8 Σεπτέμβρη και, Εορτάζει η Παναγία Λιγοβιτσίου…

Γενέθλιον της Θεοτόκου, τα γενέθλια της Παναγίας μας γιορτάζει σήμερα 8 του Σεπτέμβρη η Ορθοδοξία, εμείς για να τα γιορτάσουμε μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς πάμε σε ένα μοναδικής ομορφιάς τόπο στο Λιγοβίτσι 30 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, και…

Μονή Παναγίας Λιγοβιτσίου, Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κοντά στο χωριό Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας και ακριβώς επάνω από τη λίμνη Οζερό είναι χτισμένη η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου γνωστή σαν Μονή Λιγοβιτσίου. Το πότε κτίστηκε αυτή η ιστορική Μονή, άγνωστο. Μια παράδοση μιλά για 2 αδέλφια Σλαβικής καταγωγής την Βενετσιάνα και τον Λιγοβό που αγάπησαν την περιοχή και κατά το 1700 έκτισαν το Μοναστήρι και από αυτούς πήρε η Μονή το όνομα της – Παναγιά Λιγοβιτσιάνα. Άλλοι λένε ότι στα βάθητης λίμνης Όζερο υπάρχει θαμμένη αρχαία πολιτεία που τη λέγανε Λιγοβίτσα… Όπως και να έχει σημασία… έχει η ύπαρξη και λειτουργία της Μονής μέχρι τις μέρες μας, καταφύγιο ελπίδας για κάθε πιστό.

Σημαντικός ο ρόλος που έπαιξε η Μονή κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τον ήρωα Καραϊσκάκη να φιλοξενείται στη Μονή με τα στρατεύματα του και τη Μονή να προσφέρει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο λόγω της οικονομικής ακμής που διέθετε εκείνα τα χρόνια της σκλαβιάς του Ελληνισμού. Έκτιζαν οι Μοναχοί της Μονής-τότε ήταν ανδρώα-, υδραγωγεία, σχολεία κ.λπ. με αποτέλεσμα να τους βάλουν οι Τούρκοι στο στόχαστρο και να κάψουν τη Μονή το 1825. Ερήμωση, καταπάτηση ιδιοκτησιών της Μονής, παρακμή, επαναλειτουργία το 1880, ξανά λεηλασίες και ερήμωση και τελικά την 1η Ιουλίου του 1983 στην έρημη Μονή εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα που με Πίστη έδωσαν και δίνουν μάχες για την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής.

Ιεροραπτική και αγιογραφία οι κύριες ασχολίες των μοναχών που διακονούν τη Μονή και μας περιμένουν μέρες όπως η σημερινή της τιμής του Γενεθλίου της Παναγίας, το 15αβγουστο που εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, και κάθε μέρα κάθε στιγμή γιατί η Κυρία και Γης και Ουρανού γιορτάζει… κάθε μέρα.

Στη Μονή υπάρχει παρεκκλήσι της Αγίας Μακρίνας που εορτάζει-το παρεκκλήσι-στις 19 Ιουλίου, ημέρα γιορτής της Αγίας και αδελφής του Αγίου Βασιλείου.

Λίμνες Όζερο και Αμβρακίας καθώς και το βελανιδοδάσος του Ξηρόμερου και φυσικά ο Αχελώος, αξιοθέατα που θα θαυμάσετε αν επιλέξετε μια βόλτα-προσκύνημα στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου, Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε Μαρίες, Δέσποινες και Παναγιώτηδες που γιορτάζουν σήμερα.

Βοήθημα: agriniopress.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ