23 °C Athens, GR
9 Ιουλίου 2020

Ανακοινώθηκαν οι νικήτριες και οι νικητές του βραβείου λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019

Χθες βράδυ, ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και ο ρουμάνος υπουργός Πολιτισμού κ. ValerDaniel Breaz, ανακοίνωσαν τους 14 νικητές και νικήτριες του φετινού βραβείου λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους/-ες και πρωτοεμφανιζόμενους/-ες συγγραφείς, αναγνωρίζοντας λογοτεχνικά ταλέντα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Αναδεικνύει τον πλούτο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, καθώς και την πληθωρική πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά της Ευρώπης.
Οι 14 φετινοί επιτυχόντες είναι οι εξής: Laura Fredenthaler (Αυστρία), Sophie Daull (Γαλλία), Beqa Adamashvili (Γεωργία),Νίκος Χρυσός (Ελλάδα), Melissa Harrison (Ηνωμένο Βασίλειο), Jan Carson (Ιρλανδία), Giovanni Dozzini (Ιταλία), Daina Opolskaite (Λιθουανία), Réka Mán Várhegyi (Ουγγαρία), Halya Shyyan (Ουκρανία), Marta Dzido (Πολωνία), Tatiana Țîbuleac (Ρουμανία), Ivana Dobrakovová (Σλοβακίακαι Piia Leino (Φινλανδία). Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009 και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον τομέα του βιβλίου.
Ο Επίτροπος Νάβρατσιτς δήλωσε: «Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλει τη δημιουργικότητα και την πολυμορφία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα του βιβλίου μας. Μέσω του βραβείου και του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους βιβλιοπώλες να προσφέρουν ποιότητα και ποικιλία στους αναγνώστες εντός και εκτός Ευρώπης. Συγχαίρω θερμά όλους τους φετινούς νικητές.»
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»Οι εθνικές κριτικές επιτροπές που απαρτίζονται από εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και κριτικούς επιλέγουν τις νικήτριες και τους νικητές από κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες· θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετή που διοργανώνει ο επίτροπος Νάβρατσιτς στις 2 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Κάθε νικητής ή νικήτρια θα λάβει επίσης βραβείο ύψους 5 000 ευρώ.
Λίγα λόγια για τον Έλληνα νικητή
Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Λυκούργος Σταυράκος. Είναι ιδιοκτήτης παλαιοβιβλιοπωλείου στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας, Εκδόσεις Καστανιώτη 2009 και Καινούργια μέρα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2018, για το οποίο έλαβε το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγγραφέα, διατίθενται εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τους υπόλοιπους συγγραφείς που βραβεύτηκαν φέτος, και τα βιβλία τους, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Related articles

Παραβάσεις στο ΚΠΙΣΝ

Τη σεζόν 2019-2020, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων είναι η γυναίκα. Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, […]

Στο Σύνταγμα από το βράδυ του Σαββάτου ο Μεγάλος Περίπατος

Μετά την Βασ. Όλγας και την Πανεπιστημίου όπου ήδη καθημερινά  όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας χρησιμοποιούν τους διευρυμένους πεζόδρομους και τις ποδηλατικές διαδρομές, ο Μεγάλος Περίπατος της  πόλης κάνει το επόμενο βήμα στην Πλατεία Συντάγματος.    Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *