Συνηγορία υπέρ της πολιτικής

129

Ομιλία του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παύλου Χρήστου, αντιπτεράρχου ε.α. και Γενικού Γραμματέα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου «Ερμηνείες του Πολιτικού και της Πολιτικής».

Ως «συνηγορία υπέρ της πολιτικής», χαρακτήρισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος το νέο βιβλίο του κ. Παύλου Χρήστου, αντιπτεράρχου ε.α. και Γενικού Γραμματέα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, υπό τον τίτλο «Ερμηνείες του Πολιτικού και της Πολιτικής», των εκδόσεων «Global Strategy». Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε χθες (18/5/2017), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκου Μαρκάτου και του Καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων κ. Κώστα Γρίβα, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας.

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία και την αναγκαιότητα μιας έκδοσης αφιερωμένης στο πολιτικό φαινόμενο, υποστηρίζοντας ότι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η οποία εξελίχθηκε σε κρίση πολιτική και κοινωνική, αλλά και κρίση των ηθικών αξιών της κοινωνίας, σημειώνεται γενικευμένη και επικίνδυνη αμφισβήτηση της πολιτικής και του περιεχομένου της. Ο ίδιος ανάφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την αμφισβήτηση των πολιτικών επιτευγμάτων της Μεταπολίτευσης, κυριότερο των οποίων είναι η σταθεροποίηση των κοινοβουλευτικών θεσμών, παρ’ όλο που αυτή δημιούργησε μια «δημοκρατία με δάνεια και πελατειακό κράτος», ενώ σημείωσε και την πρόοδο που συντελέστηκε στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι για την αμφισβήτηση της πολιτικής, η οποία εκφράζεται και με την άνοδο του νέο – φασισμού και του νέο – ναζισμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, ευθύνεται η απόπειρα να «ξεπεραστεί η οικονομική κρίση με την υποστήριξη του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας», η οποία έχει καταστεί δομικό στοιχείο του συμβατικού πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας εγκαταλείψει την ισορροπία του κοινωνικού κράτους, ιδρυτικού παράγοντα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της λιτότητας και η αναγκαστική εφαρμογή των μέτρων που την υλοποιούν, έχουν δημιουργήσει στους πολίτες το αίσθημα ότι οι πολιτικοί «είναι όλοι ίδιοι», ότι «η πολιτική είναι μια υπόθεση προς διεκπεραίωση» και πως το αίτημα της δικαιοσύνης είναι «φορμαλιστικό», κατά τις διατυπώσεις του συγγραφέα του βιβλίου. Αυτή η πολιτική, πρόσθεσε, μειώνει για την κοινωνία τη σημασία του ιστορικού επιτεύγματος της ειρήνης και της συλλογικής ασφάλειας, το οποίο εγκαθίδρυσαν ο σχηματισμός των ευρωπαϊκών θεσμών και η καθιέρωση κοινών κανόνων δικαίου.

Συμφωνώντας με τον κ. Χρήστου, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «η πολιτική δεν είναι ουδέτερη δραστηριότητα», η οποία εκδηλώνεται με την κατάρτιση της τεχνοκρατικής διαχείρισης, ενώ υποστήριξε ότι υπό παρούσες περιστάσεις «η κοινωνική δράση γίνεται περισσότερο ταξική», αν και η νέα πολιτικοποίηση είναι «περισσότερο μαζική». Ο Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε, τέλος, ότι η άρση αυτών των αντιφάσεων μπορεί να συντελεστεί με την ανασύνθεση του προοδευτικού κινήματος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ενσωμάτωση δημοκρατικών επιτευγμάτων, που σήμερα θεωρούνται ως αυτονόητα, μπορεί να διευρύνει το μέτωπο των δυνάμεων, οι οποίες στοχεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας με τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ