Ουραγός η Καλλιθέα σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες 58 δήμων της Αττικής προς τους δημότες τους

με βεβαίωση….. από το ΕΜΠ

Σε ποιο δήμο της Αττικής μπορείς να έχεις τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να περάσεις τα «σύνορά» του;

Σίγουρα όχι στην Καλλιθέα

Ποιος δήμος προσφέρεται για διασκέδαση, ποιος προσφέρει εκπαίδευση και ποιος δίνει τη δυνατότητα άθλησης στους δημότες του;

Σίγουρα όχι η Καλλιθέα

Έρευνα του ΕΜΠ παρουσιάζει τους δήμους της Αττικής που προσφέρουν περισσότερα – εργασία, εκπαίδευση, ελεύθερο χρόνο.

Ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη φαίνεται πως μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους δημότες του, όσο και τους ετεροδημότες, σε σχέση με κάθε άλλο δήμο στο λεκανοπέδιο Aττικής, προσφέροντας δραστηριότητες που αφορούν την εργασία, τις αγορές, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το νοικοκυριό αλλά και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Φώτη και την ερευνήτρια Ευφροσύνη Πλύκα.

Η έρευνα ουσιαστικά απαντά στο βασικό ερώτημα «Σε ποιο δήμο της Αττικής μπορείς να έχεις τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να περάσεις τα «σύνορά» του;» και στη συνέχεια σε άλλα ερωτήματα, σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες 58 δήμων της Αττικής προς τους δημότες τους.

Στον Δήμο Ζωγράφου αναδεικνύεται ως κυρίαρχη δραστηριότητα η εκπαίδευση, όπως και στον Δήμο Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε για μια εβδομάδα η καθημερινότητα (για παράδειγμα, οι μετακινήσεις) 380 ανθρώπων (51% γυναίκες και 49% γυναίκες, το 86% του συνόλου κάτω των 40 ετών) από όλη την Περιφέρεια Αττικής, με βάση τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων. Έτσι συγκεντρώθηκαν 5.051 «καταχωρήσεις δραστηριότητας», οι οποίες στη συνέχεια αναλύθηκαν ώστε να σκιαγραφηθεί το προφίλ κάθε δήμου.

Τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, που επικράτησε από την άποψη της αυτάρκειας και της υπερ-τοπικότητας, ακολουθούν οι δήμοι Αθηναίων, Αμαρουσίου, Ζωγράφου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Πειραιώς, Χαλανδρίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηρακλείου-Φυλής, Χαϊδαρίου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Αγίας Παρασκευής, Γαλατσίου, Αγίων Αναργύρων, Κερατσινίου, Αλίμου, Μεταμορφώσεως, Αχαρνών, Παλαιού Φαλήρου και Βύρωνος.

Πιο αναλυτικά, στον Δήμο Ζωγράφου αναδεικνύεται ως κυρίαρχη δραστηριότητα η εκπαίδευση, όπως και στον Δήμο Αιγάλεω – λογικό, μιας και σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πολλά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Επίσης, για λόγους εκπαίδευσης, μεγάλος αριθμός πολιτών από άλλους δήμους μεταβαίνουν στο Περιστέρι.

Στους δήμους Νίκαιας, Αιγάλεω, Ασπροπύργου και Αγίου Δημητρίου, οι δημότες αναφέρουν ως κυρίαρχη δραστηριότητα την εργασία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πρέπει να φύγουν από τον δήμο που κατοικούν για να εργαστούν – μεγάλος αριθμός κατοίκων μετακινούνται στη Μεταμόρφωση.

 Κανένας από τους 58 δήμους της Αττικής που μελετήθηκαν, δεν χαρακτηρίζεται περιοχή «αγορών».

Μεγάλος αριθμός των δήμων που εξετάστηκαν -συγκεκριμένα 24-, χαρακτηρίζονται περιοχές «ελεύθερου χρόνου», με μεγάλο αριθμό πολιτών από άλλους δήμους μεταβαίνουν στη Λαυρεωτική για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ακόμη, στους δήμους Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Παπάγου-Χολαργού και Παλλήνης εμφανίζεται ως κυρίαρχη δραστηριότητα των δημοτών ο αθλητισμός.

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως κανένας από τους 58 δήμους της Αττικής που μελετήθηκαν, δεν χαρακτηρίζεται περιοχή «αγορών».

vice.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ