Στο δεύτερο γύρο Γεννηματά με 41,38% και Ανδρουλάκης με 24,81%, Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, Γεννηματά 49,32 % – Ανδρουλάκης 23,01 % Αποτελέσματα ΤΑΥΡΟΥ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Ψήφισαν 210.505 πολίτες

Επί 202.825 (96,3% ενσωμάτωση) ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

Τελικά Καλλιθέας

Στους 2118 η συμμετοχή στην Καλλιθέα. Άκυρα -6 Έγκυρα 2125

Φώφη Γεννηματά – 1.048      49,32 %
Νίκος Ανδρουλάκης – 489      23,01 %
Σταύρος Θεοδωράκης – 225   10,59 %
Γιώργος Καμίνης – 195            9,18 %
Γιάννης Μανιάτης – 67
Γιάννης Ραγκούσης – 43
Kωνσταντίνος Γάτσιος – 26
Απόστολος Πόντας – 3
Δημήτρης Τζιώτης – 0

Πως βγήκαν τα πρωτα 200 ψηφοδελτια 

Στα πρωτα 100 ψηφοδελτια 
Ανδρουλάκης 15
Γατσιος 3
Γεννηματα 55
Θεοδωρακης 11
Καμινης 5
Μανιατης 3
Ραγκουσης 5
Τζιωτας 1

Ακυρο 1
Λευκο 1

Αρχίζει η καταμέτρηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ μεσα από το εκλογικό κέντρο

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς σε δύο κάλπες στο Μοσχάτο και σε μια στον Ταύρο, ψήφισαν συνολικά 776 άτομα.

Επικράτησε πρώτη η κ. Γεννηματά με 331 ψήφους και δεύτερος ο κ. Ανδρουλάκης με 153 ψήφους.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής … 

Στο Μοσχάτο σε δυο εκλογικά τμήματα

Ψήφισαν  537
Έγκυρα 531 
Άκυρα 6 
Φώφη Γεννηματά  205
Νίκος Ανδρουλάκης  118
Γιώργος Καμίνης  71
Σταύρος Θεοδωράκης  66
Γιάννης Μανιάτης  45
Κωνσταντίνος Γάτσιος  15
Γιάννης Ραγκούσης  8
Απόστολος Πόντας  2
Δημήτρης Τζιώτης   1
Στον Ταύρο
Ψήφισαν 239

Έγκυρα 235

Άκυρα 4
Φώφη Γεννηματά  126
Νίκος Ανδρουλάκης  35

Γιώργος Καμίνης   35
Σταύρος Θεοδωράκης  22
Γιάννης Μανιάτης  10
Απόστολος Πόντας  3
Γιάννης Ραγκούσης   2
Κωνσταντίνος Γάτσιος  1
Δημήτρης Τζιώτης    1
Λευκά 1

Η στόχευση των δύο για την επόμενη Κυριακή

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» θα παλέψουν για το χρίσμα του τελικού νικητή την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.’

Ο στόχος αμφοτέρων είναι διττός: Αφενός να κατορθώσουν να «σηκώσουν από τον καναπέ και στον δεύτερο γύρο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του πρώτου και να πείσουν την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους 7 υποψήφιους να συμπαραταχθούν μαζί τους.  Σημαντικό ρόλο να παίξουν και οι «συμφωνίες» ή η στήριξη που θα δώσουν οι έτεροι υποψήφιοι – δημοσίως ή υπογείως – στους δύο «μονομάχους».

Θεοδωράκης: Συγχαρητήρια στη Φώφη -Δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 23:00, υπήρξε επικοινωνία Φώφης Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί για την πρωτιά στις εκλογές.

Η κ.Γεννηματά τον ρώτησε τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε: «Περιμένω να ακούσω τι θα πείτε».

Λίγο αργότερα, σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε. Νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί. Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Μανιάτης-Ραγκούσης: Φώφη είσαι ο νικητής των εκλογών

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησαν και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης οι οποίοι την συνεχάρησαν. Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη της είπαν «είσαι ο νικητής των εκλογών».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση (…) Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».

Είμαστε συνιδρυτές και θα είμαστε όλοι παρόντες δήλωσε ο Γ. Μανιάτης. «Η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη.(…) Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικονώνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να την συγχαρεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για την «καθαρή» της νίκη.

Καμίνης: Συγχαρητήρια, να πάμε ενωτικά

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Φώφη, συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά» φέρεται να της είπε.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί (…) Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Η διαδρομή της Γεννηματά

Η 53χρονη κόρη του Γιώργου Γεννηματά, Φώφη (γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964), είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς το 2003-07, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά. Βασικό της σύνθημα είναι ότι στις εκλογές θα σπάσει το δίπολο ΣΥΡ(ΖΑ-ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι τρίτο κόμμα. Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών η θεη της είναι ότι θα πρέπει να απαντήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούν με το πρόγραμμα της Κεντροαριστεράς.

Η διαδρομή του Ν. Ανδρουλάκη

Ο 38χρονος Νίκος Ανδρουλάκης (γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979) είναι πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και Ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D). Εχει χρηματίσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του Ευ. Βενιζέλου. Προεκλογικό του σύνθημα ήταν η ανανέωση.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών

Η εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού στις διαδικασίες του α’ γύρου μετείχαν πάνω από 210.000 ψηφοφόροι (210.264 συγκεκριμένα). Ενας εντυπωσιακός αριθμός από κάθε άποψη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 την Φώφη Γεννηματά εξέλεξαν 55.000 πολίτες στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και συγκεντρώνοντας πάνω από 50% εξελέγη άνετα από τον πρώτο γύρο.

Στις εκλογές τη Νέας Δημοκρατίας, προσήλθαν περίπου 400.000 άνθρωποι την πρώτη Κυριακή, αναδεικνύοντας ως τελικό δίδυμο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον β’ γύρο, ψήφισαν 330.501 άτομα και ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή: Εξελέγη με ποσοστό 52,43% ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 47,57%.

Το μήνυμα για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η μαζικότατη συμμετοχή των πολιτών, στην ψηφοφορία για τον νέο φορέα, συνιστά ένα επιπλέον μήνυμα για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό: Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής παράταξης σηματοδοτεί και ένα ηχηρό μήνυμα προς τα άλλα κόμματα, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Νέα Δημοκρατία.

Ενα επίσης μήνυμα που στέλνει η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία, είναι προς την νέα ηγεσία: Είναι προφανές ότι αφενός νομιμοποιεί απολύτως τον νέο αρχηγό, αφετέρου δυσχεραίνει πιθανότητες αποσχιστικών κινήσεων από τους ηττημένους.

Οι εσωκομματικές αναμετρήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Τα τελευταία 13 χρόνια, από το 2004 ως σήμερα, υπό άλλες συνθήκες προ κρίσης και μνημονίων, με κραταιό ΠΑΣΟΚ αλλά και στην πορεία μέχρι σήμερα με την δραματική πτώση των ποσοστών του, διεξήχθησαν 4 εσωκομματικές αναμετρήσεις.

1. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου, μόλις έλαβε το άτυπο χρίσμα από τον Κ. Σημίτη, εγκαινίασε την άμεση εκλογή προέδρου του Κινήματος από την βάση. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος και λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 3.060 λευκά.

2. Μετά την ήττα από τον Κ. Καραμανλή το 2007, ο Γ. Παπανδρέου προκηρύσσει εκ νέου εσωκομματικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται στις 11 Νοεμβρίου. Ψήφισαν 738.078 πολίτες και ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 55,57% των ψήφων, έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη.

3. Ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 2011 και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος να τον διαδεχθεί. Στις 18 Μαρτίου του 2012, ψήφισαν 236.151 και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους.

4. Τον Ευ. Βενιζέλο διαχέχθηκε η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ Φώφη Γεννηματά. Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 55.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι παρούσες εκλογές για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αφορούσαν ένα μεγαλύτερο – και πάντως διαφορετικό – ακροατήριο: Συμμετείχαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, ψηφοφόροι του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ανένταχτοι κεντροαριστεροί, κεντρώοι, οικολόγοι κ.λπ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ