Το να κάνεις κριτική στον αδύναμο, είναι εύκολο

του Κώστα Κώτση

Πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των G20 στο Αμβούργο, το διήμερο 7-8/7. Αυτό που έμεινε περισσότερο από τη σύνοδο δεν ήταν το τι συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών, αλλά οι έντονες και συνεχόμενες διαδηλώσεις από αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Υπήρχαν θετικές και αρνητικές κριτικές προς όσους συμμετείχαν στις αντικαπιταλιστικές πορείες. Θα σταθώ στις αρνητικές κριτικές και κυρίως σε όσους επιχείρησαν να ειρωνευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους διαδηλωτές που έβγαζαν φωτογραφίες «σέλφι» με ακριβά κινητά.

Δεν μπορώ επίσης να παραβλέψω και το ποστάρισμα συγκεκριμένου κωμικού που ασχολείται με τη σάτιρα, ο οποίος ειρωνευόταν διαδηλωτή που φορούσε πασίγνωστη μάρκα παπουτσιών. Λες και πρέπει οι διαδηλωτές να είναι ξυπόλυτοι. Λες και δεν φοράει το 80 τοις εκατό (περίπου) του πλανήτη αυτή τη συγκεκριμένη μάρκα παπουτσιών.

Μα καλά, έχουμε τραλαθεί τελείως; Αυτή είναι η κριτική των ανθρώπων αυτών για μία τέτοια σύνοδο; Μιλάμε για τη συνάντηση των ηγετών των 20 πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη. Ισχυρών από όλες τις απόψεις. Ισχυρών οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά κλπ. Σε μια τέτοια λοιπόν συνάντηση και σε ένα τόσο κομβικό σημείο για την ανθρωπότητα (ως προς τις γεωπολιτικές εξελίξεις) η κριτική μας εξαντλείται στους διαδηλωτές; Πλάκα κάνουμε;

Και εντάξει, να κατανοήσω πως όλοι πρέπει να δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική. Ουδείς στο απυρόβλητο. Ωστόσο, δεν είδα κανέναν από αυτούς τους φωστήρες του διαδικτύου να ασκεί επίθεση στον Τραμπ και στον Πούτιν για τα όσα γίνονται στη Συρία. Για το γεγονός ότι βομβαρδίζονται μέχρι και σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Δεν είδα επίσης κανένας τους να κάνει τόσο επίμονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για τη δυσμενή πολιτική της λιτότητας που ασκεί εδώ και χρόνια στις χώρες της ΕΕ.

Αν δεν κάνω λάθος, μεταξύ ενός διαδηλωτή και ενός ηγέτη μιας ισχυρής χώρας, την εξουσία την έχει ο ηγέτης της χώρας. Ο διαδηλωτής δεν έχει καμία εξουσία, ή έχει έστω την μικρότερη δυνατή σε σχέση με τον πολιτικό-ηγέτη. Κατά συνέπεια, ο ρόλος κάθε δημοσιογράφου, κάθε κωμικού και κάθε ανθρώπου που έχει δημόσιο λόγο, είναι να στρέφεται κατά της εξουσίας. Όποια και αν είναι αυτή.

Και την εξουσία δεν την αποτελούν σε καμία περίπτωση οι διαδηλωτές. Ακόμη και αν προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο το δελτίο ειδήσεων του Αντ1, με το αβάσιμο ρεπορτάζ για την ύπαρξη Ελλήνων αναρχικών από τα Εξάρχεια στις συγκρούσεις του Αμβούργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ