Τα οφέλη του γάλακτος

Το γάλα ανέκαθεν σχετίζονταν με την υγεία των οστών όχι μόνο σαν βασική πηγή ασβεστίου αλλά και φώσφορου και στα εμπλουτισμένα γάλατα και βιταμίνης D. Ειδικά στα παιδιά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν βασικά τρόφιμα θρέψης μια και τα βοηθούν να χτίσουν γερά οστά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Ένα από τα συχνά θέματα αντιπαράθεσης στην επιστημονική κοινότητα είναι η αναγκαιότητα του γάλακτος και κατ’ επέκταση των γαλακτοκομικών στην ενήλικη ζωή. Υπάρχουν μελέτες πλέον που τεκμηριώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης γάλακτος χαμηλών λιπαρών σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση άπαχου γάλακτος (επτά ποτήρια ή περισσότερα εβδομαδιαίως) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και η επίδραση αυτή είναι εμφανής ειδικά στις γυναίκες. Την αντίθετη επίδραση φάνηκε πως είχε η κατανάλωση τυριού, πιθανότατα εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Ανακεφαλαιώνοντας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών αποτελούν βασικά συστατικά μια ισορροπημένης διατροφής. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

Παπαμίκος Βασίλειος
Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο

M.Med.Sci Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Γλασκώβης
MSc Healthcare Manager, Πανεπιστημίου Αθηνών
Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ