ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμός της Δημοκρατίας δεν είναι κίνημα διαμαρτυρίας

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της Fyrom: «Επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής, για ένα εθνικό θέμα, πρέπει να επικρατήσει σύνεση, υπευθυνότητα και να δούμε πώς με ομοψυχία θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Το θέμα αυτό είναι κάτι που «κληρονόμησε» η Κυβέρνηση, έπρεπε να έχει λυθεί από χρόνια και για το καλό της χώρας μας βέβαια και για την ευρύτερη  περιοχή των Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια πρέπει να αποκτήσουν την δική τους φωνή, μια αντίληψη συνανάπτυξης, θέματα όπως είναι το ονοματολογικό της γείτονος πρέπει να λυθούν άμεσα.

Η ΝΔ και η αντιπολίτευση το τελευταίο εξάμηνο έχει αλλάξει πάρα πολλές θέσεις σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της γείτονος. Πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα.  Ο κ.  Μητσοτάκης άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα για «εσωτερική κατανάλωση» στο εσωτερικό,  χαϊδεύοντας την ακροδεξιά. Ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ζήτημα;

Η Κυβέρνηση είναι σταθερή. Το θέμα έχει εθνική διάσταση, όταν θα έρθει η λύση και φαίνεται ότι είμαστε κοντά, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα καλέσει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με υπευθυνότητα. Το Ελληνικό  Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με σαφήνεια για μια ονομασία erga omnes σύνθετη και για την αλλαγή συντάγματος.

Από το 1977 επί κυβέρνησης της ΝΔ αναγνωρίστηκε η Μακεδονική γλώσσα από τον ΟΗΕ και από κει πέρα δεν έγινε κάτι. Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας αυτό το διαπραγματεύεται το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός. Είμαστε στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Έχουμε ελπίδες ότι θα λυθεί το ζήτημα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι θεσμός της Δημοκρατίας δεν είναι κίνημα διαμαρτυρίας.

Όταν ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε.

Περίπου 140 χώρες αναγνώρισαν τη γείτονα με την ονομασία «Μακεδονία». Τότε κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ανέχτηκαν αυτό το καθεστώς.

Είναι ένα σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα, η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε φτάσει στο «παραπέντε» δεν τελειώσαμε, φαίνεται όμως ότι θα ολοκληρωθεί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και δη η αντιπολίτευση, και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταθούν με εθνική υπευθυνότητα και να αφήσουν τις παλινωδίες. Όλα αυτά βέβαια δείχνουν και ένα φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο γι αυτό το ζήτημα, αλλά γενικότερα για την πορεία της χώρας και της  οικονομίας που βλέπουμε ότι σταδιακά ανακάμπτει.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ευαισθησίες σε πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού Λαού σε σχέση με τον όρο, η Κυβέρνηση κάνει το καλύτερο ώστε να λυθεί το ζήτημα, να δοθεί μια κατάλληλη ονομασία erga omnes και τα Βαλκάνια να προχωρήσουν, να αποκτήσουν την δική τους φωνή.

Η ευημερία των λαών μας αφορά όλους. Πρωτίστως η ευημερία της χώρας μας και βέβαια η ευημερία συνολικά των Βαλκανίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ