H Ολυμπιονίκης Βούλα Ζυγούρη στο kallitheapress

Του Δημήτρη Μπιζιώτα

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ στο αθλητικό κίνημα αποφασίστηκε από το ΔΣ η ανάπτυξη ιδιαίτερου τομέα άθλησης ατόμων με αναπηρίες (αναπτυξιακού και αγωνιστικού αθλητισμού) στο άθλημα χειροπάλης.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας:

«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χειροπάλης και ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου η οποία σηματοδοτείται από την διοργάνωση του Πανελληνίου Κυπέλλου αλλά και επικείμενης εισόδου του αθλήματος στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα του 2024, προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση του Διοικητικού Συμβουλίου μας την οποία είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω».

Οι δηλώσεις της νέας ΓΓ της Ομοσπονδίας, Βούλας Ζυγούρη:

Βούλα Ζυγούρη – φώτο Ανδρέα Ανδρεόπουλου

«Με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο αθλητισμός αλλά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων αθλητών δεσμεύομαι να υπηρετήσω τους σκοπούς της Ομοσπονδίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτής της θέσης. Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να σας ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας για την εμπιστοσύνη έδειξαν στο πρόσωπό μου. Ως νέα Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χειροπάλης σας διαβεβαιώνω ότι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό ώστε να αντεπεξέλθω στα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί σχετικά με την λειτουργία του φορέα μας αλλά με τις διεθνείς προσπάθειες για την ένταξη της χειροπάλης στο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό πρόγραμμα».

Ποιοί είναι οι στόχοι σας ως Γενική Γραμματέας;

Βασικός στόχος μου είναι να συμβάλω στην δόμηση μιας σύγχρονης και πολυμορφικής Ομοσπονδίας. Ενός αθλητικού οργανισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του αθλήματος τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές του σύγχρονου αθλητικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, χωρίς αποκλεισμούς ή στερεότυπα.

Επιπλέον, θα κάνω ότι μπορώ για να ανταποκριθώ στις αυξημένες υποχρεώσεις που το τυπικό κομμάτι του ρόλου μου ως Γενική Γραμματέας συνεπάγεται όπως ο συντονισμός και η υποστήριξη του έργου Προέδρου μας και όλου του ΔΣ, η παρακολούθηση της πορείας και της αποτελεσματικότητας των Επιτροπών και των άλλων δομών της Ομοσπονδίας κλπ, πράγματα που από μόνα τους αποτελούν επιμέρους στόχους.

Ασφαλώς, για όλα τα παραπάνω ευελπιστώ στην αρωγή και την συμπαράσταση των ανθρώπων του αθλήματος τους όποιους διαβεβαιώ ότι θα βρίσκομαι στο πλευρό τους οποτεδήποτε χρειαστεί.

Η εκδήλωση στη Καλλιθέα

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, η Ομοσπονδία μας πρόκειται να διοργανώσει τους αγώνες του Πανελλήνιου Κυπέλλου χειροπάλης 2018 στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της οδού Λάμπρου Κατσώνη στην Καλλιθέα που είναι  εξαιρετικά φιλόξενος Δήμος για το άθλημά μας και το σύνολο του αθλητισμού.

Οι αγώνες αυτοί έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς όχι μόνο ως πρόκριμα για τον σχηματισμό των Εθνικών μας ομάδων αλλά κυρίως επειδή εδώ αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές με αναπηρία (ΑμεΑ) στο άθλημα της χειροπάλης. Αυτό είναι  ένα πολύ σημαντικό βήμα τόσο για την άρση των αποκλεισμών στον αθλητισμό όσο και για την εναρμόνιση της ελληνικής χειροπάλης με τις διατάξεις και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του αθλήματος, ενεργά μέλη των οποίων είμαστε.

Σαν Ολυμπιονίκες κάνετε μια σειρά ημερίδων – σε αυτό έχετε τη στήριξη της πολιτείας;

Με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (στον οποίο επίσης διατελώ Γενική Γραμματέας) έχουμε εκπονήσει σειρά προγραμμάτων – υπό τον γενικό τίτλο «κοινωνική ανταποδοτικότητα» – με στόχο να συμβάλουμε στην προαγωγή της κοινωνίας μας ανταποδίδοντας στο κοινωνικό σύνολο όλα όσα μας έχει προσφέρει. Επιδιώκουμε να υπογραμμίσουμε τον ρόλο του αθλητισμού στην προαγωγή της φυσικής κατάστασης και της υγείας αλλά ως εργαλείο απόκτησης παιδείας και κοινωνικών δεξιοτήτων γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε ημερίδες αλλά και μια σειρά από άλλες δράσεις όπως αθλητικά δρώμενα, συνέδρια, εκθέσεις είτε μόνοι μας είτε συμπράττοντας με άλλους κοινωφελείς φορείς και οργανισμούς. Βεβαίως, η Πολιτεία – με την στενή αλλά και την ευρύτερη έννοιά της – συνεργάζεται μαζί μας και μας συμπαρίσταται.

Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχουν νέοι που μπορεί να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό και πως μπορούν να βοηθήσουν οι σύλλογοι σε κάθε περιοχή, οι δήμοι, η πολιτεία

Το αθλητικό ταλέντο (το υπόβαθρου δηλαδή για την ανάπτυξη σωματικών ικανοτήτων – με κορυφαία αυτή της ταχύτητας κατά την άποψή μου) εξαρτάται από το γονιδιακό υπόβαθρο. Έως εκεί είναι αποτέλεσμα της κληρονομικότητας και όσο υπάρχουν γεννήσεις θα υπάρχουν και νέα ταλέντα.

Η εξέλιξη όμως του ταλέντου σε αθλητή ή αθλήτρια υψηλών επιδόσεων είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Επιπλέον, είναι σπάνια διότι εξαρτάται από την επίδραση μιας σειράς παραγόντων σε αυτό το «ακαλλιέργητο» υλικό όπως: η ποιότητα, η ποσότητα, η συνέπεια και η διάρκεια της προπόνησης, οι πνευματικές και διανοητικές ικανότητες, ο προπονητής και η αρτιότητα ή μη των γνώσεων και της προσωπικότητάς του, τα κίνητρα, το υποστηρικτικό ή επιβλαβές κοινωνικό περιβάλλον, κλπ. Αν μου επιτρέπεται μια υπερβολή, θα έλεγα ότι: όλο το σύμπαν πρέπει να «συνωμοτήσει» για μια εξαιρετικά μεγάλη επίδοση!

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την εξέλιξη του ταλέντου θεσπίζοντας ανάλογα με την διάκριση έπαθλα και επιβραβεύσεις (εξωτερικά ερεθίσματα), εκπαιδευτικές διευκολύνσεις, υποδομές και εγκαταστάσεις, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους προπονητές των αθλημάτων και κυρίως κάτι που λείπει εντελώς από την χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια: Εθνικό Σύστημα ανίχνευσης και καθοδήγησης των νέων ταλέντων!

Αναμφίβολα, οι τοπικές αρχές κάθε περιοχής μπορούν να βοηθήσουν ένα ταλέντο να αναδειχθεί και οι περισσότεροι (όπως η Καλλιθέα), το κάνουν και με επιτυχία. Ο βαθμός όμως αυτονομίας ή εναρμόνισής  με την Κεντρική Διοίκηση ρυθμίζεται από την βούληση της Πολιτείας άρα καταλήγουμε λίγο έως πολύ, στον ίδιο παρονομαστή!

Όσον αφορά τους συλλόγους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελέσαν και ευτυχώς συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό αναπτυξιακό κύτταρο του αθλητικού ταλέντου. Καλούνται να αποσβέσουν τις περισσότερες παθογένειες του συστήματος. Για χρόνια επωμίζονται την ανίχνευση των ταλέντων υποκαθιστώντας την Πολιτεία στις δομές που δεν παρέχει. Επιπλέον, επαφίεται στις διοικήσεις του η επιλογή των προπονητών που ενδεχομένως να είναι κατάλληλοι να καθοδηγήσουν σωστά το νέο ταλέντο κάτι που ενδεχομένως να μην γίνεται πάντα με επιτυχία αφού και εδώ μας λείπει το κατάλληλο πλαίσιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ