«Studios» ….δεν τα βλέπει κανείς στην Καλλιθέα;

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα πορνεία έχουν «μετεξελιχθεί» ή αντικατασταθεί από τα studios, που αποτελούν μια πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή τους. Χώροι υποδοχής με προσεγμένη ή ακόμα και μοντέρνα διακόσμηση, καθαρότερα δωμάτια με διπλά κρεβάτια (κάποια διαθέτουν ντους και νιπτήρες με ζεστό νερό) και κλιματιστικά με θέρμανση και ψύξη. Η συμπεριφορά του ανθρώπου στην υποδοχή είναι συνήθως πιο επαγγελματική, δεν περιλαμβάνει τις βάναυσες πλάκες, την πιεστική επιλογή στην αρχή ή τα άγαρμπα χτυπήματα στην πόρτα αμέσως μετά το πέρας του τυπικού δεκαπεντάλεπτου. Γι’ αυτές τις ανέσεις οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν ποσά μεταξύ €50 και €100 με μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις, ανάλογα με το studio και το «πακέτο» που επιθυμούν. Πόσοι είναι, όμως, συνολικά οι οίκοι ανοχής στην Καλλιθέα και πoιοί από αυτούς διαθέτουν άδεια λειτουργίας; Δεκάδες, αριθμός συνεχώς μεταβαλλόμενος, εκ των οποίων κανένας δε λειτουργεί με άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης.

Πόσο συμβάλουν οι παράνομοι οίκοι ανοχής στην πτώση των τιμών των ακινήτων σε άλλοτε καλές περιοχές της Καλλιθέας;

Σε μία βραδινή βόλτα στην Καλλιθέα, συναντάει πλέον κανείς μεγάλες φωτιζόμενες πινακίδες με τη λέξη STUDIO, σίγουρα πιο διακριτική από τη λέξη οίκος ανοχής. Παράνομοι οίκοι ανοχής ακόμα και επάνω στον κεντρικό δρόμο της Θησέως, τα λεγόμενα «studios», που  ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και μετά το 2014 έπαψαν να κρύβονται βγάζοντας πινακίδες και υποβαθμίζοντας την άλλοτε καλή περιοχή.

Τα παράνομα κέρδη, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού – και για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χώρα προέλευσης – για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται με σκοπό την εμπορία ανθρώπων. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κίνα.

O μόνος που δε τα βλέπει πρέπει να είναι ο Δήμος και η δημοτική του αστυνομία, αρμόδιος για να τα σφραγίσει ελλείψει αδείας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία. Γιατί αν τα έβλεπαν θα έπρεπε να τα σφράγιζαν. Πόσα σφράγισαν τα τελευταία δύο χρόνια; Μάλλον κανένα αφού όλα λειτουργούν μια χαρά.

Αντίθετα οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων μέσα σε ένα χρόνο, ύστερα από συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο, εξέδωσαν αποφάσεις για τη σφράγιση 87 τέτοιων οικημάτων, σφραγίστηκαν 82, ενώ χρειάστηκε να γίνουν και 196 επανασφραγίσεις κτιρίων.

Κίνδυνος για την υγεία των πολιτών

Σε συνθήκες παρανομίας απασχολούνται εκατοντάδες εκδιδόμενες γυναίκες στην Καλλιθέα χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη κάρτα υγείας και να υφίστανται τον υποχρεωτικό έλεγχο αντιαφροδισιακό έλεγχο.  Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ, 6 στις 10 τοξικοεξαρτημένες γυναίκες εκδίδονται για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Εξαιτίας της εξάρτησης είναι ευάλωτες στις πλέον επικίνδυνες συνθήκες, όπως το σεξ χωρίς προφυλακτικό, που κατά βάση ζητούν οι πελάτες και γι’ αυτό απειλούνται με λοιμώδη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η νόσος θερίζει στα παράνομα εκδιδόμενα άτομα των παράνομων οίκων ανοχής. Επανεμφανίστηκαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί, όπως η σύφιλη.

Πόσες οροθετικές ιερόδουλες έχουν έρθει σε επαφή χιλιάδες άνδρες και τη νεολαία της πόλης μας; Πόσο ασυνείδητοι μπορεί να είναι οι υπεύθυνοι που αδιαφορούν;  Πόσους ελέγχους έχει κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην πόλη μας;

 Αντιδράσεις

Οι κάτοικοι σήμερα αντιδρούν, αφού θεωρούν πως τίθεται θέμα ασφάλειας και υποβάθμισης της γειτονιάς τους. «Η γειτονιά μας ήταν ήσυχη. Τώρα, το βράδυ, μετά τις 9, φοβάσαι να βγεις έξω. Τα εγγόνια μου δεν τα αφήνω να παίζουν κάτω στην αλάνα, όπως άφηνα κάποτε τα παιδιά μου», λέει η κ. Κ. Π., κάτοικος της περιοχής. Ο κ. Φ. Σ., που διατηρεί μονοκατοικία στην περιοχή δίπλα σε παράνομο οίκο ανοχής, σημειώνει πως έχτισε το σπίτι του σε οικόπεδο του παππού του για την υπέροχη θέα, την ωραία γειτονιά, ώστε να αφήσει κάτι στα παιδιά του.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους μεσίτες, η αγοραία αξία του ακινήτου επηρεάζεται καθοριστικά από την τοποθεσία. Η αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, που αλλάζει δραστικά τη φυσιογνωμία της, έχει επίπτωση στην εμπορική αξία του ακινήτου.

Μεσίτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει ότι οι τιμές των ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν στο ένα τρίτο, αφενός λόγω της κρίσης και αφετέρου λόγω των παράνομων οίκων ανοχής που άνοιξαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Οι οίκοι ανοχής κοντά σε σπίτια αποτελούν την αιτία που οι αγοραστές το σκέφτονται ξανά και ξανά.

Πιο μετριοπαθείς απόψεις, όμως, δεν αποδίδουν την πτώση των τιμών στην ύπαρξη των οίκων ανοχής και στην κρίση. Σύμφωνα με άλλον μεσίτη, οι τιμές των ακινήτων επηρεάζονται μόνο κατά 10% από την ύπαρξη των παράνομων studios γιατί τα πιο πολλά σπίτια δεν έχουν θέα στους οίκους ανοχής.

Το πρόβλημα των παράνομων οίκων ανοχής είναι κοινό για όλη την Καλλιθέα, λόγω της νομοθεσίας που τους απαγορεύει σε απόσταση 200 μ. σχεδόν από κάθε χρήση.

Μεταφέρθηκαν εδώ οι παράνομοι οίκοι ανοχής ψάχνοντας να βρουν ένα μέρος να στεγαστούν αφού οι άλλοι Δήμοι τους σφράγιζαν.

Παραβιάσεις σφραγίδων

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του kallitheapress, ενώ παλαιότερα ενώ σφραγίζονταν τα παράνομα «studios» στην εν λόγω περιοχή, γίνονται παραβιάσεις των σφραγίδων και παραβάσεις του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων.

ΥΓ

Η Ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει για την εργασία στους οίκους ανοχής με τους εξής νόμους: Κάθε «studio» πρέπει να έχει νόμιμη άδεια, κάθε πόρνη πρέπει να έχει ιατρική κάρτα, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Επίσης οι πόρνες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν νόμιμη άδεια εργασίας στην Ελλάδα, να μην πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, να μην είναι εθισμένες σε ουσίες και να μην είναι παντρεμένες. Το τραγικό είναι ότι όλοι αυτοί οι όροι ισχύουν μόνο για τις εργαζόμενες στους οίκους ανοχής με την Πολιτεία να αδιαφορεί ουσιαστικά πλήρως για τις αμέτρητες γυναίκες που εκθέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο εκδιδόμενες στον δρόμο. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, έχουν οδηγηθεί στον δρόμο και έχουν πλησιάσει την εξάρτηση στα ναρκωτικά, γυναίκες παντρεμένες με παιδιά, γυναίκες με μόρφωση, γυναίκες που δεν θα πίστευε κανείς ποτέ ότι θα επέλεγαν αυτόν τον δρόμο.

Το Trafficking αναγνωρίζεται, διεθνώς, ως μια από τις σοβαρότερες μορφές οργανωμένου εγκλήματος και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πλήττει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εκμαυλίζει συνειδήσεις υποθάλπει τη διαφθορά και απεμπολεί το αξιακό σύστημα γιατί συχνά το ίδιο το θύμα «αποδέχεται» την κατάσταση του, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών επιλογών και διεξόδων από την ανέχεια. Περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ. Η πλειοψηφία των εκδιδόμενων γυναικών ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 26-35.

Στα στατιστικά εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015 καταγράφηκαν 13 υποθέσεις. Αντίστοιχα, όσον αφορά στα ανήλικα θύματα, το 2014 καταγράφηκαν 7 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 1 θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και 6 για επαιτεία, ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, έχουν καταγραφεί 12 ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον ελεύθερης αγοράς η πορνεία θα μπορούσε να νοηθεί ως επάγγελμα που παρέχει μια υπηρεσία και καθορίζεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Στην πραγματικότητα, που διαπλέκεται με ευρύτερους κοινωνιοψυχολογικούς παράγοντες και ιδεολογικές φορτίσεις, είναι σαφές ότι στην «παρεχόμενη υπηρεσία» ενσωματώνεται και η ίδια η γυναικεία επιθυμία και η αξιοπρέπεια του υποκειμένου. Αρα, η πορνεία δεν μπορεί να νοηθεί απλώς ως ένα επάγγελμα. Αυτό, από την άλλη, δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποκατάσταση του λόγου των ίδιων των εκδιδόμενων γυναικών, ούτε στη θυματοποίησή τους. Το να βάφουμε, όμως, ροζ το μαύρο κλειδώνει ακόμη πιο σφιχτά το παράθυρο στο περιθώριό τους.

thetoc.gr/vima.gr/kallitheapress

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ