Τηρείται ο Κανονισμός λειτουργίας ασφαλούς κολύμβησης από τον Οργανισμό του Δήμου Καλλιθέας;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού λειτουργίας από τον Οργανισμό Γιάννης Γάλλος για θέματα ασφαλούς κολύμβησης … Υπήρχαν στον χώρο την ώρα του συμβάντος δύο προπονητές, ένας ναυαγοσώστης, ένας διασώστης νοσηλευτής και ένα τεχνικός ασφαλείας;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας στην με αρ. 19/2013 Συνεδρίαση ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Αθλητισμού και Αναψυχής του Δήμου Καλλιθέας ο οποίος ορίζει το παρακάτω προσωπικό πρωινής βάρδιας (07.00-15.00) ως υπευθύνους για θέματα ασφαλούς κολύμβησης, το οποίο λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στον χώρο, με τις αρμοδιότητες ενός εκάστου:

1 (Ένας) Υπεύθυνος ασφάλειας *

1 (Ένας) Υπεύθυνος προπονητών (μικτό ωράριο) Η ύπαρξη έμπειρου στελέχους ως υπεύθυνου των προπονητών και του προπονητικού προγράμματος θα αποτελέσει τη δικλίδα ασφαλείας για τη σωστή λειτουργία της πισίνας (χρήστες, πρόγραμμα, προπονητές) και σε απόλυτη συνεργασία με το Διευθυντή της εγκατάστασης και τον υπεύθυνο ασφάλειας * θα εγγυηθούν την ομαλότητα και την ανάπτυξη των δράσεων στην εγκατάσταση.

Τα τυπικά προσόντα του υπεύθυνου προπονητή:

  • ειδικότητα κολύμβησης
  • πτυχίο ναυαγοσωστικής
  • αποδεδειγμένη εμπειρία
  • δυνατότητα μικτού ωραρίου
  • δυνατότητα επιλογής ικανών συνεργατών και διατήρησης της συνοχής της προπονητικής ομάδας.

1 (Ένας) προπονητής για τη μεγάλη πισίνα (09.00 – 13.00)

1 (Ένας) προπονητής για τη μικρή πισίνα (09.00 – 13.00)

1 (Ένας) ναυαγοσώστης με ειδικότητα στη κολύμβηση για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο κοινό, να τους διορθώνει, να βγάζει πρόγραμμα, να γνωρίζει ειδικές ασκήσεις για αποκατάσταση τραυματισμών. Στα καθήκοντά του, πριν το άνοιγμα της πισίνας, να έχει μοιράσει σανίδες και γενικά εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε κάθε διαδρομή (ωράριο 07.00-15.00 και 15.00-22.00). Υπεύθυνος  για την επιτήρηση, παροχή πρώτων βοηθειών σε κολυμβητές αλλά και για τα προγράμματα εκπαίδευσης. Οι Ναυαγοσώστες πρέπει να είναι πτυχιούχοι με Δίπλωμα Επαγγελματία Ναυαγοσώστη, έχοντας εκπαιδευτεί στη Ναυαγοσωστική τεχνική να γνωρίζουν την τεχνική των Πρώτων Βοηθειών, τη χρήση της τεχνητής αναπνοής και να έχουν όλες τις γνώσεις που απαιτούνται, για την προστασία των κολυμβητών. (Αρ.21§3) Ο Ναυαγοσώστης σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας εφαρμόζει τον κανονισμό της κολυμβητικής δεξαμενής «87/Αρ.Γ1)443-24/01/73» (νομοθεσία κολυμβητικών δεξαμενών)

1 (Ένας) Διασώστης – νοσηλευτής για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χρειαστεί σε όλη την εγκατάσταση.

O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μικτό ωράριο

Συνολικά υπεύθυνος για την προώθηση των υπηρεσιών του κολυμβητηρίου, τις δημόσιες σχέσεις και την  επίβλεψη του προσωπικού.  Έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας της εγκατάστασης και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα ο  υπεύθυνος διοίκησης σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο και τον υπεύθυνο προπονητή (ναυαγοσώστη) εφαρμόζει τον κανονισμό της κολυμβητικής δεξαμενής «87/Αρ.Γ1)443-24/01/73» (νομοθεσία κολυμβητικών δεξαμενών)  προσέχοντας τα εξής:

Τοποθετεί σε εμφανή σημεία Πινακίδες με τα παρακάτω θέματα :

  • Κανονισμό για την ορθή χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής και τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας (Αρ.23§1)
  • Την ακριβή ώρα λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής
  • Επιθεωρεί όλη την εγκατάσταση αν πληροί τους κανόνες ασφαλείας για ελάττωση του κινδύνου για πνιγμό ή τραυματισμό των κολυμβητών.
  • Επιτρέπει την είσοδο μόνο στον προβλεπόμενο με τον όγκο της κολυμβητικής δεξαμενής αριθμό κολυμβητών.
  • Εφοδιάζεται με τα προβλεπόμενα Μέσα Διάσωσης, τα οποία αυξάνουν, ανάλογα με το μέγεθος της κολυμβητικής δεξαμενής ((Αρ.23§3α-3ε)

Στις υποχρεώσεις του η εβδομαδιαία αξιολόγηση προγραμμάτων-προπονητών-κανόνων λειτουργίας (meeting προσωπικού) και η  μηνιαία έκθεση πεπραγμένων και οικονομικής διαχείρισης στον Πρόεδρο του νομικού προσώπου.

H Ανακοίνωση του Δήμου Καλλιθέας που αναρτήθηκε τις απογευματινές ώρες στην ιστοσελίδα του, αναφέρει:

Την Δευτέρα 15/10/2018, δυστυχώς, μια νέα κοπέλα, Γαλλίδα υπήκοος, 29 ετών έχασε την ζωή της ενώ κολυμπούσε στο κολυμβητήριο του Δήμου Καλλιθέας. Οι δύο ναυαγοσώστες, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας και μηχάνημα απινίδωσης. Το ΕΚΑΒ έφτασε άμεσα, η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, όπου και κατέληξε. Είμαστε σε αναμονή του ιατροδικαστικού πορίσματος για τα αίτια του θανάτου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού λειτουργίας από τον Οργανισμό Γιάννης Γάλλος για θέματα ασφαλούς κολύμβησης … Υπήρχαν στον χώρο την ώρα του συμβάντος δύο προπονητές, ένας ναυαγοσώστης, ένας διασώστης νοσηλευτής και ένα τεχνικός ασφαλείας;

Σήμερα ισχύει η 241/2015 Απόφαση ΔΣ βάσει της οποίας δεν υφίσταται πλέον Υπεύθυνος Ασφαλείας, αλλά διατηρεί την υποχρέωση για τους υπόλοιπους υπεύθυνους.

Δημήτρης Μπιζιώτας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ