Το νόμισμα δεν είναι πανάκεια

Του Κώστα Κώτση

Έντονη συζήτηση επικρατεί κατά διαστήματα, σχετικά με το νόμισμα της χώρας μας. Το αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή αν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα και συγκεκριμένα στη δραχμή.

Για να διαπιστώσουμε τη σημαντικότητα της απόφασης αυτής και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας, πρέπει πρώτα να δούμε «τι είναι το νόμισμα». Σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη, το νόμισμα είναι ένα κοινώς αποδεκτό μέσο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Οι άνθρωποι δηλαδή για να αποκτήσουν ότι χρειάζονται, χρησιμοποιούν το νόμισμα. Αυτό συμβαίνει, για να έχει τη δυνατότητα κάθε ένας να αποκτήσει ότι προϊόν ή υπηρεσία θέλει και σε όποια ποσότητα θέλει. Επιπλέον, το νόμισμα αποτελεί εργαλείο οικονομικής πολιτικής για κάθε κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν αποτελεί το 100% της οικονομίας μιας χώρας. Το αν βαίνει καλώς μία οικονομία ή όχι, δεν εξαρτάται μόνο από το νόμισμα. Εξαρτάται και από την παραγωγή της χώρας αυτής. Τι παράγει και τι εξάγει.

Η Ελλάδα έχει χαμηλή παραγωγή σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Το τελευταίο σημαίνει πρακτικά, ότι εισάγουμε περισσότερα αγαθά (προϊόντα και υπηρεσίες) από αυτά που εξάγουμε. Επομένως, ανεξάρτητα από το τι νόμισμα έχουμε, η οικονομία μας είναι αδύναμη. Έχουμε χαμηλό ΑΕΠ και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Κατά συνέπεια, δεν αρκεί να αποφασίσουμε μεταξύ ευρώ και δραχμής, για να πούμε ότι με αυτή την απόφαση αλλάζει η οικονομία μας προς το καλύτερο. Χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα βοηθήσει και στη μείωση της ανεργίας, συνεπώς και στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η συνέπεια αυτού είναι η αύξηση της ζήτησης των προϊόντων, συνεπώς η ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή αγαθών. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα της μείωσης των ανέργων, είναι και η τόνωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αφού εξασφαλίσουμε όλα αυτά, τουλάχιστον σε στοιχειώδες επίπεδο, τότε πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο νόμισμα μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα την οικονομία μας. Ποιο νόμισμα είναι περισσότερο στα μέτρα μας και στις δυνατότητές μας. Χωρίς όμως καλή παραγωγική βάση, κανένα νόμισμα δεν μπορεί να σταθεί σε καλό επίπεδο. Και η παραγωγική βάση μπορεί να δημιουργηθεί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη γενναία μείωση τη γραφειοκρατίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ