14 °C Athens, GR
25 Ιανουαρίου 2021

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τις κλιματικές φιλοδοξίες σε ηγέτες από όλο τον κόσμο

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP25) την πρώτη ημέρα της θητείας της, και εκφωνεί ομιλία στην εναρκτήρια σύνοδο των ηγετών σήμερα. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε στην ομιλία της σήμερα το πρωί: «Σε δέκα ημέρες από τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό, πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας τώρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι η μετάβαση αυτή απαιτεί εναλλαγή των γενεών.» Η ομιλία της έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο εδώ.

Η COP25 φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να εργαστούν πάνω στο εγχειρίδιο κανόνων για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και να δώσουν ώθηση σε πιο φιλόδοξους στόχους τα επόμενα χρόνια. Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της παρούσας Επιτροπής. Η Διάσκεψη της Μαδρίτης θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το μόνο στοιχείο που παραμένει σε εκκρεμότητα από το «εγχειρίδιο κανόνων του Κατοβίτσε»: στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εθελοντική συνεργασία και τους μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά βάσει του άρθρου 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Θα προχωρήσουν οι εργασίες στους τομείς της αλιείας, των ωκεανών, της χρηματοδότησης, της διαφάνειας της δράσης για το κλίμα, των δασών και της γεωργίας, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της απώλειας και ζημίας, των αυτοχθόνων πληθυσμών, των πόλεων και της ισότητας των φύλων.

Η Επιτροπή θα είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της COP25 η οποία πραγματοποιείται από τις 2 έως και τις 13 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, υπό την Προεδρία της κυβέρνησης της Χιλής. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα της COP25, Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα είναι ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Φρανς Τίμερμανς και η Yπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ κ. Κρίστα Μικόνεν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους και η Eπίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα παρακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων. Κατά την COP25, η ΕΕ θα φιλοξενήσει περισσότερες από 100 παράλληλες εκδηλώσεις στο ευρωπαϊκό περίπτερο στο συνεδριακό κέντρο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και τις ενημερώσεις του Τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής για την COP25.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την COP25 είναι διαθέσιμες εδώ.

Related articles

Η Αλβανία βυθίζεται στο χάος: Ο λαός διώχνει τον Ράμα – Βίαια επεισόδια και συλλήψεις

Την Πέμπτη το μεγάλο συλλαλητήριο κατά του Αλβανού πρωθυπουργού – Εκλογές «εδώ και τώρα» ζητά η αντιπολίτευση «Καζάνι που βράζει» θυμίζει η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές τις επόμενες ημέρες. Μετά από τα βίαια επεισόδια του Σάββατου στα Τίρανα, με ζημιές, δεκάδες τραυματίες και ακόμα περισσότερες συλλήψεις, η αντιπολίτευση ανανεώνει το ραντεβού της […]

Κύπρος – Αγνοούμενοι: Συγγενείς εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι τους είναι ζωντανοί

Εκατόν εβδομήντα μέλη οικογενειών συγγενών αγνοουμένων των γεγονότων του ’63-’64 και της εισβολής του ’74, και από τις δύο κοινότητες του νησιού, έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε έρευνα που έγινε από την ΔΕΑ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τις ανάγκες των οικογενειών αυτών ένα από τα ευρήματα είναι ότι σημαντικό ποσοστό […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *