του Σωκράτη

Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22/5/2017 ο Δήμαρχος Καλλιθέας ζητά από το σώμα να καλύψει δαπάνη μέχρι 3.000,00 ευρώ για να μεταβεί στην «6η Υπουργική διάσκεψη για το περιβάλλον και  την  υγεία» που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15  Ιουνίου 2017, στην Οστράβα της Τσεχίας. Στο σχετικό εισηγητικό που συνέταξε το …Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων δε δίδεται καμία απολύτως αιτιολογία του σκοπού της επίσκεψης αυτής, απλά ζητείται προκαταβολή και έγκριση… πίστωσης μέχρι του ποσού των 3.000,00 ευρώ.

Γιατί άραγε πρέπει να πληρώσουν από τον προϋπολογισμό του Δήμου οι δημότες 3000 ευρώ ως “Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση αιρετών” για τα έξοδα αεροπορικής μετάβασης, ημερήσιες αποζημιώσεις και διαμονής του κου Κάρναβου στην τριήμερη διάσκεψη …Υπουργών;

H διάσκεψη δεν αφορά Δημάρχους αλλά Υπουργούς αρμόδιους για το περιβάλλον και την υγεία. Μήπως του ζήτησε ο κος Πολάκης να τον αναπληρώσει, εκτιμώντας τις ιατρικές του γνώσεις και την κοινωνική πολιτική του στην Καλλιθέα; Μάλλον όχι, γιατί τότε θα πλήρωνε το υπουργείο Υγείας.

Δεν κατανοούμε το σκοπό της δαπάνης αυτής σε μια πληττόμενη κοινωνία όπως η Καλλιθέα, η οποία είναι γεμάτη ανέργους και αστέγους.

Στο κάτω κάτω της γραφής αν τον ενδιαφέρουν οι διεθνείς ανταλλαγές απόψεων θα μπορούσε να διαβάσει στο διαδίκτυο τα συμπεράσματα της διάσκεψης.

Από την άλλη σε έναν Δήμο χωρίς φαρμακεία και ιατρούς στις ασυντήρητες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου τα παιδιά τραυματίζονται, σε ένα Δήμο που κλαδεύουν (κουτσουρεύουν) τα δέντρα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και όχι τον χειμώνα, σε έναν Δήμο που τη ναυταθλητική του μαρίνα τη μετέβαλε σε βρωμερό λιμάνι με παράνομη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιου 70 μέτρων, το όψιμο ενδιαφέρον του για υγεία και περιβάλλον ακούγεται τουλάχιστον τραγελαφικό.

Το μόνο που θα μπορούσε να φανεί συναφές προς το αντικείμενο της διάσκεψης είναι η ιδιότητά του ως  Αντιπροέδρου στο «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ».

Σε αυτή την περίπτωση όμως η δαπάνη του ταξιδιού του κ. Κάρναβου αφορά τη  συγκεκριμένη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και το ταμείο της και όχι τους δημότες της Καλλιθέας.

Το «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από το 2005, στην οποία με πρωτοβουλία του κ. Γ. Πατούλη από το 2015 συμμετέχουν 175 Δήμοι.  Έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αμαρουσίου. Κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών καθώς και η ανάληψη και εκτέλεση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής καθώς και η υιοθέτηση και εφαρμογή του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Το κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ 66.500. Βέβαια από εκεί και πέρα έχει οριστεί και ετήσια συνδρομή. Καθορίζεται ετήσια συνδρομή των μελών με βάση τον πληθυσμό των νομίμων κατοίκων του κάθε Δήμου, όπως έχει προκύψει από την τελευταία δημοσιοποιημένη απογραφή της ΕΣΥΕ, ως εξής: Για Δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους το ποσόν των πεντακοσίων (500) Ευρώ ετησίως. Για πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, το ανωτέρω ποσό προσαυξημένο κατά εκατό (100) Ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον 10.000 νόμιμους κατοίκους. Δηλαδή σε πληθυσμό όπως της Καλλιθέας αναλογούν ετησίως 500+900=1400 ευρώ. Στο τελικό ποσό κεφαλαίου και ετησίων συνδρομών προστίθενται ποσά από προγράμματα σε συνεργασία με Υπουργεία, Οργανισμούς κλπ

Φυσικά ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία δε φαίνεται να λογοδοτεί στη Διαύγεια ή σε κάποιο κρατικό ελεγκτικό οργανισμό για τις δράσεις και δαπάνες του αν και διαχειρίζεται δημόσια έσοδα.

Θα είναι όλοι εκεί;

Διοικείται από ένα ενδεκαμελές συμβούλιο το οποίο σήμερα έχει:

  • 3 Δημάρχους

Πρόεδρος: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ (Δήμαρχος Δήμου Αμαρουσίου),
Αντιπρόεδρος Α’: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ (Δήμαρχος Καλλιθέας),
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής)

  • και οκτώ Αντιδημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους όπως πχ ο ταμίας: ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου)

Επομένως οποιαδήποτε δαπάνη αφορά τη δράση του βαρύνει τα ταμιακά διαθέσιμα αυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, δηλαδή  αφορούν αναλογικά τα 175 μέλη της.

Κατά συνέπεια δεν βλέπουμε κάποιον λόγο να δαπανηθούν 1000 ευρώ την ημέρα για τρεις ημέρες από τον κ. Κάρναβο (ίσως να κάτσει και περισσότερες) και  να ψηφίσουν κάτι τέτοιο οι σύμβουλοι του κου Κάρναβου ή του ΚΚΕ (λόγω ίσως κάποιων υπερωριών ή επιδότησης 15000 ευρώ του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου για «δαπάνες εκδηλώσεων»). Η δαπάνη αυτή εισάγεται παράλληλα με το ταξίδι στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο και αποτελεί μία καθαρά παράτυπη και αντισυνταγματική δαπάνη γιατί αφορά τη σχέση συνδικαλιστών –εργοδοτών*. Είναι εξ ίσου απαράδεκτη σε συνάρτηση με τη σημερινή οικονομική  κατάσταση της κοινωνίας της Καλλιθέας και σίγουρα δεν έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Οι δημότες της Καλλιθέας θα προτιμούσαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας να αποσύρει τις εισηγήσεις για ταξίδι του ιδίου και τη χρηματοδότηση του τότε είναι καθήκον όλων των δημοτικών συμβούλων να τις καταψηφίσουν διαφυλάττοντας το κύρος του θεσμού και την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι δημότες.

Σε περίπτωση βέβαια που θα πάει, του προτείνουμε να επισκεφτεί τον ζωολογικό κήπο, το μουσείο ορυχείων και το άλλο με τις μινιατούρες,  το συγκρότημα Dolní Vítkovice Dolni Vitkovice και τον New City Hall Viewing Tower με την υπέροχη θέα. Για ξενοδοχείο και φαγητό με τόσα λεφτά στη Τσεχία να μη διστάσει να επιλέξει τα καλλίτερα. Το πεντάστερο Park Inn by Radisson Ostrava Hotel κοστίζει μόλις 60 ευρώ η βραδιά το δίκλινο. Το καλλίτερο εστιατόριο είναι το Guest Restaurant Francais. Οι τιμές τους είναι σαν να τρως σουβλάκια στις Τζιτζιφιές. Για ψώνια δε το συζητάμε… λεφτά υπάρχουν.

  • Υπενθυμίζουμε την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου συνολικά 59 κατηγορούμενοι, πρώην πρόεδροι και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ και στελέχη της ηγεσίας τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της Επιχείρησης προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της. Το βούλευμα (αριθμ.1148/2015) διατάσσει την παραπομπή των 59 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ” εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ