Στη έκτακτη σύνοδο των 82 ιεραρχών, η πρόθεση συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την μισθοδοσία των κληρικών και την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έφερε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος,  από κληρικούς και ιεράρχες. O αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως τα όσα ανέφερε χθες δεν αποτελούν συμφωνία, όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά πρόθεση για συμφωνία, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρέπεμψε το θέμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών.

Και μπορεί η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να κύλησε σχετικά ήρεμα, στην σύνοδο της Ιεραρχίας ωστόσο το κλίμα αναμένεται πιο οξύ, καθώς εκεί θα συμμετέχουν ιεράρχες οι οποίοι έσπευσαν από σήμερα να εκφράσουν την αρνητική τους έκπληξη για την κίνηση του αρχιεπισκόπου. Μεταξύ αυτών ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος κάλεσε τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης». Κατά της συμφωνίας τάχθηκε όμως και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, υποστηρίζοντας πως «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος».

Υπό την πίεση ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας πριν από τις γιορτές, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σύνοδος της Ιεραρχίας συγκαλείται κάθε Οκτώβριο. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν μέχρι τότε υπάρχει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση πάνω στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν οι ιεράρχες ή αν θα πρέπει να αρκεστούν στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΙΣ έχει ως εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Τσίπρας: Το 2019 θα προκηρυχθούν οι 10.000 θέσεις εργασίας που «αδειάζουν» από τους ιερείς

Πολιτεία και εκκλησία κάνουμε ένα βήμα πίσω για το καλό και των δύο, τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Alpha. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας εντάσσεται όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας με την Εκκλησία τόνισε πως το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα θα είναι οι 10.000 νέες θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ