15 °C Athens, GR
2 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΑΝΑΨΕ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ;;;

Πέρασαν 29 χρόνια από την “Καταιγίδα της Ερήμου” αξίζει να θυμηθούμε τι ακριβώς είχε γίνει τότε και να αναρωτηθούμε μήπως γυρίζουμε πίσω στις σελίδες της ιστορίας για να ξαναγράψουμε τις ίδιες με διαφορετκούς πρωταγωνιστές αλλά για την ιδια περιοχή…
Ο Πόλεμος του Κόλπου ήταν πολεμική σύρραξη των Η.Π.Α. η οποία με την εξουσιοδότηση του Ο.Η.Ε.και με τη συμμαχία πολλών κρατών μετά επιτέθηκε κατά του Ιράκ για να απελευθερώσει το Κουβέιτ. Ο Πόλεμος άρχισε ουσιαστικά με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου 1990, με το πρόσχημα από την πλευρά των Ιρακινών ότι το Κουβέιτ έκανε γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «έκλεβε» ιρακινό πετρέλαιο.

Μετά την εισβολή επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ από τον Ο.Η.Ε. και ακολούθησαν έξι μήνες «φαινομενικής» διπλωματίας, η οποία ήταν ουσιαστικά προετοιμασία για τον πόλεμο.
Τελικά οι εχθροπραξίες άρχισαν στις 17 Ιανουαρίου 1991 και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στις δυνάμεις αυτές μετείχαν 31 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η οποία δεν έστειλε στρατεύματα αλλά πρόσφερε διευκολύνσεις στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Νόρμαν Σβάρτζκοπφ αριθμούσαν περί τους 883.863 στρατιώτες ενώ το Ιράκ αντιπαρέταξε 360.000 στρατιώτες.
Οι απώλειες για του συμμάχους ήταν: 378 νεκροί και 1.000 τραυματίες, ενώ για το Ιράκ: 25.000 νεκροί και 75.000 τραυματίες.
Στα αξιοσημείωτα του πολέμου αυτού ήταν το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN καθηλώνοντας στον καναπέ τους εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έβλεπαν την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ σε πλήρη δράση, χτίζοντας έτσι το μύθο της ανίκητης υπερδύναμης που κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Οι λόγοι που εγινε η Καταιγίδα της Ερήμου ένα ντοκιμαντερ του cnn

 

Related articles

Σύνοδος κορυφής της G7: Η ΕΕ ανακοίνωσε συνεισφορά-ρεκόρ 550 εκατ. ευρώ για τη διάσωση 16 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία

Κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτζ, η οποία είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση των ανισοτήτων κατά το τρέχον έτος, η ΕΕ ανακοίνωσε δέσμευση ύψους 550 εκατ. ευρώ προς στο Διεθνές Ταμείο για να συμβάλει στην καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ταμείο είναι μια διεθνής εταιρική σχέση και το […]

Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς 405 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος H.Res.296, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών. Η […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *