29 °C Athens, GR
8 Ιουλίου 2020

Mεγάλες διακρίσεις του 5ο Λυκείου Καλλιθέας στο Τιουμέν της Ρωσίας

Η Θεατρική Ομάδα του 5ου Λυκείου Καλλιθέας που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου επέστρεψε με μεγάλες διακρίσεις, από το Τιουμέν της Ρωσίας. Η πρώτη διάκριση αφορά στον καλύτερο γυναικείο μονόλογο και η δεύτερη στην καλύτερη σκηνική παρουσία θετικής ενέργειας. Η σκηνοθεσία υπογράφεται από την Καλλιόπη Κερκύρα και τον Σωτήρη Καρκαλάτο. Οι ηθοποιοί είναι νέοι άνθρωποι ηλικιών μεταξύ 16 και 19 ετών: Αθηνά Σκέμπη, Μπεατρίς Κούμντα Έκβο, Γιώργος Τουρλούκης, Χριστίνα Σουβατζή, Ελένη Μαρκασιώτη, Ιάσων Σιδέρης Μαμονάς. Η συμμετοχή της νεολαίας της πόλης σε ένα παγκοσμίου φήμης δρώμενο από μόνη της αποτελεί τιμή για την πόλη μας και αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. 

Αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε να μην είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας. Η Δημοτική Παράταξη «Προοπτική Ζωής» και ο επικεφαλής της, Κώστας Ασκούνης (ακολουθεί στο τέλος η ανακοίνωση), έφερε στην προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 24.10.2019 το θέμα της χρηματοδότησης της συμμετοχής του 5ου Λυκείου Καλλιθέας. Εκεί ζήτησε ο Δήμος να αναλάβει την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση της συμμετοχής της ομάδας στο σύνολο του ποσού. Στο σημείο εκείνο, η Διοίκηση της Πόλης ανέφερε ότι ήταν παράνομη μία τέτοια χρηματοδότηση.  Στην συζήτηση μπήκαν και άλλες παρατάξεις του Δ.Σ που ενισχύσανε την άποψη ότι ο Δήμος έπρεπε  να χρηματοδοτήσει την θεατρική ομάδα και ότι η χρηματοδότηση είναι νόμιμη. Παρόλα αυτά η Διοίκηση αρνήθηκε την χρηματοδότηση.

Αφού επέστρεψε η θεατρική ομάδα από την Ρωσία και με τις διακρίσεις ανά χείρας, ο Δήμος μέσω της Σχολικής επιτροπής, έδωσε 2.000 €, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της συμμετοχής. Δημοτικοί παράγοντές της αντιπολίτευσης σχολίασαν αυτήν την κίνηση, ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από την Διοίκηση του Δήμου να ακούει την αντιπολίτευση. Βέβαια, όπως υποστηρίζουν, η Διοίκηση του Δήμου πάλι μισή δουλειά έκανε δίνοντας τα μισά χρήματα. Οι ίδιοι αναρωτιούνται γιατί ο Δήμος δεν έδωσε όλο το πόσο, δηλαδή τα 4.000€, την στιγμή που η Διοίκηση πανηγυρίζει για υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Κώστα Ασκούνη μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 24.10.2019.

«Έθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της συμμετοχής της θεατρικής ομάδας του 5ου Λυκείου στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το οποίο διεξάγεται στην πόλη Τιουμέν της Ρωσίας από 31/10 έως 6/11/2019.

Υποβλήθηκαν πάνω από 100 προτάσεις από φορείς από όλο τον κόσμο και επιλέχθηκαν μόνο 10 και μεταξύ αυτών η θεατρική ομάδα του 5ου Λυκείου με το έργο «ΒΑΚΧΕΣ».
Η ερασιτεχνική ομάδα των μαθητών λειτουργεί με ευθύνη και καθοδήγηση του ερασιτεχνικού δικτύου του Δήμου μας.

Πρόκειται για μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και το Δήμο της Καλλιθέας, αλλά και αναγνώριση της πολιτιστικής δραστηριότητας των μαθητών του Λυκείου μας.
Η θεατρική ομάδα η οποία αποτελείται από δέκα άτομα ζήτησε από την Διοίκηση του Δήμου επιχορήγηση 4000 ευρώ για να καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια.
Δυστυχώς, η Διοίκηση απέρριψε το αίτημα με την δικαιολογία ότι η δαπάνη δεν είναι νόμιμη.
Προφανώς πρόκειται για πολύ φτηνή δικαιολογία αφού τόσο ο Δήμος, όσο και η Σχολική Επιτροπή, έχουν την δυνατότητα χρηματοδότησης και δεν υφίσταται κανένα νομικό εμπόδιο.
Εξάλλου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι είχε συζητήσει να δώσει ένα ποσό των 2000 ευρώ περίπου, αλλά ούτε αυτά τελικά έδωσαν με αποτέλεσμα οι γονείς και οι μαθητές να βγάλουν λαχνούς για να συγκεντρώσουν τα χρήματα. Φαινόμενο όχι και τόσο σπάνιο στον Δήμο μας, καθώς πολλές φορές γονείς συνδράμουν με σημαντικά ποσά, για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία.

Όλες οι Παρατάξεις κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της Διοίκησης και ζητήσαμε έστω και τελευταία στιγμή ο Δήμος να στηρίξει την Θεατρική Ομάδα του Λυκείου μας, να στηρίξει τον Πολιτισμό και να επιβραβεύσει τους μαθητές που μόνο συγχαρητήρια τους αξίζουν.
Τέλος, τόνισα ότι είναι ντροπή ο Δήμαρχος να ισχυρίζεται ότι έχει εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα και να αρνείται να δώσει 4000 ευρώ για ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό πολιτιστικό γεγονός».

Related articles

Εκδήλωση του kallitheapress – Καλωσόρισμα του Δημήτρη Μπιζιώτα

Σας ευχαριστώ όλους, για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο φιλόξενο χώρο του CAFÉ SENSO, του Νίκου και Φάνη. Ευχαριστώ έναν έναν προσωπικά, για την αγάπη σας στον Τοπικό Τύπο και για τον ρόλο του στη λειτουργία μιας πόλης. Kallitheapress.gr Site – Facebook – έντυπη εφημερίδα. Τρία χρόνια σκληρής δουλειάς. Τρία χρόνια συνεχής παρουσίας, σε […]

ΚΠΙΣΝ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Δίπλωμα ποδηλάτου για παιδιά

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Το 2018, το ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Mobility Actions», […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *