Υεμένη: «Θερίζει» ο λιμός

Την ώρα που ο λιμός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, αντιμέτωπη με τους Σιίτες αντάρτες που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και μια οικονομία να καταρρέει, η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα κυρίως για την ενίσχυση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η πιο φτωχή χώρα του αραβικού κόσμου, η Υεμένη, είναι πλέον θέατρο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τον λιμό καθώς ο πόλεμος μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων που στηρίζονται από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό και των ανταρτών συνεχίζεται εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον νέο πρωθυπουργού Μάιν Σαΐντ, που διορίστηκε στις 15 Οκτωβρίου, συνεδρίασε χθες Δευτέρα για πρώτη φορά και ενέκρινε τη σύσταση μιας επιτροπής αρμόδιας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.

Αν εγκριθεί, αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο δεύτερος που καταρτίζεται από το 2014, όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει καταφύγιο στο Άντεν, στη νότια Υεμένη.

Το τοπικό νόμισμα, το ριάλ, έχασε περισσότερο από το 36% της αξίας του το 2018, παρά τη μεταφορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, προκειμένου να στηριχθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η πτώση του ριάλ, που έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του από το 2014, έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων, κυρίως των τροφίμων και των καυσίμων, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε τραγική κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ