28 °C Athens, GR
13 Ιουλίου 2020

Παρουσίαση Πρωτοβουλίας Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου

Παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα η Κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας στην ΕΕ με τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI)», κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κ. Mladen Marinov.

Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά παρέμβαση – συνεισφορά στις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των Κρατών Μελών πρώτης γραμμής στο κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι:

  • Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασηςτης μεγάλης μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις αυξανόμενες, συνεχιζόμενες και σαφώς δυσανάλογες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Μεσογείου και της ΕΕ.
  • Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο,στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσω μετεγκαταστάσεων, η ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και η γενικότερη ενίσχυση των άμεσα πληττόμενων κρατών.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας 2016 μέσω:

  • της εκρίζωσης των δικτύωνπου διακινούν μετανάστες προς την ΕΕ,
  • της αποτροπήςτης εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς όλη την Ευρώπη και τα Κράτη-Μέλη της,
  • της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα λοιπά Κράτη-Μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση κοινώς συμφωνημένων δεσμεύσεων.

Επίσης, Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση Κοινοτικό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2021-2026).

Σχετικά με την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα οι 3 χώρες, στη βάση κοινού κειμένου, ασκούμε πίεση μέσα στην ΕΕ, ώστε οι εταίροι και οι αρμόδιοι θεσμοί, προεξαρχούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δώσουν λόγω και πράξει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στη μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση, που τα 3 κράτη μας αντιμετωπίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο – το βασικό μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέχρις ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας προς τις χώρες πρώτης γραμμής, τις χώρες – σύνορο, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος»

Related articles

Στο Φάρο Τυφλών Ελλάδος ο Βουλευτής Πειραιά της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Επισκέψη πραγματοποίησε σήμερα τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος ο νέος βουλευτής Πειραιά της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικακης και συζήτησε αλλά και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν αλλά και την μοναδικότητα του έργου τους. Στην επίσκεψη συνάντησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, κ. Μπασιά, την Αντιπρόεδρο κα. Ρουκουτάκη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου […]

Ελλάδα-Στο μάτι του κυκλώνα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας ενεργειακός πόλεμος είναι σε εξέλιξη και υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και ανασφάλεια. Η Τουρκία του Ερντογάν παίζει ένα πολυεπίπεδο γεωπολιτικό παιχνίδι αμφισβητώντας το Διεθνές Δίκαιο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο, Κύπρο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμαχεί με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *