Πόση τεχνολογία χρειάζεται για τα παιδιά και τους νέους;

125

 

Του Κώστα Κώτση,

Ολοένα και περισσότερο ραγδαία είναι η χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά και τους νέους. Αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη μας έχει προσφέρει πάρα πολλές ευκολίες. Είναι όμως μόνο θετικό; Μήπως υπάρχει και η αρνητική πλευρά της όλης υπόθεσης; Τα οφέλη της τεχνολογίας είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Οι παθογένειές της όμως, όχι τόσο.

Μιλώντας για τεχνολογική εξέλιξη, χρειάζεται να αναφερόμαστε αφενός στην εξάπλωση του διαδικτύου (internet) και αφετέρου στην κατανάλωση των τεχνολογικών αγαθών, δηλαδή τα λεγόμενα gadgets (γκάτζετς). Ο λόγος για τα κινητά, τα τάμπλετ, τα smartphone κλπ.

Η τεχνολογία μας έχει λύσει τα χέρια στην καθημερινότητά μας. Μπορεί ο καθένας να μάθει το τι γίνεται και το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, με ένα απλό κλικ, με μία απλή χρήση του διαδικτύου. Μπορούμε να μάθουμε ακόμη και τον πληθυσμό της πιο απομακρυσμένης πόλης του κόσμου. Έτσι, γίνεται η ζωή μας πιο εύκολη. Αυτό μάλιστα είναι πολύ θετικό για τα νέα παιδιά, καθώς η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχό τους σε όποιους στόχους προσπαθούν να επιδιώξουν.

Όλα αυτά όμως με ένα μέτρο, καθώς η αλόγιστη χρήση των κινητών και των τάμπλετ μόνο κακό κάνει στους νέους και κυρίως στα παιδιά. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στους κινδύνους του διαδικτύου, στους διαδικτυακούς εκφοβισμούς, στα φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας και σε όλα τα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια για τη ζωή των παιδιών. Αναφέρομαι και στην έλλειψη του πραγματικού παιχνιδιού.

Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι, δεν έχουν χρόνο να απολαύσουν το πραγματικό παιχνίδι. Να εκτονωθούν, να φωνάξουν, να τρέξουν και να εξαντλήσουν την ενέργεια που έχουν μέσα τους. Έτσι, δεν ικανοποιούν αυτή την ανάγκη για εκτόνωση και αυτό τους δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο «απωθημένα» (αν είναι δόκιμος ο όρος) για την υπόλοιπη ζωή τους.

Συνεπώς, ναι στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ωφελειών της, αλλά με μέτρο και σύνεση. Για όλους μας και περισσότερο για τα παιδιά και τους έφηβους, καθώς τώρα διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Και η σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, θα παίξει θετικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ