32 °C Athens, GR
13 Αυγούστου 2020

100 χρόνια από τη σφαγή των προσκόπων στο Αϊδίνι – Εκδήλωση στην Αθήνα από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαΐου 1919 όταν ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι τσέτες επιτέθηκαν στην πόλη αναγκάζοντας το 4ο Σύνταγμα υπό τον συνταγματάρχη Σχοινά να υποχωρήσει και να αφήσει τους 8.000 κατοίκους στη μοίρα τους· για τρεις ημέρες τα άτακτα μουσουλμανικά σώματα έσφαζαν, πυρπολούσαν, βίαζαν, βασάνιζαν και λεηλατούσαν αδιακρίτως. Ανάμεσα στα θύματα και 31 πρόσκοποι, οι οποίοι προσπάθησαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τόσο στους Έλληνες όσο και στους Οθωμανούς.

Οι 31 πρόσκοποι, ο τοπικός έφορος Νίκος Αυγερίδης και οι αρχηγοί τους εκτελέστηκαν στις 18 Ιουνίου 1919 από τους τσέτες.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σφαγή των προσκόπων στο Αϊδίνι, η οποία συγκλόνισε τη Δύση. «Ο Γενικός Έφορος Κωνσταντίνος Μελάς προσπάθησε να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον Βρετανό λόρδο και Αρχιπρόσκοπο Μπάντεν Πάουελ, το νεοσύστατο τότε παγκόσμιο γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών», επισημαίνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Για τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις σχεδιάστηκε από τον Δημοσθένη Μαθιόπουλο λογότυπος που είναι εμπνευσμένος από την τελευταία φωτογραφία της προσκοπικής ομάδας του Αϊδινίου. Ο αριθμός 100 δημιουργείται από τις καμάρες στην πεδιάδα των Τράλλεων, ενώ οι μικροί πρόσκοποι συμβολίζονται με τα περιστέρια.

 
(Πηγή: Σώμα Ελλήνων Προσκόπων)

Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Νότιας Αττικής σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το Σύλλογο Ιμβρίων. Το ραντεβού είναι στις 19:00 στο Μνημείο Πεσόντων Προσκόπων Μικράς Ασίας στη Νέα Σμύρνη, και στις 20:00 θα ακολουθήσει ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων, επίσης στη Νέα Σμύρνη.

Εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή και στη Μυτιλήνη, στις 11:30 στο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στον Μακρύ Γιαλό.

πηγή: http://www.pontos-news.gr

Related articles

Γ. Πατούλης, νέος Περιφερειάρχης Αττικής: « Με συνεργασία και συναίνεση, θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών της Αττικής»

Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γ. Σγουρό. Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας με στόχο την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, μέσα από γρήγορες και ριζικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των […]

Ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την αλληλεγγύη και την ενότητα «Βραβείο Jan Amos Comenius για διδασκαλία υψηλής ποιότητας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Β’ Γενικό Λύκειο Γέρακα Παλλήνης

Η Ημέρα της Ευρώπης 2020 εορτάζεται κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς η Ευρώπη μάχεται εναντίον της κρίσης του κορονοϊού σε όλα τα μέτωπα. Φέτος, η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί σημαντικά ορόσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την 70ή επέτειο από τη Διακήρυξη Σουμάν και την 25η επέτειο από την προσχώρηση της […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *