ΙΛΙΣΟΣ «Δεν προστατεύσατε τη ναυταθλητική μαρίνα, τώρα πρέπει να την καθαρίσετε»

Το αποτέλεσμα της χθεσινής εισόδου τμημάτων πετρελαιοκηλίδας στον Φαληρικό Όρμο είναι ορατό. Χάθηκε η διαυγής όψη του νερού της ναυταθλητικης μαρίνας και έγινε σκούρο πράσινο – μαύρο και θολό με μηδαμινή διαύγεια. Στην επιφάνεια υπάρχουν ιριδίζουσες κηλίδες πετρελαίου και μικρά κομμάτια πίσσας. Η εξωτερική εικόνα στον Φαληρικό Όρμο είναι ελαφρώς καλύτερη.
Το πλωτό κίτρινο φράγμα που άπλωσε ο Δήμος για διαφημιστικούς λόγους στην είσοδο της μαρίνας, δεν είναι τίποτα άλλο από μία απλή περίφραξη οριοθέτησης θαλάσιας περιοχής που πήρε από το βυθισμένο σκάφος στην είσοδο της μαρίνας και  χρησίμευε για να μην προσκρούσουν σκάφη στο ναυάγιο και όχι Πλωτό Φράγμα τύπου Φράχτη που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για επιχειρήσεις πρόληψης και αντιμετώπισης ρύπανσης όπως αυτά που τοποθέτησε το λιμενικο στην ακτή του Ταε Κβο Ντο απέναντι, στο Αβέρωφ και στις εκβολές του Ιλισού με αποτέλεσμα τη μη προστασία της Μαρίνας (στη φωτογραφια φαίνονται και τα δύο διαφορετικά φράγματα).
Έντονες οι αναθυμιάσεις και η μυρωδιά του πετρελαίου. Στα σημεία που αντλεί νερό το Ίδρυμα Νιάρχου δεν είχε τοποθετηθεί πλέγμα γεγονός που επιβάρυνε το κανάλι με το θαλασσινό νερό.

Ερωτήματα:

1 Θα παρθούν πρόσθετα μέτρα πριν ξαναφυσήξει Νότιας;
2 Θα επιτραπεί ο ναυταθλητισμός των παιδιών πριν ληφθούν δείγματα νερού και καθαριστεί από ειδικό συνεργείο η Μαρίνα ανάλογα με τα ευρήματα;
Ο ΙΛΙΣΟΣ ζητα ενέργειες και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή του λιμενικού και της περιφέρειας Αττικής,για την προστασία των πρόσκοπων και ναυταθλητών αλλά και των λοιπών χρηστών της μαρίνας και των κατοίκων.
Για όσους σπεύσουν να πουν δεν υπάρχει πρόβλημα ας περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Η ανακύκλωση του νερού της μαρίνας δεν είναι εφικτή γιατί μπροστά στις υπόγειες διόδου για την ελεύθερη είσοδο του θαλασσινού νερού στην εξωτερική αποβάθρα έχει πλάγιοδετήσει το πλοίο COSMOS με αποτέλεσμα τη δημιουργία στάσιμου τμήματος νερού εξωτερικά μεταξύ προβλήτας και πλοίου.
Το πλοίο δεν εκτελεί δρομολόγια εδώ και ένα μήνα περίπου και απλά κρύβει τη θάλασσα και επιβαρύνει το περιβάλλον, συνεχίζοντας επί μήνες την παράνομη πρόσδεση του.

Γιώργος Καστάνης

Πρόεδρος στο περιβαλλοντικό σωματείο ΙΛΙSOS

 Η σημαδούρα του Δήμου Καλλιθέας που μετακινήθηκε από το ναυάγιο και βαπτίστηκε ειδικό προστατευτικό δίχτυ (βλέπετε κανένα δίχτυ;) για τις ανάγκες της φωτογράφησης, δε κράτησε τη ρύπανση. Τα κομμάτια της πίσσας επιπλέουν εξίσου  και στις δύο πλευρές της σημαδούρας.

Το σωστό φράγμα στις εκβολές του Ιλισού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ