Art Night Athens: Μια ολονύχτια περιήγηση στον πολιτισμό – πρόγραμμα εκδηλώσεων

142

Οι atenistas για μια ακόμη φορά εκπλήσσουν και απασχολούν την πόλη, αναδεικνύοντας πλευρές της κρυμμένης και ενίοτε χαμένης της γοητείας, μιας και το πρώτο Art Night που διοργανώνουν, ένας θεσμός που ήδη υπάρχει σε αρκετές χώρες, είναι προ των πυλών…

 

Οι προετοιμασίες για to event έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Έλενα Γραμμένου, εκ των βασικών συντονιστών της δράσης «αρχικά υπήρχε δυσπιστία για τη δυνατότητα υλοποίησης από μέρους μας, αλλά με πολλή προσπάθεια και πίστη στο όραμά μας, καταφέραμε να μεταπείσουμε αρκετούς πολιτιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι υιοθέτησαν την ιδέα μας και συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίησή της. Ευελπιστούμε η δράση να αγκαλιαστεί από το κοινό και να στηριχθεί από την πολιτεία για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ετήσιος θεσμός και ευκαιρία προσέλευσης πολιτιστικού τουρισμού».

 

Το Σάββατο, λοιπόν, 23 Σεπτεμβρίου 2017, οι atenistas προσκαλούν τους Αθηναίους -και όχι μόνο- σε μια ολονύχτια περιήγηση για να ανακαλύψουν τις ποικίλες πολιτιστικές αποχρώσεις της πόλης. Φορείς, καλλιτέχνες, χώροι πολιτισμού, συμπράττουν αφιλοκερδώς για να υποδεχθούν με μια σειρά εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες έχουν οργανωθεί ειδικά για τη βραδιά αυτή, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Μουσική, συναυλίες, χορός, θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, προβολές, αφηγήσεις, μαραθώνιες αναγνώσεις, συλλογές αρχείων, ειδικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παιχνίδια γνώσης, κυνήγι θησαυρού, installations, καλλιτεχνικά δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους, όλα μαζί συνδυάζονται σε αυτό το πρωτόγνωρο για το ελληνικό κοινό πολιτιστικό πάρτι.

 

Από τις 8 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα σημεία του Αrt Night Athens. Αναλυτικός χάρτης με τα επισκέψιμα σημεία καθώς και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα σε αυτά θα αναρτηθεί προσεχώς στο διαδίκτυο, ενώ έντυπη εκδοχή του οδηγού θα υπάρχει σε κάθε συμμετέχοντα χώρο, ώστε οι περιηγητές να επιλέξουν εκείνους που τους ενδιαφέρουν και να σχεδιάσουν κατά βούληση τη νυχτερινή τους περιπλάνηση. Αντίστοιχα θα είναι σε ισχύ η εφαρμογή για τα κινητά Clio Muse ώστε να υπάρχει και από εκεί πληροφόρηση για τη ροή των σημείων και των εκδηλώσεων τους. Στη μεταμεσονύχτια κορύφωση της δράσης, σε διάφορα μπαρ του κέντρου, θα σερβίρεται το ειδικό για την περίσταση κοκτέιλ Art Night Athens, σε συμβολική τιμή, μαζί με …σιμίτικο κουλούρι!

 

Ενδεικτικά οι χώροι που συμμετέχουν: Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών, Aegean College, Booze Cooperativa, British Council, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – ΑΣΣΚΑ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Free Thinking Zone, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Ωνάση (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης), Ινστιτούτο Θερβάντες, Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λύκειο του Αριστοτέλη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΣΤΑΣΥ – Σταθμός Κεραμεικού, Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ΝΕΟΝ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης, Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Παρούσες θα είναι και οι ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων για να επενδύσουν με τον δικό τους τρόπο τη βραδιά.

 

Το Art Night Athens είναι μια διοργάνωση που προσβλέπει στη χαρά, στο αισιόδοξο μέλλον στους δύσκολους καιρούς, να ενώσει τους ανθρώπους, να τους φέρει κοντά στην πόλη τους και να αποδείξει ότι η Αθήνα, πέρα των άλλων, μπορεί να είναι και πολιτιστική μητρόπολη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συμβολικότητα της δράσης η Νεφέλη Κασάπη, έτερη βασική συντονίστρια «η τέχνη μας βγάζει από το σκοτάδι, για αυτό ξεκινάμε από τη νύχτα και φτάνουμε μέχρι την ημέρα, εκεί που περιμένει το φως…»

Έρχεται…

Το πρόγραμμα των δράσεων στα 23 σημεία του Art Night Athens

1. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

20:30 – 21:30 & 22:30 – 23:30
Performance «Μαρία – Τζάκυ Κάλλας» – Μεταθανάτια Συνάντηση Avenue Georges Mandel, στους εκθεσιακούς χώρους από την ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη, ως Jackie Καλογεροπούλου, αδερφή της Μαρίας Κάλλας.

21:30 – 22:30
Ανοιχτή έκθεση για το κοινό και ξενάγηση από τον συλλέκτη, Νίκο Χαραλαμπόπουλο.
Στην ξενάγηση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 40 άτομα. Μπορείτε να κλείσετε τη θέση σας τηλεφωνικώς στο 210-3611206, καθημερινά 10.00-18.00.

2. Μουσείο Μπενάκη
Κουμπάρη 1, Αθήνα

20:00 – 22:00, Αμφιθέατρο 2ος όροφος
Προβολή της ταινίας “The Benaki Museum”, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και αφήγηση Willem Dafoe, διάρκεια 7’& 14».
Απαιτείται προεγγραφή / 50 θέσεις, Πληροφορίες: 2103671015 Δευτέρα έως Πέμπτη 11:00-17:00.

22:15 – 00:00, Εκθεσιακοί χώροι Μουσείου
Συναυλία περιηγητική “Walking Bach-wards” με την βιολίστρια Ίριδα Λουκά. Η Ίρις Λουκά είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
*** Απαιτείται προεγγραφή / 100 θέσεις, Πληροφορίες: 2103671015 Δευτέρα έως Πέμπτη 11:00-17:00.

3. Λύκειο του Αριστοτέλη 
Ρηγίλλης & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

20:30 – 21:30
Αφηγηματικό δρώμενο για το ευρύ κοινό από την ψυχοπαιδαγωγό και αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη με αποσπάσματα από αρχαία κείμενα σε ελεύθερη απόδοση με τη συνοδεία φλάουτου.
*** Απαιτείται προεγγραφή / 200 θέσεις. Πληροφορίες για την προεγγραφή σύντομα θα ανακοινωθούν.

4. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

20.00 – 06.00
Oλονύχτια Συμμετοχική Ανάγνωση «Οδύσσειας» (A Nightlong Participatory Reading of «Odyssey») στον Κήπο του Μεγάρου. Αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων διαβάζουν σε όποια γλώσσα επιθυμούν την «Οδύσσεια». Σε συνεργασία με τον διεθνή ΜΚΟ Elliniko Theatro και τον επίσης διεθνή οργανισμό «Αναγνώστες του Ομήρου». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Οδύσσεια των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και τελεί υπό την Αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
*** Απαιτείται προεγγραφή στην ειδικά διαμορφωμένη online πλατφόρμα στον ιστότοπο του Μεγάρου: http://www.megaron.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το τηλέφωνο 210 72 82 333

5. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – ΑΣΚΣΑ
Σουηδίας 61, Αθήνα

20:00 – 21:00
Συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στον κήπο με θέμα “Μουσική από την Ελληνική και την παγκόσμια παράδοση”.

20:00 – 00:00
Προβολή φιλμ Αμερικανικής Σχολής “Triumph over time”. Προβολή δύο μικρών φιλμ για τη Γεννάδειο και την Αμερικανική Σχολή.

20:00 – 00:00
Διαδραστική παρουσίαση βιβλίων και τεκμηρίων με οθόνες αφής.

20:00 – 00:00
Έκθεση τεκμηρίων από τις σπάνιες συλλογές της Γενναδείου σε 4 προθήκες με θεματική: α) λόρδος Βύρων, β) σπάνιες εκδόσεις της Ιλιάδας, γ) ελληνική χλωρίδα, και δ) βιβλία περιηγητών.

6. Aegean College
Πανεπιστημίου 17, Αθήνα

21.00 – 23.30
Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «PsyToGraphy: Άνθρωποι και Συναισθήματα», η οποία διοργανώνεται από τον Τομέα Ψυχολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Aegean College.

7. concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone – Οίκος Ανοχής Σκέψης
Σκουφά 64, Αθήνα

20:00 – 03:00
1. Έκθεση ζωγραφικής του Βεροιώτη ζωγράφου Γιάννη Ναζλίδη,
2. Φτιάχνουμε μαζί το “Booktravel_pursuit”, ένα παιχνίδι γνώσης για τους βιβλιόφιλους. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και απλή. Όποιος/α μας φέρει τουλάχιστον 2 ερωτήσεις σχετικές με βιβλία, με τις απαντήσεις τους, θα συμπεριληφθεί στην συντακτική ομάδα της έκδοσης,
3. Γιορτάζουμε το Art Night Athens με πάρτυ και το δεύτερο ποτό δωρεάν!

8. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα

20:00 – 21:00
Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με θέμα “Μουσική από τον κινηματογράφο”, στον Κήπο του Μουσείου.
9. Τριανόν Κινηματογράφος: Το 7o Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το British Council.
Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα

22:00 – 00:00
Προβολή ταινίας «Ο Φίλος μου και Εγώ, (Withnail & I)» με την ευγενική παραχώρηση του British Council στο πλαίσιο του 7ου Athens Open Air Film Festival
Δυνατότητα φιλοξενίας έως 330 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

10. Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) *
Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

20:00 – 22:00
Ξενάγηση και κυνήγι βιβλιοθησαυρού για τους μικρούς αναγνώστες του δημοτικού σχολείου
Απαιτείται προεγγραφή / πέντε γκρουπ των 30 παιδιών ανά μισή ώρα. 1ο (στις 20:00) και 2ο (στις 8:30) γκρουπ παιδιά της α και β δημοτικού, 3ο (στις 21:00), 4ο (στις 21:30) και 3ο (στις 22:00) γκρουπ παιδιά της γ,δ και στ δημοτικού.
Πληροφορίες για την προεγγραφή σύντομα θα ανακοινωθούν.

11. Εθνικό Θέατρο
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα

21:30 – 22:30
«Ανοιχτή πρόβα» της κεντρικής παιδικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, «Μόμο», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαϊκλ ‘Έντε και σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Δυνατότητα φιλοξενίας έως 200 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η παράσταση είναι για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω.

12. ΣΤΑΣΥ, Σταθμός Κεραμεικός
Μετρό, Σταθμός Κεραμεικός

20:00 – 02:00 (στο επίπεδο ανάμεσα στις αποβάθρες και τα εκδοτήρια)
Εικαστική έκθεση του Χρήστου Ευσταθίου με 5 φωτογραφίες από πρωτότυπα έργα πίνακες και installation με έργο από τη σειρά ‘Kινούμενα Προφίλ’.

13. Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
Ερμού & Ευβούλου (Θησείο), Αθήνα

20:00 – 02:00
Παρουσίαση 8λεπτου βίντεο με θέμα το μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας σε επαναληπτικές προβολές.

14. ΝΕΟΝ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης
Λόμφος Νυμφών, Θησείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

20:00 – 00:00
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Adrián Villar Rojas στην in-situ εικαστική εγκατάσταση The Theater of Disappearance. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το απρόβλεπτο σύμπαν του Αργεντινού καλλιτέχνη που μετασχηματίζεται, ωριμάζει και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σημείωση: Προτείνεται η επιλογή flat ή αθλητικών υποδημάτων και χρήση φακού.

15. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Λόφος Νυμφών, Θησείο

20:00 – 22:30
Επίσκεψη στο τηλεσκόπιο Δωρίδη και παρατήρηση του ουρανού με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

16. Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου (Δήμου Αθηναίων)
Κόμβος οδών Βύσσης, Αιόλου, Νικίου & Χρυσοσπηλιωτίσσης

21:00 – 23:00
Καλλιτεχνικά δρώμενα από το Athens Circus Festival.

17. Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

20:00 – 04:00
Έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών της σχολής Focus

18. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – ΜΙΕΤ
Θουκυδίδου 13, Πλάκα

20:30 – 21:45
«Γυάλινα Γιάννενα», μια μουσική συνάντηση του Νίκου Ξυδάκη με τον Μιχάλη Γκανά. Το νέο – και ανέκδοτο ακόμη – μουσικό έργο του Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος μελοποιεί ποιήματα του Μιχάλη Γκανά εδώ και αρκετά χρόνια, σε πρώτη live performance.
Δυνατότητα φιλοξενίας έως 130 άτομα

19. Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών – Ανοιξιάτικος Κύκλος Οργάνου *
Φιλελλήνων 27, Αθήνα

20:30 – 21:30
«Από τον Mozart στην jazz και από τον Bach στον …! »
Μία αναπάντεχη παρουσίαση του εκκλησιαστικού οργάνου από την οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου.
Απαιτείται προεγγραφή / 130 θέσεις. Πληροφορίες για την προεγγραφή σύντομα θα ανακοινωθούν.

20. Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

20:00-21:00
«Μια νύχτα γεμάτη εmotions» Μέρος Α’: Το Μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στο Art Night Athens με μία κοινή δράση και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions».
Η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικούς σταθμούς. Στο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης -που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της δράσης- οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από δύο αρχαιολόγους στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».
Το Μέρος Β΄ θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη αμέσως μετά (βλ. αριθμό 23).
*** Πληροφορίες για την έναρξη και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για συμμετοχή θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση στο facebook https://www.facebook.com/OnassisFoundation

21. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα

21:00-22:00
«Μια νύχτα γεμάτη εmotions» Μέρος Β’: Το Μουσείο Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στο Art Night Athens με μία κοινή δράση και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions».
Η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικούς σταθμούς. Στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης -που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της δράσης- οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ένα ρεσιτάλ μουσικής με επιλογή έργων, εμπνευσμένη από την έκθεση εmotions, από δύο διακεκριμένες σολίστ με εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους, τη Μυρσίνη Μαργαρίτη και τη Ζωή Ζενιώδη.
*** Πληροφορίες για την έναρξη και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας για συμμετοχή θα ανακοινωθούν σύντομα στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση στο facebook https://www.facebook.com/OnassisFoundation

22. Μικρόκοσμος Κινηματογράφος & Instituto Cervantes de Atenas
Λ. Συγγρού 106, Φιξ
00:30
Προβολή ντοκιμαντέρ «Σακρομόντε, οι σοφοί της φυλής (Sacromonte, los sabios de la tribu)», με την ευγενική παραχώρηση του Instituto Cervantes de Atenas.
Δυνατότητα φιλοξενίας έως 203 άτομα. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

3. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
(στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει καθημερινά το ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

20.30
Συναυλία Marina Satti & Fones στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, μέρος της ενότητας συναυλιών του ΚΠΙΣΝ Parklife.

20.30
Προβολή ταινίας του Disney “Μαλλιά Κουβάρια” στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, μέρος της εμπειρίας υπαίθριου σινεμά του ΚΠΙΣΝ, Park your Cinema.
* Ώρα προσέλευσης: 30΄νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη της εκδήλωσης δεν επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο διεξαγωγής της.

Πηγή: monopoli.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ