Σκάνδαλο Novartis …Mια υπόθεση παλιά …Αναρτήσεις του Δημήτρη Γεωργακόπουλου

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ «Ε»
Εισαγγελέας για το φαρμακο-κύκλωμα

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάνν. Σακελλάκου, προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για τα non papers-φωτιά με βάση τα οποία καταγγέλλεται, και μάλιστα με ονοματεπώνυμα, εκτεταμένη λειτουργία μηχανισμού προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, ο οποίος δεν αποκλείεται να είχε στηθεί εντός του υπουργείου Υγείας, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα:
– Επειτα από παραγγελία της αρμόδιας υπουργού στον Γενικό Επιθεωρητή Υγείας κ. Σαμπατακάκη για άμεση και πλήρη διερεύνηση του θέματος, ανατέθηκε σε τρεις επιθεωρητές-φαρμακοποιούς η κατεπείγουσα εξέταση της υπόθεσης με εντολή να κατατεθεί έγγραφη αναφορά εντός διαστήματος δέκα ημερών.
– Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάν. Σακελλάκος, ανέθεσε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παρασκευά Αδάμη, την άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το μείζον αυτό θέμα, προκειμένου έπειτα από αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και διασταύρωση στοιχείων να διαπιστωθεί εάν και από ποιους έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Πέραν του δημοσιεύματος της «Ε» στα χέρια του κ. Σακελλάκου είναι ήδη η σχετική καταγγελία του προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών -ΣΕΑ, Δημ. Γεωργακόπουλου, την οποία είχε αποστείλει στο εισαγγελικό γραφείο με φαξ το περασμένο Σάββατο. Οπως μάλιστα υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος κοινοποίησε παράλληλα την καταγγελία του και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα επίμαχα non papers που τιτλοφορούνται «reports» και τίθενται υπόψη συγκεκριμένου προσώπου, ο οποίος έπειτα από έρευνα της «Ε» προκύπτει ότι είναι μέτοχος… φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κυκλοφορεί συγκεκριμένα σκευάσματα, που φαίνεται να προωθούνται από το κύκλωμα, πετάχτηκαν στις 30/12/2009 στα… σκουπίδια από τις καθαρίστριες του υπ. Υγείας.

Από το περιεχόμενό τους αποκαλύπτεται, όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, «ότι εντός του υπουργείου είχε στηθεί μηχανισμός πώλησης και προώθησης φαρμάκων», καθώς «υπάρχουν δεκάδες ονόματα και τηλέφωνα διοικητών, καθηγητών Ιατρικής, ιατρών, γραμματέων, νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ραντεβού και ώρες συνάντησης, γνωρίζουν μάλιστα και σε ποιο κόμμα είναι ο ιατρός που προσεγγίζουν π.χ. είναι ΠΑΣΟΚ και ΑΕΚ!

Γνωρίζουν (σ.σ. οι συντάκτες των reports) ότι ο πρόεδρος επιτροπής φαρμάκων είναι άνθρωπος του διοικητή του νοσοκομείου, αυτό γινόταν σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με Report 10 και 31 έως τον 5/09, μπορεί όμως αυτό να γίνεται και σήμερα για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων που σας στέλνω και είναι όλα όπως τα βρήκα, διότι μέχρι σήμερα αυτό κυκλοφορούσε ως φήμη τώρα υπάρχουν τα ντοκουμέντα και όταν μάλιστα με εντολή του λαού μας ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει τέλος στη διαφθορά, να μια μεγάλη ευκαιρία για να τσακίσουμε το κύκλωμα (της καλής κοινωνίας) αυτό». *

Aπο το 2010 έχω αναφέρει εγγράφως το τι γινόταν στο Υπουργείο Υγείας. Τότε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 3% αυτό που λένε αυτοί που δεν έκαναν το καθήκον τους τα περί σκευωρίας είναι αστεία πράγματα, διαβάστε τον ποινικό κώδικα.

Αρθρο 15 Έγκλημα που τελείται με παράλειψη
1. Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε ενέργεια για την αποτροπή του αποτελέσματος. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση πηγάζει από νόμο, σύμβαση, πραγματικές καταστάσεις ανάληψης ευθύνης ή προηγούμενη επικίνδυνη ενέργεια…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ