ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 1/2/2018 της Κατερίνας Θανοπούλου ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Θανοπούλου Κατερίνα

Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, πρώην Αντιπεριφερειάρχης για την Κοινωνική Πολιτική

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες που είστε σήμερα εδώ για την υπεράσπιση του Ελληνικού

1) Ερχόμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε και να γνωμοδοτήσουμε για τη ΣΜΠΕ  του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικουύ και καθώς άκουσα και από τους προλαλήσαντες περιφερειακούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης και από τον Ανιπεριφερειάρχη ψηφιακής πολιτικής κ. Αθανασιάδη η ΣΜΠΕ θα απορριφθεί και από τη Δύναμη Ζωής, χωρίς όμως να γίνεται συζήτηση επί του πολιτικού πλαισιίου και του νομοθετικού που και η τωρινή κυβέρνηση ψήφισε. Το ξεπούλημα του Ελληνικού, για το οποίο προφανώς φέρουν ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της Περιφέρειας συνεχίζεται ως ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ και ως επιταγή των δανειστών σε ένα βαθύτατα μνημονιακό πεδίο που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετεί, Είναι δε, μέρος ενός ολοκληρωμένου σχδίου «ανάπτυξης», δηλαδή υφαρπαγής των δημόσιων και ελεύθερων χώρων της χώρας μας  και «επενδύσεων» έναντι πινακίου φακής για το κράτος, τους Δήμους και κυρίως του πολίτες.  Είναι, λοιπόν, προφανές ότι πάνω και πέρα από όλα κάθε καταψήφιση θα πρέπει να δομείται και να στοχεύσει στη ρήξη με αυτές τις πολιτικές και όσους τις πρεσβεύουν και να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις στην πράξη και όχι μόνο στην ανέξοδη θεωρία..

Το σχέδιο, δε «ανάπτυξης» για το Ελληνικό δεν είναι αποσπασματικό αλλά εντάσσεται σε όλο το σχεδιασμό για το παραλιακό μέτωπο, από το λιμάνι του Πειραιά ως το Φαληρικό και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, σε ένα σχεδιασμό τύπου Ντουμπάι, προσιτό και κερδοφόρο για τους  λίγους και εκλεκτούς, δίνοντας θέσεις εργασίας πείνας για τους πολίτες και το λαό.  Θυμίζω εδώ ότι η νυν Περιφερειακή αρχή υιοθέτησε και υιοθετεί τα mall, τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, το Φαληρικό και πολλά άλλα αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Η δε πολτική εισήγηση, που στάλθηκε- για ένα τόσο σοβαρό θέμα- με καθυστέρηση μόλις σήμερα το μεσημέρι!!!- ναι μεν καταλήγει στην απόρριψη της ΣΜΠΕ -θετικό σημείο- αλλά εντός της δημιουργεί εσκεμμένες ασάφειες και γενικότητες,  που, σε ένα τρίτο αντικειμενικό μάτι δημιουργούν σαφώς την εντύπωση υιοθέτησης  του σχεδίου  και της επένδυσης με κατάθεση βελτιώσεων και παρατηρήσεων.

  1. Καταθέτω στα πρακτικά και θυμίζω τη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ τον Ιούνιο του 2016, όπου η διοίκηση έφερε ψήφισμα για το Ελληνικό, σε μία συνεδρίαση με συγκρούσεις και αποχωρήσεις και τότε όντας αντιπεριφερειάρχης απείχα από τη διαδικασία ψήφισης ζητώντας προγραμματισμένη συνεδρίαση με παρόντες όλους και τους εμπλεκόμενους και τους φορείς, προκειμένουν να υπάρξει θέση και πλαίσο δράσεων. Ακόμα και εκείνη η απόφαση 217/2016 , που σε σημεία της υπερασπιζόταν το Μητροπολιτικό πάρκο , σήμερα εμφανίζεται στην εισήγηση «κουτσουρεμένη» .

Κυρίως, όμως είναι μία απόφαση που έμεινε στα χαρτιά, καθώς η Διοίκηση δεν έκανε ΚΑΜΙΑ δράση, ΚΑΜΙΑ ενέργεια πολιτική, κοινωνική και ένδικη ( ούτε καν για το ΚΤΕΟ που είναι σε χώρο που της ανήκει).

Το ίδιο και σήμερα. Εισαγάγετε προς συζήτηση η γνωμοδότηση, ενώ έχει ψηφιστεί το νομοθετκό πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και ήδη του ΣΤΕ έχει συνεδριάσει πρώτη φορά για τη νομιμότητα του ΠΔ.  Ερωτώ, λοιπόν, το αυτονόητο, γιατί εκ των υστέρων;

  1. Είναι προφανές ότι και εγώ θα ψηφίσω υπερ της απόρριψης και για τους ουσιαστικούς λόγους, που πλήρως αιτιολόγησε η Ελήνη Πορτάλιου σήμερα, καταθέτοντας τις απόψεις της Επιτροπής , σεβόμενη τους αγώνες ετών των δημοτών και κατοίκων, των φορέων και των συλλογικοτήτων, του τέως δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη που είναι και σήμερα εδώ, που εμπόδισαν και συνεχίζουν να εμπδίζουν τα ληστρικά σχέδια, αγωνιζόμενη και εγώ έπρακτά μαζί τους.

Δεν είναι μόνο πολιτικά καταστροφική αυτή η «επένδυση», είναι οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!. Καζίνο, mall και ουρανοξύστες 200μ θα είναι ο περιφραγμένος παράδεισος των εκλεκτών, αλλοιώνοντας όλη την ακτογραμμή, τις δασικές περιοχές , τα αρχαιολογικά μνημεία , συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων. Οι Δήμοι, οι μικροεπιχειρήσεις , οι πολίτες δεν θα έχουν ούτε καν τους κοινόχρηστους  χώρους και τις περιοχές, οι ντόπιες αγορές θα πληγούν θανάσιμα και το δικαίωμα στις δημόσεις παραλίες να περιορίζεταιι σε μερικά ελεύθερα στρέμματα πρόσβασης για το λαό.

  1. Καταθέτω και τη σημερινή μου τοποθέτηση, ζητώντας από το ΠΕΣΥ να πάρει σαφείς αποφάσεις κατά της επένδυσης και υπέρ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, με ήπιες χρήσεις και ανάπτυξη προς όφελος των δημοτών και των πολιτών και βεβαίως για δημόσιες και ελεύθερες παραλίες. Να πάρει πρωτοβουλίες ενημέρωσης, συσπείρωσης και δράσης ενάντια στο ΣΟΑ και να ασκήσει και ένδικα μέσα. Προφανώς επιβάλλεται να αξιοποιηθεί αυτή η απόφαση και η απόρριψη της ΣΜΠΕ από το ΠΕΣΥ με κάθε δυνατό τρόπο.
  2. Εμείς θα συνεχίσουμε με όλα τα μέσα τους αγώνες μας για την υπεράσπιση του Ελληνικού, συνδέοντας το με την αντίδραση μας στις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές απόλυτης εξάρτησης από τους δανειστές και τις επιταγές τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ