Σαράντος Καργάκος: Στη σύγχρονη παιδεία οι νέοι οδηγούνται από τυφλούς στην άβυσσο

Το ερέθισμα, για να γραφτεί το κείμενο αυτό είναι το ακόλουθο θέμα έκθεσης, που έβαλε εκλεκτός συνάδελφος στους μαθητές του: «Η παιδεία δεν πρέπει να είναι μόνο φορέας γνώσεων αλλά και προαγωγός ήθους. Το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή, να είναι φορέας ιδεών και αξιών.

Προέχει όμως μέσα στους στόχους το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιεσδήποτε άλλες διαφορές».

Ένας από τους πιο οξυδερκείς κι επιτυχημένους συγγραφείς του καιρού μας, ο Ουμπέρτο Έκο, είπε κάποτε, αναφερόμενος στα παιδιά και στην παιδεία: «Η παιδεία βρίσκεται σε παρακμή, οι νέοι δεν θέλουν πια να μάθουν τίποτε, οι τυφλοί οδηγούν τους τυφλούς και τους γκρεμίζουν σε αβύσσους, τα πουλιά αφήνουν τις φωλιές πριν μάθουν να πετούν».

Θλιβερή διαπίστωση μιας θλιβερής κατάστασης, που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και που συνθέτει το σοβαρότερο πρόβλημα -ίσως- του καιρού μας, την κρίση της παιδείας, που είναι μια κρίση αξιών. Η σύγχρονη παιδεία μπορεί να δίνει στους νέους κάποιες γνώσεις ως χρηστικά εφόδια, αλλά δεν τους δίνει το φως να βλέπουν μακριά και βαθιά, δεν τους δίνει την ικανότητα να πετούν. Ίσως μια ευχέρεια να περπατούν και πιο συχνά να έρπουν. Φυσικό επακόλουθο να οδηγούνται από τυφλούς στην άβυσσο.

Όμως η παιδεία δεν είναι μια απλή χρησιμοθηρική λειτουργία, ένα απλό επαγγελματικό εφόδιο. Είναι μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία, που πέρα από τις αναγκαίες γνώσεις, προωθεί τη γύμναση του στοχασμού και την αναγωγή της ψυχής σε υψηλές βαθμίδες, με στόχο να συντελέσει στην ηθικοπνευματική βελτίωση των νέων, ώστε να ενταχθούν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητας στο κοινωνικό σώμα. Είναι λογικό ένα σύγχρονο σχολείο να είναι πραγματικά σύγχρονο. να λαβαίνει υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, ώστε να μη λειτουργεί σε εξωπραγματική βάση…

Περισσότερα εδώ

newside.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ