Το χρήμα και το κρίμα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ποιο θα είναι το βασικό έργο που θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο νέος Πρόεδρος της ΕΕΤΤ; Μα να συνεχίσει το έργο του προηγουμένου!

Δηλαδή να συμβάλει στη μείωση του χάσματος που χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Found.ation σε συνεργασία το τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αιτίες για την υστέρηση είναι διαχρονικές.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η εθνική ψηφιακή στρατηγική αποτελεί ένα έργο που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της, παράλληλα με αυτό της κάθε κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία 8 χρόνια έχουν προσληφθεί ελάχιστοι άνθρωποι, τόσο στο δημόσιο όσο και σε ορισμένα τμήματα του ιδιωτικού τομέα (τηλεπικοινωνίες και τράπεζες), με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των ατόμων που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες να αυξάνεται, καθιστώντας δύσκολη την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Πέρα από την ίδια την πολιτική, πρόβλημα έχουμε ακόμα και όταν υπάρχουν οι πηγές χρηματοδότησης, αφού δεν τα καταφέρνουμε να κατανείμουμε τα κονδύλια και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των έργων.

Με τούτα και με κείνα, έργα 400 εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν να ξεκινήσουν, και οι καθυστερήσεις στις δράσεις για την ευρυζωνικότητα προβληματίζουν.

Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος, εφόσον κριθεί ότι τα κεφάλαια αυτά δε δύναται να απορροφηθούν εγκαίρως, να καταλήξουν να διατεθούν σε άλλα προγράμματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί ακόμα μία ευκαιρία ενίσχυσης των δικτύων νέας γενιάς, τα οποία συνδέονται ευθέως με τον απολύτως αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών βέβαια, αναφέρει ότι φταίει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον πιστέψουμε. Αλλά η πείρα έχει δείξει παράλληλα ότι η Ελληνική γραφειοκρατία και αναβλητικότητα δεν είναι καθόλου αμελητέοι παράγοντες.

infocom.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ