27 °C Athens, GR
7 Ιουλίου 2020

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΛΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ ΤΟ 1943

H ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
μας μεταφέρει στη Βόνιτσα του 1943
    Συγκεκριμένα στο xiromeronews αναφέρεται
Ο Αλέξιος Κατεφίδης, ερευνητής και πάντα δραστήριος, στην ομάδα του στο Facebook, ανέβασε την φωτογραφία έξι αξιωματικών του Γερμανικού στρατού κατοχής στη Βόνιτσα.  Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1943 και ανήκει στο ebay, το οποίο την είχε δημοπρατήσει το 2012. Αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την φωτογραφία και διαπιστώνουμε: –Είχε τραβηχτεί στην πλατεία της Βόνιτσας με προσανατολισμό από το άνω αριστερό μέρος (νότιο δυτικά) και προς το κάτω αριστερό (βόρειο δυτικό). 
      Πάνω σε σημερινά δεδομένα, ο φωτογράφος ήταν λίγα μέτρα πρίν από το κτίριο που σήμερα στεγάζει το ΚΕΠ και οι Γερμανοί αξιωματικοί λίγο μπροστά από το ΚΕΠ (αυτό με το ξύλινο μπόντζο). Πιό μπροστά είναι το μαγαζί του Γαλανού και στο βάθος το παλαιό κτίριο Λεμονή και σήμερα ιακογιάννη. Ανάμεσα διακρίνουμε το μετέπειτα καφενείο της Θειά Αργυρής Παππά, το περίφημο καφενείο του Προδρομίτη και ακριβώς πιο μετά τον φούρνο του Ντάρδη………..
      –Η εποχή πρέπει να είναι φθινόπωρο ή χειμώνας (οι μπότες των αξιωματικών, τα γάντια στα χέρια τριών αξιωματικών, ο κάτοικος της Βόνιτσας με σακάκι στο βάθος). Μια παρατήρηση για το δέντρο της πλατείας και τη φυλλωσιά του που μοιάζει με άνθη, μας βάζει σε συλλογισμό. Τα δέντρα στην παλιά πλατεία ήταν ακακίες και το άνθισμά τους δεν ταιριάζει με την εποχή. Το να έχουν πάνω τους χιόνι ή παγετό, μπορεί να είναι μια λύση. Άλλη περίπτωση είναι να πρόκειται για κάποιο παράξενο φωτισμό της φωτογραφίας ή φθορά αυτής.
      -Στο καφενείο του Προδρομίτη υπάρχει θαμώνας που κάθεται σε τραπεζάκι έξω από αυτό, ενώ μπροστά από τον φούρνο του Ντάρδη δύο Βονιτσιάνοι συζητούν, ενώ μια γυναίκα είναι έτοιμη να μπεί στο στενό που οδηγεί προς τα δυτικά.
         -Διακρίνουμε ένα μέρος από την παλιά αρχιτεκτονική της πλατείας. Ηταν το υπέροχο πέτρινο γείσο που σήκωνε την πλατεία κατά τι πιο ψηλά από τον δρόμο που υπήρχε περιμετρικά αυτής. Μια μοναδική κατασκευή αφού στην βάση της όπως θα παρατηρήσετε στην φωτογραφία, υπήρχε μια άλλη πέτρινη πλάκα (με ελαφριά κλίση προς τα μέσα) για να συλλέγει τα όμβρια ύδατα.    ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτά τα υλικά εξαφανίστηκαν όταν επί επταετίας αποφασίστηκε η αναμόρφωση της πλατείας.
 
-Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε τον Αλέξη Κατεφίδη για το υλικό που κοινοποιεί.

Related articles

Κορονοϊός: LIVE ο παγκόσμιος χάρτης με τα κρούσματα, πόσοι έχουν αναρρώσει.

Διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει σε real time την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο. Η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ταχύτητα, ενώ το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Σήμερα, η χώρα μας μετρά 352 κρούσματα, 4 θανάτους, ενώ 8 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα […]

Γιάννης Μπαλάφας: Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο η ΝΔ αποκαλύπτεται

Πυρά εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Γιάννης Μπαλάφας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Νότιο Τομέα Αθήνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή». «Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο η ΝΔ αποκαλύπτεται: κατάργηση επιδομάτων, μείωση συντάξεων, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, απόλυση συμβασιούχων, στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιώτες σε κάθε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *