Αρχική Ελλάδα Internet στις οικογένειες με παιδιά 5 έως 18 ετών – Infocom

Internet στις οικογένειες με παιδιά 5 έως 18 ετών – Infocom

Καθολική η διείσδυση του internet στις οικογένειες με παιδιά 5 έως 18 ετών

Οι Έλληνες γονείς σε ποσοστό 74%, θεωρούν ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη από κινδύνους, ωστόσο, το 55% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με κύριους λόγους ανησυχίας να είναι η «υπερβολική ενασχόληση με το Internet» (78%), η «έκθεση σε επιβλαβές/ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%), η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%) και η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%).

Η χρήση του Internet από τα παιδιά, διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών, η χρήση είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά ευρήματα έρευνας «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά – Οι απόψεις των Γονέων» που διενεργήθηκε από την MRB Hellas, για λογαριασμό της COSMOTE, με θέμα τις απόψεις των γονέων για την ασφαλή χρήση του Internet. Διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών (600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις).

Μια γενικότερη παρατήρηση που προκύπτει είναι ότι οι Έλληνες δείχνουν να ξεπερνούν την τεχνοφοβία, χαρακτηριστικό που τα προηγούμενα χρόνια εμπόδιζε τη διείσδυση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα επίσης με τα βασικά συμπεράσματα της MRB όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντί στο διαδίκτυο. Οι γονείς πιστεύουν ότι το Internet είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών, είναι τόσο απαραίτητο σήμερα, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα, μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό, ενώ η ορθή  χρήση του μειώνει πιθανούς κινδύνους.

Επίσης το 50% των ερωτηθέντων γονέων, πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να συμβουλεύει πιο αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet, ενώ σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Περισσότερα εδώ

infocom.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ