ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Αρθρο της Ψυχολόγου Θεοτόκης Ντολαπτσή

Ο όρος της οικογένειας αλλάζει διαρκώς και τα διαζύγια αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ένα διαζύγιο έχει ποικίλες επιπτώσεις στο παιδί και στην ψυχολογία του.

Οι γονεϊκές συγκρούσεις, οι νέοι σύντροφοι και η μείωση του χρόνου που περνά το παιδί με τον ένα από τους δύο γονείς του, μεταβάλλουν τη ζωή και την ψυχολογική κατάσταση του.

Έρευνες έδειξαν ότι, τα παιδιά χωρισμένων γονιών, συγκριτικά με αυτά των μη χωρισμένων, εμφανίζουν περισσότερες κοινωνικές, συναισθηματικές και διαγωγικές δυσκολίες, καθώς και προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς τους. Συχνά παρουσιάζουν και προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλότερη επίδοση στο σχολείο. Τέλος, ενδέχεται να αισθανθούν ότι η αιτία των γονικών συγκρούσεων είναι τα ίδια και να βιώσουν έντονο θυμό και επιθετικότητα ειδικά προς το γονιό που θεωρούν υπεύθυνο για το χωρισμό, καθώς νιώθουν ότι δεν τα υπολόγισαν στην απόφαση του διαζυγίου. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν απ’ την αρχή ότι κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει περισσότερη ή λιγότερη ευθύνη για τον χωρισμό και ότι αποτελεί μια από κοινού απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά παιδιά προτιμούν τον χωρισμό των γονιών, από το να έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τη δυσλειτουργική τους σχέση. Αισιόδοξο είναι πάντως το εύρημα πως, όταν μεταφερθούν σε ένα ήσυχο οικογενειακό περιβάλλον, τα αποτελέσματα για τα παιδιά αυτά είναι θετικά. Συνεπώς, η ευτυχία των μελών μιας οικογένειας, δεν καθορίζεται από την σύνθεσή της, αλλά από την ποιότητα των μεταξύ τους σχέσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ