Πρόσωπα της Καλλιθέας – Μπάμπης Κουτσοπέτρος

Δικηγόρος-Εκπαιδευτής Γραφής Braille

Γεννήθηκε 2 του Αυγούστου του 1980. Ένα αγοράκι που η παραμονή του στην θερμοκοιτίδα θα το οδηγήσει στην τύφλωση. Μιλάμε για τον Μπάμπη Κουτσοπέτρο που η θαυμάσια οικογένεια του όταν ο μικρός θα γίνει 6 ετών μαζεύει τα υπάρχοντα της και μετακομίζει στην Καλλιθέα εδώ όπου λειτουργεί το ΚΕΑΤ, Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών παιδιών.

Κι από τα έξη του χρόνια μέχρι σήμερα – για πάντα κ. Τασσώ γιατί να φύγω από την Καλλιθέα, με διακόπτει ο Μπάμπης ενώ ταυτόχρονα διορθώνει με την μέθοδο της Αφής περιοδικό σε γραφή Braille με αναγνώστες τυφλούς συνδρομητές. (Η συνέντευξη δόθηκε στο Τυπογραφείο του Φάρου Τυφλών).

Αθηνάς και Σωκράτους –κοντά στον Φάρο Τυφλών- θα εγκατασταθεί η οικογένεια Κουτσοπέτρου στα μέσα της 10ετίας του ’80, εδώ συνεχίζει να ζει όλη η οικογένεια, εδώ και η Σχολή Οδηγών του αγαπημένου αδελφού του Μπάμπη, του Κωνσταντίνου Κουτσοπέτρου.

Κάποτε οι εγκύκλιες σπουδές στο ΚΕΑΤ φτάνουν εις πέρας, οι πόρτες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγουν για τον Μπάμπη που ανήσυχος δραστήριος και μελετηρός παίρνει το πτυχίο του ενώ ταυτόχρονα ‘μπλέκεται’ και στις δράσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος που είναι στην γειτονιά του, θα γίνει μέλος , τελικά θα  πάρει το πτυχίο του της Νομικής και…. Η ζωή τραβά την ανηφόρα που λέει και το τραγούδι…

Δικηγόρος σήμερα πλέον ο Μπάμπης και συνάμα Εκπαιδευτής Γραφής Braille -η γραφή των τυφλών- αποκλειστικά όμως για ενήλικες βλέποντες.

κ. Κουτσοπέτρο γιατί επιλέξατε να διδάσκετε τη γραφή των Τυφλών σε βλέποντες κι’ όχι σε τυφλούς;

-Δεν το επέλεξα εγώ κ. Γαΐλα. Εδώ στο Φάρο όπου είμαι μέλος πολλά χρόνια κι ασχολούμαι με διάφορες δράσεις -όπως μουσική κλπ- μου έκαναν την πρόταση να ασχοληθώ με την διδασκαλία της γραφής Braille σε ενήλικες βλέποντες που εγώ την έχω μάθει από πολύ μικρός. Το ότι οι σπουδαστές μου είναι στην πλειοψηφία μελλοντικοί εκπαιδευτικοί που μέσα από τα μαθήματα μας θα είναι γι αυτούς πιο εύκολη η προσέγγιση και κατανόηση των τυφλών μαθητών τους για μένα αυτό είναι μια πρόκληση που με γεμίζει ευθύνες αλλά ταυτόχρονα με ικανοποιεί σαν εκπαιδευτικό.

Πόσα χρόνια είστε δάσκαλος του Braille;

-10. Από πολύ νέος, και πιστέψτε με βιώνω μια μοναδική εμπειρία, συναναστρέφομαι και γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους που μετά την φοίτησή τους στο Φάρο θα έρθουν σε επαφή με τυφλά παιδιά, να τα εκπαιδεύσουν, να τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους.

Έχετε κ. Μπάμπη μέσα σ’ όλα κι ένα ‘κουσούρι’. Το μικρόβιο της πολιτικής. Μας θυμίζετε την πρώτη σας φορά, την πρώτη επαφή σας με τα κοινά;

-Ήταν στις Δημοτικές εκλογές του ’14 όταν μου έγινε πρόταση από το ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, τον συνδυασμό του Θ. Ψαλιδόπουλου και δέχτηκα. Ο Θ. Ψαλιδόπουλος κατά την άποψή μου είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλές γνώσεις και που ασχολείται με τα κοινά πολλά χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το να συζητάς μαζί του τα πολιτικά της πόλης μας ή και της χώρας είναι μια μοναδική εμπειρία. Στις εκλογές του ’14 παρόλο που είχα μόνο ένα μήνα μπροστά μου κατάφερα με την στήριξη της οικογένειάς μου να συγκεντρώσω 250 ψήφους και με την 20η θέση που πήρα τελικά θα έβγαινα δημοτικός σύμβουλος αν νικούσε το ψηφοδέλτιο του κ. Ψαλιδόπουλου.

Αν είναι πάλι υποψήφιος και σας κάνει κ. Τ. πρόταση να κατεβείτε με τον συνδυασμό του;

-Είτε με τον Ψαλιδόπουλο είτε με τον κ. Ασκούνη που κάτι ακούστηκε αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα -είναι νωρίς ακόμη- σαφώς και θα κατέβω υποψήφιος αν μου το ζητήσουν. Και φυσικά σε συνδυασμό αντίστοιχο αυτού που είμαι τώρα.

Τελικά γιατί ασχοληθήκατε με τα κοινά κι όπως βλέπω θέλετε και να συνεχίσετε;

Από πολύ νέος η πολιτική μου άρεσε. Η ενασχόληση με την πολιτική κάτι και που τώρα κάνω -γιατί συνεχώς ασχολούμαι με τα τοπικά θέματα, πάω σε συγκεντρώσεις κλπ- τώρα κάνω σε τοπικό επίπεδο κι αργότερα αν πάνε όλα καλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προς το παρόν ευχαριστώ τον κ. Ψαλιδόπουλο που μου έδωσε την ευκαιρία να βιώσω μια ανεπανάληπτη εμπειρία και με την συμμετοχή μου να φέρω τους πολίτες πιο κοντά στα ΑΜΕΑ.

Και γιατί αυτό την ώρα που οι νέοι απαξιούν την πολιτική και τους πολιτικούς;

-Γιατί κ. Γαΐλα ήδη σας έχω απαντήσει, ανέκαθεν μου άρεσε να ασχολούμαι με τα κοινά, είμαι από πολύ νέος μόνιμος εθελοντής αιμοδότης, ότι έχει σχέση με τον άνθρωπο με προβληματίζει και θέλω να βοηθάω, να προσφέρω … Ιδιαίτερα στους ανθρώπους σαν και μένα τους Τυφλούς συναδέλφους μου θέλω με την συμμετοχή μου και την εκλογή μου να γίνω Η ΦΩΝΗ των συναδέλφων μου καθώς και όλων των ΑΜΕΑ.

Προσωπικότητες της τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης μας που ξεχωρίζετε;

-Για τον κ. Ψαλιδόπουλο σας μίλησα αλλά και για τον κ. Κ. Ασκούνη που για 20 χρόνια έχοντας ‘πιάσει’ τον σφυγμό των πολιτών υπηρέτησε με επιτυχία το Δήμο και πιστεύω ότι αν το θέλει κι ο ίδιος έχει ακόμη κι άλλα να δώσει. Άλλη δυνατή και δραστήρια προσωπικότητα που ξεχωρίζω είναι ο Κώστας Πολυχρονίδης πατριώτης μου από τον Έβρο και ο Γιάννης Εμιρζάς ο οποίος είναι άτομο δεκτικό που νοιάζεται πολύ για την πόλη.

Ένα πρόβλημα της νεολαίας;

Η Ανεργία. Ειδικά στο χώρο μου οι άνεργοι δικηγόροι είναι πολλοί. Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται και στις μεγάλες δικηγορικές Εταιρείες όπου οι πολλοί -οι κακοπληρωμένοι νέοι δικηγόροι- δουλεύουν για τους λίγους….

Μένομε Καλλιθέα; Σας βλέπω να κυκλοφορείτε άνετα στην πόλη με την βοήθεια σαφώς του λευκού μπαστουνιού σας…

-Την αγαπώ πολύ την Καλλιθέα. Εδώ μεγάλωσα, εδώ ζω με την οικογένειά μου κι η Καλλιθέα είναι μια πόλη που δεν έχει χάσει εντελώς την ανθρώπινη παλιά της εικόνα με γειτονιές με μονοκατοικίες, κήπους και πράσινο. Με ενδιαφέρει να δώσουμε στους συνανθρώπους μου με προβλήματα όρασης την ευκαιρία να ενταχθούν περισσότερο στην πόλη. Βασικός στόχος μου και προσδοκία μου αυτό που μόλις σας ανέφερα.

Δικηγόρος κι εκπαιδευτής γραφής Braille, ενασχόληση με την πολιτική κ. Κουτσοπέτρο. Κάποιο χόμπι;

-Σαφώς δεν είμαι ρομπότ. Αγαπώ πολύ την μουσική και πρόσφατα ξεκίνησα κολύμβηση στο ΝΙΑΡΧΟΣ σε ένα σύγχρονο κολυμβητήριο με καλή οργάνωση. Στο Νιάρχος που πολιτιστικά αναβάθμισε την πόλη μας πάω σε πολλές εκδηλώσεις, μουσικές συναυλίες κλπ μαζί με την γυναίκα μου…

Την αγαπημένη σας Σοφία.  Έχετε μια ευτυχισμένη οικογένεια απ’ ότι γνωρίζω…

-Η οικογένεια κ. Γαΐλα είναι το παν. Μεγάλωσα μέσα σε μια ‘υγιή’ οικογένεια και γνωρίζω πως αν δεν υπάρχει σωστή οικογένεια δεν είμαστε τίποτα. Ιδιαίτερα τώρα τελευταία με τα νέα πρότυπα που μας λανσάρουν τα ΜΜΕ υπάρχει ένα κάποιο πρόβλημα. Γιαυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνουμε θεματοφύλακες των αξιών που γνωρίσαμε.

Και δυο λόγια για την δική σας οικογένεια;

Γιατί όχι; Έχω ένα γιό τον 5χρονο Μύρωνα-Νικόλαο (Νικόλαος είναι το όνομα του πατέρα μου) και η Σοφία είναι έγκυος. Σύντομα στην οικογένειά μου θα έρθει… για να μείνει ένα κοριτσάκι…

Ζωή- κίνηση, δράση, πίστη σ’ ένα καλύτερο αύριο το moto του συμπολίτη μας Μπάμπη Κουτσοπέτρου,moto για τα οποίο δίνει καθημερινά ο ίδιος τη μάχη του με στόχο τι άλλο; Τη Νίκη…

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ