33 °C Athens, GR
3 Ιουλίου 2020

Διπλωματικός «πυρετός» για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί μετά την σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου. Το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, παραμένει έως και τώρα άγνωστο. Η αντίδραση της Αθήνας υπήρξε άμεση, καθώς, τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα πως κάθε τέτοια συζήτηση είναι «αδόκιμη». Παράλληλα, κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα για να παρέχει εξηγήσεις.

Η συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων τους, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε, επίσης, λόγο για συμφωνία που «έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας».

Η απάντηση της Αθήνας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους σχετικά με τη συμφωνία, χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις, όπως γνωστοποίησαν χθες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισήμαναν, πως υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Χωρίς νομική βάση»

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση της Αιγύπτου.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως τα, συνολικά, δύο μνημόνια που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη, δεν έχουν «νομική βάση».

«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ και υπογράμμισε:

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου».

πηγή: https://www.cnn.gr

Related articles

22 Απριλίου : Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης με ένα hashtag για τον πλανήτη μας.

«Ανεβάζουμε» στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, συνοδεύοντάς τις με τα hashtags: #earthday2020 και #ypen  Παγκόσμια Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το […]

Διπλός σεισμός στην Αλβανία: 5,8 και 5 ρίχτερ -Αισθητός και στην Ελλάδα, μεγάλες ζημιές σε κτίρια-οχήματα [εικόνες]

Σείστηκε η Αλβανία από ισχυρό σεισμό 5,8 ρίχτερ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στις όχθες της Αδριατικής, κοντά στο Δυρράχιο. Μάλιστα 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε και νέα δόνηση 5,2 ρίχτερ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρρευση παλιών κτηρίων και ζημιές σε σπίτια και υποδομές, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στους δρόμους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *