Πωλείται η Telekom Albania: δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις!

Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο στόχος για την θυγατρική του ΟΤΕ στην Αλβανία. Και επειδή μοιάζει να υπάρχουν «σοβαροί ενδιαφερόμενοι» ο ΟΤΕ δείχνει να σκέφτεται σοβαρά την πώληση της θυγατρικής του στην Αλβανία και έχει ξεκινήσει ένα κύκλο πρώτων επαφών με τους πιθανούς αγοραστές.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι για την Telekom Albania έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς βαλκανικούς τηλεπικοινωνιακούς παίκτες, όπως η Telekom Serbia που θέλει να μεγαλώσει το footprint ακολουθώντας την τακτική του ΟΤΕ στα τέλη της δεκαετίας του 90, οι Βουλγαρικές Vivacom και Globul Telecom, αλλά και επενδυτικά funds όπως η PPF Group από την Τσεχία.

Η αίσθηση είναι ότι η απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ, δεν σχετίζεται τόσο με τα οικονομικά αποτελέσματα και το μερίδιο αγοράς της Αλβανικής θυγατρικής, όσο με το γεγονός ότι θέλει να ρευστοποιήσει τη θετική θέση της Telekom Albania στην τοπική αγορά.

Από οικονομικής απόψεως η απόφαση φαίνεται σωστή, δεδομένου ότι τα απόλυτα μεγέθη είναι μικρά και η συμμετοχή της θυγατρικής είναι μόλις 2% στα έσοδα του Ομίλου.

Ενδεχομένως και οι Γερμανοί της DT να θέλουν να κάνουν focus σε Ρουμανία και Ελλάδα που είναι και οι δύο μεγαλύτερες αγορές που ελέγχουν στην περιοχή. Τίποτα βέβαια δεν αποκλείει ότι μπορεί να επανέλθουν αργότερα για να «σηκώσουν» ένα μεγαλύτερο πακέτο!
Στη διαδικασία πώλησης ενδέχεται να παίξουν ρόλο και οι πολιτικοί παράγοντες που θα πάρουν τη θέση τους μέσα στο πολύπλοκο βαλκανικό παζλ.

Ήδη οι Σέρβοι φαίνεται να έχουν μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της διείσδυσης στις Αλβανικές τηλεπικοινωνίες, με ένα τίμημα που είναι αρκετά υψηλό για πρώτη τοποθέτηση.
Τυχόν απόκτηση από τους Σέρβους της πάλαι ποτέ κραταιάς AMC, θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού Σερβία και Αλβανία έχουν τις γνωστές τριβές και εθνικές συγκρούσεις με επίκεντρο το Κόσσοβο.

Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξει μία επιχειρηματική κίνηση στην οποία εμπεριέχονται Ελληννική, Σερβική, Βουλγαρική και ίσως ολίγη Τουρκική επιρροή (λόγω Eagle) – χωρίς φυσικά να ξεχνάμε την καταλυτική παρουσία της Vodafone, που χάρη στις κινήσεις του Χάρη, είναι ο αδιαμφισβήτητος leader της αγοράς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ