28 °C Athens, GR
18 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Δεύτερο παράρτημα του Παίδων κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Παίδων Πεντέλης έχει έλλειψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού , ψυχολόγων,κοινωνικού λειτουργού με αποτέλεσμα σύμφωνα με την παρακάτω επιστολή του διευθυντή του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πεντέλης κ.Γιώργου Γκριτζέλα που έχει  αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στη Περιφέρεια και στους γειτονικούς Δήμους ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η  Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας θα σταματήσει την λειτουργία της μετά την 1/2/2020. Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν δύο προκυρηξεις από το 2019 που ακόμα εκρεμμούν. Η επιστολη του κ.Γκριτζάλη έχει ως εξής:

«Με την παρούσα επιστολή  σας  ενημερώνουμε ότι  το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα  του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης , λόγω ανεπάρκειας ανθρώπινων πόρων , αδυνατεί να ανταποκριθεί  στο σύνολο των λειτουργιών του.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν κενές 4 οργανικές  θέσεις ιατρών ,  η μοναδική οργανική  θέση Ψυχολόγου και  η μοναδική οργανική  θέση  Κοινωνικού Λειτουργού.  Επίσης  ο αριθμός των Νοσηλευτών  της Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας μειώνεται διαρκώς και πλέον  είναι  κάτω από το κρίσιμο σημείο ώστε να  μπορεί να εκπληρωθεί  το πρόγραμμα εναλλασσόμενης  υπηρεσίας-βάρδιας  των  Νοσηλευτών (Ενδεικτικά ενώ  το θεμιτό όριο  αριθμού Νοσηλευτών είναι 14 άτομα, το ακραία κατώτερο  ασφαλές  όριο  είναι  12 άτομα , στην παρούσα φάση  υπηρετούν 8 νοσηλευτές + 1 σε αναρρωτική άδεια + 1 προϊσταμένη )

Επισημαίνεται ότι  δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και έμειναν  κενό  γράμμα  τα παρακάτω :
• Η υπ. αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π.36305 από 17 /5 /2019 Προκήρυξη 2 θέσεων Παιδοψυχιάτρων
• Το  αίτημα του Νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικού Παιδοψυχιάτρου  πριν το τέλος του 2019
• Το  αίτημα της Διευθύνουσας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  για πρόσληψη 3 ψυχιατρικών Νοσηλευτών .
• Τo διαρκές ( από το 2018) αίτημα του Τμήματος για απαλλαγή από τις  καθημερινές πρωινές  εφημερίες και την κάλυψη μόνο των ανοικτών εφημεριών του Νοσοκομείου, αίτημα που εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου
• Κανένα από τα αιτήματα , που αναφέρονται  στο  έγγραφο του Τμήματος  προς την ΥΠΕ (με αρ.πρωτ. 4003 από 2-4-2019), που αφορά το ιστορικό και τις ανάγκες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος

Πλέον είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας δηλώσουμε ότι η  Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας   δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της   μετά την 1/2/2020  Αρχικά  είναι απαραίτητο ( από την ημερομηνία αυτή)   να γίνει  αναστολή εισαγωγών μέχρι να  ολοκληρωθεί  η Νοσηλεία των υπαρχόντων νοσηλευόμενων παιδιών . Η Μονάδα  θα μπορεί να επαναλειτουργήσει  μόλις υπάρξει επαρκής στελέχωσή της  ώστε να  μπορεί να  εκπληρώνεται ένα ασφαλές πρόγραμμα εναλλασσόμενης υπηρεσίας Νοσηλευτών.

Εξ’ άλλου η  παρουσία μόνο 3 ειδικών ιατρών , η απουσία ψυχολόγου και κοινωνικού Λειτουργού  καθιστούν  ανέφικτη  την σωστή ανταπόκριση μας  στις επιμέρους λειτουργίες του Τμήματος  (Εξωτερικά ιατρεία , Διασυνδετική  Υπηρεσία ,  Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας) και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων καθίσταται αναγκαίος.  Το αίτημα απαλλαγής από τις πρωινές εφημερίες ενώ είναι  χρόνιο και διαρκές    δεν έχει απαντηθεί από την αρμόδια ΥΠΕ και δεν έχει προωθηθεί στο ΕΚΕΠΥ παρ’ ότι έχει αιτιολογηθεί εμπεριστατωμένα, αποτελεί  απόφαση του επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου , δημιουργεί ασφυκτική πίεση προς τους Ιατρούς του τμήματος και αυξάνει την επικινδυνότητα στην διαχείριση των επειγόντων περιστατικών .  Τέλος στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος  δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αιτήματα που απαιτούν αξιολόγηση από Ψυχολόγο.

Συνοπτικά θεωρούμε ότι  τα παρακάτω αιτήματα έχουν επείγοντα χαρακτήρα και χωρίς την ικανοποίησή τους δεν μπορεί  να προχωρήσει  η απρόσκοπτη  λειτουργία του Τμήματος:

• Άμεση πρόσληψη 1 επικουρικού  παιδοψυχίατρου
• Κάλυψη 3 θέσεων νοσηλευτών
• Απαλλαγή από τις πρωινές  εφημερίες  του Νοσοκομείου (Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή )
• Προκήρυξη  των 2  θέσεων  Επιμελητών Παιδοψυχιατρικής , 1 θέσης  ψυχολόγου  και  1 θέσης  Κοινωνικού Λειτουργού.

Ζητούμε την συμπαράσταση και την  θεσμική υποστήριξη  σας  στα αιτήματά μας ώστε να μην χαθούν δομές και Υπηρεσίες από το ΕΣΥ,  να εξασφαλισθούν  ανθρώπινοι  πόροι και να μπορέσει το Παιδοψυχιατρικό  Τμήμα  του ΓΝ Παίδων Πεντέλης  να αναπτύξει τις λειτουργίες  για τις οποίες  έχει ταχθεί.

Σημειώνουμε το αυτονόητο  ότι η επάρκεια ανθρώπινων πόρων για την φροντίδα της ψυχικής υγείας  είναι ισοδύναμη των επενδύσεων σε  υψηλή  τεχνολογία για τα Τμήματα σωματικής Ιατρικής».

Δημήτρης Μπιζιώτας

Related articles

Εκτιμήσεις Βάσεων 2019: Οι πρώτες εκτιµήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Εκτιμήσεις Βάσεων 2019: Οι πρώτες εκτιµήσεις ανά επιστημονικό πεδίο Βάσεις Εκτιμήσεις 2019: Μπροστά σε µια πιθανή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ βρίσκονται οι υποψήφιοι και κυρίως αυτοί του 2ου και του 3ου επιστηµονικού πεδίου. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται επί σειρά ετών µε τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ επισηµαίνουν ότι η πιθανότητα της πτώσης είναι […]

27 χρονια χωρις την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, νικημένη από την επάρατο νόσο. Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο. Συνέντευξη Της Τζένης Καρέζη Με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *