Περιφέρεια Αττικής: Δεν υπάρχει ρύπανση στον Ιλισό

246

H ύπαρξη δυσοσμίας σε δύο σημεία όπου αγωγοί εκρέουν στην κοίτη του ποταμού Ιλισού, προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων της παρόχθιας περιοχής. Το ένα σημείο είναι στο ύψος της οδού Αρτέμιδος στο Μοσχάτο και το δεύτερο στο ύψος της οδού Μεγαλουπόλεως στην Καλλιθέα.

Επισκεφθήκαμε τον περιβαλλοντικό Σύλλογο Ιλισό, ο οποίος πάνω από μία δεκαετία έχει ασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Ο Πρόεδρος κ Καστάνης Γεώργιος μας ενημέρωσε ότι διαμαρτυρίες των κατοίκων διαβιβάστηκαν στην περιφέρεια Αττικής η οποία έπραξε τα δέοντα. Επίσης δήλωσε ότι τόσο οι καθαρισμοί της κοίτης από τους Δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας, όσο και οι ψεκασμοί της Περιφέρειας Αττικής, διατηρούν την περιβαλλοντική κατάσταση του ποταμού σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δύο εύκολες λύσεις για να μην υπάρχουν καθόλου στάσιμα νερά σε ορισμένα σημεία της κοίτης είναι η ενίσχυση της απορροής των υδάτων με επισκευή της κοίτης και των κλίσεων σε ορισμένα σημεία ή λόγω της μικρής κλίσης δημιουργία  μικρού κεντρικού διαμήκους συλλέκτη ο οποίος όμως θα πρέπει να καθαρίζεται πιο τακτικά από τα στερεά υλικά που θα συσσωρεύει. Η ακριβή λύση είναι η εκβάθυνση του ποταμού για την είσοδο θαλασσινού νερού, κάτι που θα βοηθούσε και σε περίπτωση εντόνων βροχοπτώσεων την ταχεία εκροή.
Αναφορικά με την Περιφέρεια Αττικής μας ενημέρωσε ότι μετά από αυτοψία και μετρήσεις απέστειλε έγγραφο στους τρεις παραπάνω αρμόδιους φορείς αλλά και στον Ιλισό, ενημερώνοντας τους ότι τα νερά που εκβάλουν στον Ιλισό είναι διαυγή και άοσμα, χωρίς ελαιώδεις ή τοξικές ουσίες. Αναμένεται από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ η οποία έχει και την κατάλληλη τεχνογνωσία να εξετάσει το δίκτυο του πόσιμου νερού και της αποχέτευσης για διαρροή ή άλλες συνδέσεις αποχετεύσεων ακινήτων πέραν των βρόχινων που επιτρέπονται.

Οι προσπάθειες για το περιβάλλον από πλευράς Συλλόγου αυτό το διάστημα επικεντρώνονται στη θαλάσσια και χερσαία ζώνη της ναυταθλητικής μαρίνας Καλλιθέας όπου εκτός των άλλων, αναμένει και τον δεύτερο έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής.

Το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής 63852/17 με τα αποτελέσματα του ελέγχου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ