15 °C Athens, GR
27 Μαΐου 2020

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελεί κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ

Άρθρο Κων/νου Μαργαρίτη

Η Ευρώπη διεκδικεί και πετυχαίνει τους στόχους της, μέσα από συνέργειες που αναβαθμίζουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημαντικό έργο μπροστά της και οι Επίτροποι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια κατάκτηση με αρκετά ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συμπληρώθηκε η τρίτη επέτειος της ομιλίας του Προέδρου της ΕΕ κ.  Γιούνκερ για την κατάσταση της ένωσης το 2016, στην οποία ανήγγειλε τη σύσταση Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Έκτοτε, περισσότεροι από 161.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Σώμα και η πρωτοβουλία έχει συμβάλει στη βελτίωση της ζωής πολλών ανθρώπων. Οι περισσότερες από τις χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντισμού — μεμονωμένα ή σε ομάδες. Ωστόσο, οι νέοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι νέοι μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι έργα αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνουν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται δραστηριότητες που συμβάλλουν σε θετικές αλλαγές στην κοινότητά τους, ενώ ζουν στο εξωτερικό και αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες.

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Tίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε: «Έχουμε επιτύχει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια. Σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα που παρέχει στους νέους και στις οργανώσεις ευκαιρίες να στηρίξουν συνανθρώπους μας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πιο συνεκτικής και αλληλέγγυας κοινωνίας. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι τόσο πολλοί νέοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και να δραστηριοποιηθούν επιτόπου. Ο ενθουσιασμός τους είναι πραγματική πηγή έμπνευσης. Για τον λόγο αυτόν έχω προτείνει την επέκταση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μετά το 2020.»

Η ένταξη είναι ένα από τα πιο κοινά θέματα στα οποία επικεντρώνονται τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι το μόνο. Άλλα θέματα είναι η εργασία στον τομέα της νεολαίας, η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη κοινοτήτων, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Δεκάδες χιλιάδες επιπλέον ευκαιρίες αναμένεται να δημιουργηθούν στους τομείς αυτούς κατά τους προσεχείς μήνες και χρόνια. Επιπλέον, μία στις τρεις από τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προορίζεται για συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες, που αντιμετωπίζουν φραγμούς όπως αναπηρία, εκπαιδευτικές δυσκολίες ή οικονομικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά εμπόδια.

Για παράδειγμα, στη Λετονία, ένα έργο με τίτλο «Μια ειδική θέση για ειδικά άτομα» προωθεί την ένταξη των νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, μέσω της πρόσληψης και της απασχόλησής τους σε όλες τις δραστηριότητες μιας κοινωνικής επιχείρησης καφενείου στη Ρίγα. Στην Ελλάδα, εθελοντές βοηθούν στην προστασία του δάσους του Ξυλοκάστρου και του Δερβενιού, μεριμνώντας για το πότισμα και τη φύτευση δένδρων, καθώς και για τον καθαρισμό των δασικών μονοπατιών. Στη Σουηδία, μέσω του έργου «Ευαισθητοποίηση για το κλίμα», οι εθελοντές μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα βοηθώντας στον βιολογικό κήπο και το οικολογικό χωριό και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες προβολής. Ως παράδειγμα έργου που ξεκίνησε από τους ίδιους τους εθελοντές, στη Λιθουανία, πέντε συμμετέχοντες από ένα κέντρο για νέους με αναπηρία δημιούργησαν το δικό τους  έργο κοινωνικού καφέ, γεγονός που τους βοήθησε να δημιουργήσουν νέες φιλίες και προσωπικές διασυνδέσεις με την ευρύτερη κοινότητα.

Η Ελλάδα καλείται να ενισχύσει τη παρουσία της στο Ευρωπαϊκό  Σώμα Αλληλεγγύης, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα άτομα με αναπηρία και οι λοιπές κοινωνικές ομάδες που έχουν άμεση ανάγκη κοινωνικής ένταξης.

Η ώρα των προκλήσεων και των άμεσων αποφάσεων είναι μπροστά μας.

Related articles

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά το πέρας των συναντήσεών του με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Συνάντηση ειχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Δένδιας με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά το πέρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: Όπως ήδη ξέρετε, προέβην σε αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ζητήματα που το μεταναστευτικό -όπως έχει εξελιχθεί- δημιουργεί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καθώς και για τις ευρωπαϊκές και […]

Βιομηχανική πολιτική: συστάσεις για την υποστήριξη του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης σε έξι στρατηγικούς επιχειρηματικούς τομείς

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει συστάσεις από ομάδα εμπειρογνωμόνων, το «στρατηγικό φόρουμ για τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», που αποσκοπούν στο να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και τον ηγετικό της ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε έξι στρατηγικούς και μελλοντοστραφείς βιομηχανικούς τομείς: συνδεδεμένα, καθαρά και αυτόνομα οχήματα· τεχνολογίες και συστήματα υδρογόνου· έξυπνη υγεία· βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων· […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *