Πρόσωπα της Καλλιθέας – Μαλέας Κωνσταντίνος – Ζωγράφος (1879-1928)

90 χρόνια από το θάνατό του

90 χρόνια από το θάνατο του σημαντικού ζωγράφου του 20ου αιώνα Κωνσταντίνου Μαλέα, συμπληρώνονται στις 4 Απριλίου ημέρα θανάτου του εδώ στην Αθήνα γεγονός-αφορμή αυτού του αφιερώματος.

Ένας από τους ανανεωτές της νεοελληνικής ζωγραφικής ,μεταϊμπρεσιονιστής που το έργο του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τοπία, ο Κ. Μ., γεννήθηκε  το 1879 στην Κωνσταντίνου πόλη όπου και σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική για να συνεχίσει από το 1901 και μέχρι το 1908 τις σπουδές του στο Παρίσι. Κατόπιν επέστρεψε στη γενέτειρα για να αρχίσει μια περιοδεία 2 ετών στην Ανατολή όπου συνεχώς αποτύπωνε τις εντυπώσεις του σε χαρτόνια και μουσαμά και επιστρέφοντας το ’10 στην Κωνσταντίνου πόλη οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση.

Στην Ελλάδα και δη στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε με τη σύζυγο του το 1913 και ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, για να μετακομίσει τελικά το 1918 στην Αθήνα και μάλιστα στην Καλλιθέα τόπο μόνιμης εγκατάστασης του μέχρι τον πρόωρο θάνατο του στις 4 Απρίλη του 1928.

Στην Αθήνα εργάστηκε στο Μουσείο Χειροτεχνημάτων ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούσε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και επίσης ταξίδευε πολύ ζωγραφίζοντας δεκάδες τοπία.

Ζωγράφος των τοπίων, πνευματικός άνθρωπος του τόπου μας, ο Κωνσταντίνος Μαλέας στη πόλη της Καλλιθέα και σαν άριστος αρχιτέκτονας που ήταν σχεδίασε και έκτισε ο ίδιος την κατοικία του στα πρότυπα λαϊκής αρχιτεκτονικής, κατοικία που βρίσκετε στην οδό Μαλέα, οδό που πήρε προς τιμήν του το όνομά του.

Ο Καλλιθεάτης λόγιος και κριτικός Γιάννης Χατζίνης και ιδρυτής του Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας, έγραψε για τον Κ. Μαλέα:

< Σ’ όλο του το έργο κυριαρχεί το τοπίο. Ακρογιαλιές ολόφωτες, θάλασσες που χάνονται σε απέραντα μάκρη, βράχοι που τους θωπεύει το κύμα, καΐκια που ακινητούν με τα πανιά τεντωμένα, δέντρα που απλώνουν ξερά κλωνιά μπροστά σε προσόψεις αγροτικών σπιτιών, λιμάνια σιωπηλά, λουλούδια εξωτικά, κορυφές βουνών, καθρεφτίσματα σκιών μέσα σε ποτάμια, όλες οι χαρές και οι πίκρες του ματιού πάνω στην αιώνια φύση…>.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Ελλάδας, την Πινακοθήκη Αβέρωφ και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του, το 1929, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Εικόνες λαϊκής αρχιτεκτονικής ενώ το 1934 στην Λέσχη Καλλιθέας οργανώθηκε αναδρομική έκθεση με έργα του και με τον τίτλο <Καλλιθέα των Ζωγράφων>.

Πηγές: Οι Έλληνες Ζωγράφοι/Μέλισσα/1976

Η Καλλιθέα/ ΕΛ. Θ. Κασιάνη/επανέκδοση-1996

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ