ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ κ. Ανδρέα Ευθυμίου στο Δημήτρη Μπιζιώτα

Kallithea Press: Ερωτήσεις για το Δήμαρχο

 1. Μετράμε αντίστροφα για τις δημοτικές εκλογές κ. Ευθυμίου. Θα ήθελα να μου αναφέρετε κάποια από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι γνωστό, καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος της πολυετούς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Παρά τις δυσκολίες αυτές, η επιτυχία μας στον τομέα της διεκδίκησης και της υλοποίησης μεγάλων έργων που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας είναι πραγματικά μεγάλη. Ενδεικτικά να σας αναφέρω κάποια από τα μεγάλα έργα που διεκδικήσαμε, πετύχαμε και υλοποιήσαμε στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, όπως:

 • Η ολοκλήρωση της ανέγερσης και η λειτουργία του νέου πρότυπου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου (πρώην Πάρνηθος) στο Μοσχάτο.

 • Η ανακατασκευή του χώρου μπροστά από τα πρώην ΚΕΠ στον Ταύρο, στην οδό Πειραιώς

 • Η ολοκλήρωση του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή του Βορειοανατολικού τμήματος Μοσχάτου, συν. Επιφάνειας 55.256,30 τ.μ.

 • Η Υλοποίηση του έργου της κατασκευής Βασικών Συλλεκτήρων και Ολοκλήρωσης Συλλεκτήρων Απορροής Ομβρίων Υδάτων της οδού Χρ. Σμύρνης και πέριξ στο Μοσχάτο, καθώς και οι τροποποιήσεις στο δίκτυο αποχέτευσης και των συνδέσεων ακινήτων στις οδούς Χρ. Σμύρνης-Σολωμού και Μακρυγιάννη

 • Η κατασκευή του αγωγού ομβρίων της οδού Θεσσαλονίκης, ένα πάγιο αίτημά μας, ο οποίος και θα λύσει χρόνια προβλήματα πλημμυρών, τόσο επί της οδού Πειραιώς όσο και κατά μήκος της οδού Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό και με τα αντιπλημμυρικά έργα της οδού Χαμοστέρνας

 • Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων και η ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα στην οδό ήρας στον Ταύρο. Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε προστατευτικές μπάρες κατά μήκος του ρέματος Προφήτη Δανιήλ, ενώ διεκδικήσαμε και πετύχαμε από το Υπουργείο Υποδομών την τοποθέτηση κοινόχρηστων ανελκυστήρων στις εργατικές πολυκατοικίες στον Ταύρο.

 • Υλοποιήσαμε βιοκλιματικές αναβαθμίσεις στα σχολεία μας στο Μοσχάτο και στον Ταύρο

 • Προχωρήσαμε στην ανάπλαση της παιδικής χαράς της οδού Αναξαγόρα στον Ταύρο, ενώ ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του αμφιθεάτρου «Νίκος Τεμπονέρας» στον Ταύρο. Παράλληλα προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του κόμβου της 25ης Μαρτίου-Αναξαγόρα-Αγίας Σοφίας και κόμβου Χρ. Σμύρνης-Επταλόφου-Κορυζή στον Ταύρο και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ διεκδικήσαμε και πετύχαμε από την Περιφέρεια Αττικής την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων της Χαμοστέρνας.

 • Ύστερα από τον χρόνιο αγώνα μας ξεκίνησαν τα έργα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από την Περιφέρεια Αττικής. Η ανάπλαση σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Τα έργα υποδομής που έχουν γίνει και συνεχίζουμε να υλοποιούμε στο Δήμο μας είναι φυσικά πάρα πολλά. Από τα σχολεία μας μέχρι την αναβάθμιση των αθλητικών μας χώρων, από την ανάπλαση των πάρκων μας, των παιδικών μας χαρών, μέχρι τη συνεργασία μας με την ΟΧΕ Αθηνών για παρεμβάσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Πειραιώς.

 1. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου και που οφείλονται;

Από την αρχή της Ανάληψης της Δημοτικής Αρχής είχα ένα «πιστεύω». Ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με στόχο την επίλυσή τους.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2010 ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει την εξής οικονομική κατάσταση: πάνω από 7.000.000€ σε οφειλές και πάνω από 10.000.000€ σε δάνεια. Αν και η μείωση των οικονομικών πόρων από την κεντρική διοίκηση είναι πολύ μεγάλη στερώντας το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από πολύτιμο οξυγόνο, καταφέραμε με σκληρή δουλειά να διαμορφώσουμε έναν Δήμο με γερές οικονομικές βάσεις. Αποπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, επιχορηγούμε τα Νομικά Πρόσωπα, τους πολιτιστικούς Συλλόγους, τα αθλητικά σωματεία και το κοινωνικό έργο των Ιερών Ναών, εξυπηρετούμε στο σύνολό τους τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ διαθέτουμε ικανοποιητικό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων.

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν αυτό της στήριξης των δημοτών μας, ιδιαίτερα όσων δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ικανού να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Πρόκειται για σκληρό και καθημερινό αγώνα για τον οποίο συνεργαστήκαμε με επιτυχία με φορείς και συλλόγους της πόλης μας. Έναν αγώνα που συνεχίζουμε όσο υπάρχει ανάγκη.

 1. Δυο Δήμοι που έγιναν ένα. Μοσχάτο-Ταύρος. Πιστεύετε ότι έχει ολοκληρωθεί η ένωσή τους ή μόνο κατ΄όνομα και γιατί;

Με τη δημιουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου υπήρξαν πολλά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να βρεθούν λύσεις ικανές να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των δύο πρώην Δήμων και νυν Δημοτικών Κοινοτήτων. Κι αυτό γιατί η συνένωση δεν αφορούσε μόνο την χωροταξική ένωση δύο περιοχών, αλλά την ένωση διαφορετικών παραδόσεων, συνηθειών, νοοτροπιών, διαφορετικών αντιλήψεων. Κι αυτή η Ένωση έπρεπε να γίνει άμεσα, υπό το πρίσμα των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα μας, σε μία πολύπλευρη κρίση. Από την πρώτη στιγμή της συνένωσης, στόχος μας ήταν η διαμόρφωση ενιαίου στίγματος και κοινής φυσιογνωμίας. Εργασθήκαμε σκληρά για να έχουμε μία σύγχρονη μορφή διοίκησης, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε μεγάλα έργα υποδομής, ενισχύσαμε την κοινωνική μέριμνα προς όλους τους συμπολίτες μας και δώσαμε έμφαση στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό προκειμένου να διαμορφώσουμε κοινές δράσεις, ικανές να αναβαθμίσουν το σύνολο της καθημερινότητάς μας. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, η Ένωσή μας έχει επιτευχθεί αρμονικά και η κάθε Δημοτική Κοινότητα έχει κερδίσει από την άλλη σε πάρα πολλά σημεία. Από την πλευρά μου στηρίζω τη διαφορετικότητα της κάθε ενότητας, αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα και για τους κοινούς κώδικες επικοινωνίας που έχουμε πλέον βρει.

 1. Έχετε καταφέρει στη δημοτική σας παράταξη να έχετε δημοτικούς συμβούλους από όλα τα κόμματα. Θα ισχύσει και σε αυτές τις εκλογές;

Μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν πως ποτέ δεν επέλεξα τα στελέχη μου και τους συναδέλφους μου με κομματικά κριτήρια. Το μόνο που με ενδιέφερε πάντα ήταν οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου, όσοι είναι μαζί μου σε αυτόν τον καθημερινό δύσκολο αγώνα που καταβάλλουμε, να έχουν όρεξη για δουλειά και αγάπη για τον τόπο τους. Ποτέ δεν ξεχώρισα βάσει κομματικών ή άλλων πεποιθήσεων, ούτε πρόκειται να επιλέξω ποτέ με τέτοια κριτήρια.

 1. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι στην πόλη σας που έχουν προβλήματα. Πώς βοηθάει ο Δήμος;

Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι φορείς της πόλεις αποτελούν την ίδια την ψυχή της πόλης μας, αφού παράγουν σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για φιλανθρωπικό έργο, είτε για διάδοση παραδόσεων και πολιτισμού, είτε για αθλητικά προγράμματα και δράσεις για τα παιδιά και τους ενήλικες. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να είμαστε σταθερά και με συνέπεια στο πλευρό όλων των συλλόγων της πόλης μας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που και οι ίδιοι έχουν πληγεί από την πολύχρονη κρίση. Τους παραχωρούμε Δημοτικούς χώρους, στηρίζουμε τις δράσεις τους, ενώ με εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία και ψηφίστηκε, προχωρήσαμε για άλλη μία χρονιά στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου-συσσιτίου των Ιερών Ναών του Δήμου μας, των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων του Μοσχάτου και του Ταύρου με το ποσό των 93.000€. Στηρίζοντας τους συλλόγους της πόλης μας, στηρίζουμε στην ουσία την τοπική μας κοινωνία.

 1. Θα υπάρχει κοινή παρέλαση Μοσχάτου-Ταύρου και αν όχι γιατί;

Στο Δήμο μας έχουμε διατηρήσει την υλοποίηση δύο παρελάσεων στις δύο Δημοτικές μας Κοινότητες, για πρακτικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Επειδή οι παρελάσεις μας γίνονται από το μαθητικό μας πληθυσμό και από τα μικρά παιδάκια που συμμετέχουν στα αθλητικά μας σωματεία και στους προσκόπους μας, επιλέξαμε να διατηρήσουμε τις δύο παρελάσεις προκειμένου να διευκολύνουμε τους μικρούς μαθητές μας και τους γονείς τους για να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να βρίσκονται κοντά στα σχολεία τους.

 1. Τι επιδιώκει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου από τα έργα στην παραλία;

Η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου ήταν μία διεκδίκηση πολλών ετών από το Δήμο μας. Με την έναρξη των έργων ανάπλασης από την Περιφέρεια Αττικής και κυρίως με την παράλληλη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής, επιτυγχάνουμε τρεις σημαντικούς στόχους. Οι πολίτες μας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ένα παραλιακό μέτωπο, δημόσιο χώρο, με ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου, με ήπιες χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού. Παράλληλα αναβαθμίζεται αισθητικά η περιοχή και κυρίως, με τα αντιπλημμυρικά έργα, προστατεύουμε το Μοσχάτο από τα χρόνια πλημμυρικά φαινόμενα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε.

 1. Ταύρος, μια παλιά βιομηχανική περιοχή. Σήμερα κ. Δήμαρχε;

Ο Ταύρος ήταν μία παλιά βιομηχανική περιοχή με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Μετά τη συνένωσή μας δώσαμε έμφαση -και συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα- στα έργα αναβάθμισης που έχει ανάγκη η περιοχή. Προχωρήσαμε, λοιπόν, με αναπλάσεις της Πλατείας Λαού και του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων, δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών μας όπως το αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας», αναβαθμίσαμε το χώρο των πρώην ΚΕΠ και είμαστε ήδη στη φάση της δημιουργίας μόνιμου μουσείου μικρασιατικού πολιτισμού. Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του κόμβου της 25ης Μαρτίου-Αναξαγόρα-Αγίας Σοφίας και Χρ. Σμύρνης-Επταλόφου-Κορυζή και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της περιοχής του Εσταυρωμένου, ενώ προγραμματίζουμε μεγάλες παρεμβάσεις στον Ταύρο και στην ευρύτερη περιοχή της Πειραιώς με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της συνεργασίας μας με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Όλα αυτά είναι ένα μέρος μόνο από τον προγραμματισμό μας, ο οποίος ήδη υλοποιείται, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ταύρου. Καθημερινά διεκδικούμε επίμονα μέτρα για την αναβάθμιση της περιοχής. Πρόσφατα κατορθώσαμε να σταματήσουμε την τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στον Ταύρο, ενώ διεκδικούμε επίμονα και με κάθε μέσο την υπογειοποίηση των γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στην κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων μέσα στον οικιστικό ιστό που τριχοτομεί και υποβαθμίζει την περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ