Γιατί δεν είναι η Καλλιθέα η καθαρότερη θάλασσα από Πειραιά μέχρι Λαγονήσι (μετρήσεις ΕΛΚΕΘΕ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11-10-2017

Γιατί δεν είναι η Καλλιθέα η καθαρότερη θάλασσα από Πειραιά μέχρι Λαγονήσι

Τι λένε οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ

Μετά τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση στη ναυταθλητική μαρίνα Καλλιθέας – στις οποίες αναφέρθηκε ο κ Ευσταθίου σε τοπική ιστοσελίδα – διαπιστώνουμε ότι το όποιο «πλέγμα» που τοποθέτησε ο ίδιος ο κ Ευσταθίου, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το νερό εντός της ναυταθλητικής μαρίνας δε βρέθηκε πιο καθαρό από ότι το νερό έξω από αυτήν.

Μετρήθηκε το ακριβώς αντίθετο !!!

Στο εσωτερικό της ναυταθλητικής μαρίνας και μάλιστα στο πιο καθαρό σημείο της μαρίνας (πλησίον της ανοικτής εισόδου της και ανάμεσα στους υποθαλάσσιους αγωγούς ανανέωσης του νερού του εξωτερικού λιμενοβραχίονα), η δειγματοληψία που έγινε αρκετές ημέρες μετά την είσοδο της ρύπανσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, βρήκε 8,7 15 μg/L πετρελαϊκών υδρογονανθράκων.

Επομένως η μαρίνα είναι τέσσερεις φορές πιο μολυσμένη μέσα από ότι η έξω, προς την πλατεία νερού, όπου μετρήθηκαν μόλις 2,1 15 μg/L πετρελαϊκών υδρογονανθράκων. Από τότε δεν ελήφθησαν νεώτερα δείγματα.

Δεν είναι αληθές ότι τα δείγματα που ελήφθησαν έδειξαν ότι η Καλλιθέα είναι η καθαρότερη θάλασσα από Πειραιά μέχρι Λαγονήσι, αφού με εξαίρεση τις εξαιρετικά επιβαρυμένες περιοχές (Γλυφάδα, Αλιμος, Π Φάληρο κλπ) πάρα πολλά από τα άλλα δείγματα ήταν κάτω από το όριο μέτρησης, δηλαδή καλλίτερα από της Καλλιθέας (ενημέρωση από ΕΛΚΕΘΕ).

Πιστεύουμε ότι η επιφανειακή μέτρηση ποιότητας νερού στην μαρίνα μόνο των πετρελαιοειδών, (η οποία θα έπρεπε να γίνει εκεί που είναι οι βάρκες των ναυτοπροσκόπων κι όχι εκεί που έγινε) δε δίνει την ακριβή εικόνα για την ποιότητα νερού της μαρίνας, την οποία θα έδινε μόνο μια πλήρης ανάλυση δείγματος από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ της  Περιφέρειας Αττικής, την οποία ο Ιλισός έχει ζητήσει από 23/3/17 και 28/9/17 χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε ότι λόγω των ευνοϊκών ανέμων ευτυχώς η Καλλιθέα δε δέχτηκε την επιβάρυνση που δέχθηκαν άλλες περιοχές.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ποιότητα νερού δεν πρέπει να ελέγχεται τακτικά με πλήρεις δειγματολειψίες (που να μην αφορούν μόνο τους πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες) από εξειδικευμένο εργαστήριο.

Πόσο μάλλον αν από το ΕΛΚΕΘΕ έχει βρεθεί μεγαλύτερη ρύπανση τον Μάιο εντός της μαρίνας της τάξης των 15 μg/L και οι τελευταίες μετρήσεις της Περιφέρειας επέβαλαν πρόστιμα.

Μόνο τότε θα ξέρει ο Δήμος αν πρέπει ή όχι να προβεί σε καθαρισμούς του θαλάσσιου ύδατος της μαρίνας, οι οποίοι μπορεί να κοστίζουν, όμως ίσως αποδειχτούν αναγκαίοι.

Για το είδος του πλέγματος δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι, αφού το κόστος, οι «δωρεές», η διαύγεια, οι φωτογραφίες και οι μετρήσεις τα λένε όλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΙΛΙΣΟΥ

ΠΡΟΣ   1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ    Περιφέρειας                 Αττικής  dperbna@patt.gov.gr

            2. ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ flisvos@hcg.gr

 ΑΙΤΗΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΨΙΑΣ

 Παρακαλούμε για τη διενέργεια ελέγχου και δειγματοληψίας του θαλασσίου ύδατος στη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας και το κανάλι του ΚΠΙΣΝ σε τρία σημεία:

  1. Εντός της μαρίνας
  2. Εξωτερικά της μαρίνας στο σημείο εισόδου των ναυταθλητικών σκαφών και του νερού του καναλιού του Ιδρύματος Νιάρχου
  3. Στο κανάλι του ΚΠ Ιδρύματος Νιάρχου

Τα σημεία αυτά αποτελούν χώρους άθλησης της νεολαίας και αλιείας ή συνάθροισης κοινού και ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν μέτρα μετά από την είσοδο τμημάτων  της πετρελαιοκοιλίδας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τη διαχείριση του ναυταθλητικού κέντρου έχει ο ΝΠΔΔ Δήμου Καλλιθέας.

Έχω αιτηθεί για ανάλογες ενέργειες από 23/3/17, βλέπε συνημμένο.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ανάλογα με τις αρμοδιότητές σας.

ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΚΟΕ

ΑΙΤΗΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Παρακαλούμε για τη διενέργεια δειγματοληψίας θαλασσίου ύδατος από τη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας σε τρία σημεία:

  1. Εντός της μαρίνας
  2. Εξωτερικά της μαρίνας στο σημείο εισόδου των ναυταθλητικών σκαφών και του νερού του καναλιού του Ιδρύματος Νιάρχου
  3. Στο κανάλι του Ιδρύματος Νιάρχου
Τα σημεία αυτά αποτελούν χώρους άθλησης της νεολαίας και άλιείας ή συνάθροισης κοινού και ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν μέτρα μετά από την είσοδο τμημάτων  της πετρελαιοκοιλίδας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τη διαχείριση του ναυταθλητικού κέντρου έχει ο ΝΠΔΔ Δήμου Καλλιθέας.
Ευελπιστούμε στη βοήθειά σας, για την προστασία των πολιτών, όπως πάντα πράττετε.
Με περιβαλλοντικούς χαιρετισμούς

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ