Στην «αγορά των Ποντίων» στην Καλλιθέα

119

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα popaganda.gr αναδεικνύει την ιστορικότητα και τη σημασία ενός σημείου σημείου-συμβόλου για την περιοχή της Καλλιθέας. Η σκεπαστή αγορά της πόλης ή «αγορά των Ποντίων» όπως αποκαλείται το οικοδομικό τετράγωνο από την Πλάτωνος έως τη Γρυπάρη, βρίθει καθημερινά από χρώματα, μυρωδιές και ανθρώπους που τα επώνυμά τους τελειώνουν σε -ίδης!

Η ιστοσελίδα τονίζει ότι το κτήριο της αγοράς είναι ένα κλασικό δείγμα προσφυγικής αρχιτεκτονικής και τα περισσότερα από τα καταστήματα που βρίσκονται μέσα, πολλές δεκαετίες τώρα, έχουν αποκτήσει φήμη που απλώνεται σε όλη την Αττική. Από σεφ όλων των βαθμίδων μέχρι νοικοκυρές και απλούς πολίτες επιλέγουν την «αγορά των Ποντίων» στην Καλλιθέα, προκειμένου να βρουν συγκεκριμένα και παραδοσιακά προϊόντα.

Μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή περίπου 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή. Στην πλειονότητά τους Καππαδόκες, Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι.
Οι τελευταίοι αγόρασαν το 1956 το οικόπεδο που σήμερα στεγάζεται η αγορά. Αφού το χώρισαν σε ισάριθμα κομμάτια, ο καθένας τους πήρε από ένα με κλήρο. Από τότε τα περισσότερα καταστήματα περνούν από γενιά σε γενιά, αν και αρκετά έχουν ενοικιαστεί ή πωληθεί σε τρίτους.
Το κτήριο της αγοράς είναι σκεπασμένο με ελενίτ και διαθέτει δύο ορόφους. Ο πρώτος όροφος χτίστηκε το 1957 και αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο του κάθε καταστήματος. Στο δεύτερο όροφο, που χτίστηκε μεταγενέστερα, βρίσκονται κοινόχρηστοι χώροι.

Φωτ.: popaganda.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ