Brunch στην Καλλιθέα

96

Brunch: Ο βασιλιάς του Σαββατοκύριακου μέσα από ένα πλουσιοπάροχο πρωινό 

Πριν από το 2005, η ιδέα του brunch ή ακόμα και του πρωινού ως κάτι περισσότερο από έναν καφέ και μια τυρόπιτα στο χέρι ήταν κάτι μακρινό για τους Αθηναίους. Μπορεί τότε στην υπόλοιπη υφήλιο αυτό να ήταν το it thing της στιγμής, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν έφτασε. Τα σπέσιαλ πρωινά συνέβαιναν πάντα κάτι χαράματα Πρωτοχρονιάς στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, κάτι σαν θεραπεία για το hangover της γιορτής, αλλά πιο εξευρωπαϊσμένη, μακριά από το φορτηγάκι με το «βρόμικο», που αργότερα έγινε «food truck». Βλέπαμε, λοιπόν, στα ξένα περιοδικά τις συνταγές για μάφιν, κανελόψωμα και αφράτα scrabbled eggs, εικόνες από εστιατόρια και καφενεία του εξωτερικού που άλλαζαν τον κατάλογό τους για δύο μέρες για να σερβίρουν brunch στο κοινό με την ελπίδα ότι κάποιος θα ήθελε κι εδώ να μάθει να φτιάχνει αυγά benedict και να τα απολαμβάνει στο σπίτι του μια Κυριακή πρωί, διαβάζοντας ένα βιβλίο, μην κάνοντας απολύτως τίποτα. Ονειρευόμασταν ότι τα τραπέζια με τους σκέτους καφέδες στα μαγαζιά θα γέμιζαν με όλα αυτά τα πολύ ειδικά εδέσματα που επιβάλλει ένα brunch, γλυκά και αλμυρά. Με όλα τα υλικά, αλλά όχι με όλους τους τρόπους μαγειρεμένα, με τα αυγά πρωταγωνιστές αλλά και με όλα τα γλυκά ψωμιά που θα μπορούσες να ονειρευτείς. Έπρεπε να είχαμε ευχηθεί να κερδίσουμε το λαχείο instead, γιατί όλη η «μόδα» με τα brunches ήρθε στην Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Θα είναι ανακριβής όποιος πει πως στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να βρει ένα αξιοπρεπές μέρος για να απολαύσει ένα σωστό brunch. Aς τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι σημαίνει brunch; Πέρα από το γεγονός ότι ο όρος προέρχεται από τη σύζευξη των λέξεων «breakfast» και «lunch», αυτή η φράση σημαίνει πολλά ακόμη. Σημαίνει πως είναι Σαββατοκύριακο. Πως έχεις ελεύθερο χρόνο να σπαταλήσεις, καθισμένος σε σκιερό μέρος της πόλης και χαζεύοντας τους περαστικούς. Στο τραπέζι σου βρίσκονται φαγητά που θα σε σώσουν από τις αμαρτίες της προηγούμενης βραδιάς και θα σε οδηγήσουν απαλά στην επόμενη – ένα πλήρες γεύμα.

Σημαίνει ένα πιάτο με αυγά. Benedict ή scrabbled. Φτιαγμένα ιδανικά. Ίσως ένα croque-monsieur, δεν θα ‘λεγα όχι και σε ένα σάντουιτς με λιωμένο τυρί που ψήθηκε στο μαντέμι, αλειμμένο με βούτυρο. Μια καυτερή και αρωματική shakshuka θα έκανε, επίσης, τη δουλειά. Αλλά και ένας καγιανάς, για να μη με πεις ψηλομύτη. Σημαίνει, επίσης, και πράγματα γλυκά που μόλις βγήκαν από έναν φούρνο. Cinnamon rolls, blueberry muffins, μπριός, σφολιάτες γεμισμένες με χίλια δύο. Μήλα με κανέλα τον χειμώνα. Κρέμα λεμονιού το καλοκαίρι. Μια αληθινή μπουγάτσα με αφράτη κρέμα και πολλή ζάχαρη. Ένα κέικ καρότο ή μια τάρτα με φράουλες. Αμερικανικά pancakes με maple syrup και τραγανό μπέικον.

Σημαίνει επίσης καφέ, ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα κι ένα όμορφο μέρος με καλή μουσική. Brunch σημαίνει, επίσης, ένα καλό Βloody Μary. Ή μια Μimosa. Όλα όσα θα σε απομακρύνουν από τον θόρυβο της καθημερινότητας. Μου αρέσει που έχω επιλογές, και εκτός της περιοχής του κέντρου.

Οι Αθηναίοι το αναζητούν και οι μαγαζάτορες έχουν αρχίσει να προσφέρουν εξειδικευμένο μενού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα brunches του εξωτερικού.

Momo Το μαγαζί στην Καλλιθέα που ξέρει τι θα πει αμερικανικό brunch.

Οι απανταχού brunch lovers της πόλης γνωρίζουν ήδη για το ΜΟΜΟ στην Καλλιθέα, που κάθε Κυριακή σερβίρει ένα από τα καλύτερα brunches και αξίζει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον μία φορά. Βρίσκεται στην καρδιά της Καλλιθέας κι έχει αμερικανικό στυλ τόσο στη διακόσμηση, που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, όσο και στο μενού, το οποίο επιμελείται ο σεφ Κώστας Βασιλόπουλος.

Τώρα που καλοκαίριασε, όμως, επιβάλλεται να πιάσετε τραπεζάκι στην καταπράσινη αυλή του ή στο αίθριο και να αφεθείτε στις νοστιμιές που θα δείτε να ετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα.

Στο brunch θα γευτείτε αυγά ποσέ florentine (με σπανάκι), αυγά ποσέ benedict (με ζαμπόν μελιού), αλμυρό κέικ γεμιστό με βραστό αυγό, roast beef με σάλτσα lemon-mayo και αυγό ποσέ, χειροποίητη quiche με μπρόκολο και πράσο, ομελέτα φούρνου και πολλά άλλα.

Στο κυρίως μενού του ΜΟΜΟ φιγουράρουν ζουμερά μπέργκερ, με κορυφαίο ίσως το maple & smoked cheese chicken που περιλαμβάνει φιλετάκια κοτόπουλο, maple sauce & καπνιστό τυρί και είναι η τέλεια επιλογή για πρώτη φορά.

Πλάι σε αυτά θα βρείτε hot dogs, τα φοβερά και τρομερά melt cheese sandwiches αλλά και χορταστικές σαλάτες. Κι αν έχετε όρεξη για κάτι γλυκό, μην ανησυχείτε. Πέρα από τα pancakes που συνοδεύονται με σιρόπι σφενδάμου (maple sauce), πραλίνα και μαρμελάδα φράουλα και το Sunday Brunch Cake, μπορείτε να επιλέξετε από μια κάρτα με πληθωρικά γλυκά που έχει επιμεληθεί ο pastry chef Αλέξανδρος Κόκκινος: μιλφέιγ σε ποτήρι με καραμέλα, τάρτες, προφιτερόλ, σουφλέ σοκολάτας και πολλά άλλα.

Μαζί με το brunch θα σας κεράσουν γευστικότατο καφέ φίλτρου, εκτός αν θέλετε να απολαύσετε έναν εσπρέσο Sant-Eustachio από το διασημότερο καφεκοπτείο της Ρώμης ή ένα κοκτέιλ Βloody Μary. Το βράδυ, φυσικά, προσφέρεται μια πλούσια λίστα από κοκτέιλ, την οποία επιμελείται ο bartender Γιώργος Δραγάζης. Momo, Σαπφούς 95, Καλλιθέα, 210 9562300, Facebook

Πηγή: www.lifo.gr

Φωτο: Γιώργος Αδάμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ