O δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη

Εκτεθειμένοι Παχατουρίδης, Ν.Δ και Μητσοτάκης από την υπόθεση

Η υπόθεση με την προκήρυξη διαγωνισμού του Δήμου Περιστερίου δεν εκθέτει μόνο τον δήμαρχο κ. Παχατουρίδη, αλλά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κυριάκος Μητσοτάκη, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι περιμένει από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.

«Ένας ακόμα «άριστος» της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη καθώς, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε και στη Διαύγεια σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αδρανών υλικών, ο Δήμος Περιστερίου φέρεται να διαλέγει προμηθευτές!», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Εκτός από τους όρους του διαγωνισμού που περιλαμβάνονται στο αναρτημένο έγγραφο, περιλαμβάνονται και οδηγίες προς υπάλληλο του Δήμου ώστε να τους προσαρμόσει σε περίπτωση που οι «ημέτεροι» προμηθευτές δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του κ. Παχατουρίδη περί «προβοκάτσιας» δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να σκεπαστεί το σκάνδαλο.

Η υπόθεση αυτή εκθέτει όχι μόνο τον δήμαρχο Περιστερίου, αλλά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία και τον επικεφαλής της Κυρ. Μητσοτάκη. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες».

koutipandoras.gr 

Το γύρο των social media έχει κάνει έγγραφο της Διαύγειας με διαγωνισμό από τον Δήμο Περιστερίου ύψους 40.000 ευρώ στο οποίο «ξεχάστηκε» μια οδηγία, πιθανώς προς τον αρμόδιο υπάλληλο πληροφοριών για το εν λόγω έργο, την οποία «δείχνουν» ως «εντολή» για φωτογραφικό διαγωνισμό. «Δεν τίθεται θέμα φωτογραφικού διαγωνισμού», απαντούν πηγές του Δήμου Περιστερίου στο koutipandoras.gr.

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Σύμφωνα με το έγγραφο της Πράξης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Περιστερίου που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια με αριθμό ΑΔΑ: 657ΙΩΞ2-0Κ0, συζητήθηκε και εγκρίθηκε συνοπτικός διαγωνισμός για την προμήθεια αδρανών υλικών (σ.σ φυσικά ή βιομηχανικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα τεχνικά έργα) προϋπολογισμού 39.998,68 ευρώ.

Στο έγγραφο αυτό επισυνάπτεται η διακήρυξη του συνοπιτικού διαγωνισμού την οποία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή (7 έναντι 1 λευκή ψήφου). Στην εν λόγω διακήρυξη, όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, στο άρθρο 9 όπου αναφέρονται τα Κριτήρια Επιλογής και ειδικότερα στην παράγραφο 4 του «9.3 Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα» υπάρχει η εξής επίμαχη φράση: (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το).

Πιο κάτω, υπάρχει και εξής σημείωση σε παρένθεση (όχι αναγκαστικά σε ξεχωριστά έτη). Ολόκληρη η παράγραφος έχει ως εξής:

4. Κατάλογος συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το) με την παρούσα σύμβαση προμηθειών που εκτελέσθηκαν την τελευταία τριετία (όχι αναγκαστικά σε ξεχωριστά έτη), συνοδευόμενος από βεβαιώσεις ορθής εκτέλεσης και ολοκλήρωσης.

Όπως είναι λογικό, η φράση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς το νόημα της εμπεριέχει «εντολή» στον αρμόδιο υπάλληλο να προσαρμόσει τους όρους του διαγωνισμού έτσι ώστε οι «προμηθευτές που θέλουμε» να τους πληρούν.ην ίδια στιγμή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Περιστερίου στον Τομέα «Διαγωνισμοί Προμηθειών» έχει αναρτηθεί έγγραφο των όρων της διακήρυξης του Διαγωνισμού στο οποίο όμως έχει παραλειφθεί η επίμαχη φράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr, το έγγραφο στο οποίο εμπεριέχεται η φράση – εντολή προς τον «Κώστα» για να «προσαρμόσει» τους όρους και ανέβηκε στο Διαύγεια είναι αυτό που δόθηκε προς μελέτη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Περιστερίου πριν εγκρίνουν ή απορρίψουν την πρόταση του διαγωνισμού της «Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής/ Τμήμα Διαχείρισης Πρασίνου & Παιδικών χαρών».

Κανένας φωτογραφικός διαγωνισμός» – «Θα ακυρωθεί ανεξαρτήτως»

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με την Αντιδήμαρχο Περιστερίου, επικεφαλής της Υπηρεσίας «Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής/ Τμήμα Διαχείρισης Πρασίνου & Παιδικών χαρών», Μαρία Τσιώτα η οποία δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου και την επίμαχη φράση, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί ανεξαρτήτως.

«Δεν γνωρίζω αυτό που μου λέτε, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση περί φωτογραφικού διαγωνισμού. Ανεξαρτήτως πάντως θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός τη στιγμή που έγινε αυτό και θα προκηρυχθεί νέος» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Τσιώτα. Την ίδια στιγμή, πηγές του Δήμου Περιστερίου, σχολιάζοντας την επίμαχη φράση στο επίσημο έγγραφο, τόνισαν πως «αυτή πιθανώς να πρόκειται για οδηγία» από την οποία όμως προκύπτει το ότι «ο Δήμος επιθυμεί αξιόπιστους προμηθευτές και θέτει συγκεκριμένους όρους που θωρακίζονται από ειδικές μελέτες». «Πιθανώς αυτή ανέβηκε από λάθος», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Περιστερίου, κ. Ανδρεά Παχατουρίδη για να σχολιάζει το ρεπορτάζ αλλά κατέστη αδύνατο αφού την ώρα δημοσίευσης αυτού, βρισκόταν σε σύσκεψη.

Αργά το βράδυ από το Δήμο Περιστερίου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα πέσουν καμπάνες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να παίξει με την ιστορία ενός υποδειγματικού Δήμου. Στο έγγραφο ορίζεται ότι οι συμμετέχοντες αποδεικνύουν την τεχνική τους επάρκεια, με μια σειρά από όρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση καταλόγου συμβάσεων τριών τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών. Το κείμενο διακόπτεται από αναφορά εντός παρενθέσεως που αναφέρει: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το». Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου, η προκήρυξη κατέβηκε προσωρινά από τη Διαύγεια προκειμένου να διορθωθεί στο επίμαχο σημείο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ