Πρόσωπα της Καλλιθέας.. ΚΑΛΗ ΚΑΛΟ

Καλή Καλό
Ηθοποιός

Καλλιόπη Καλοχριστιανάκη-Δαμβέργη το πλήρες όνομα της πασίγνωστης θεατρίνας Καλής Καλό που έγραψε με μεγάλη επιτυχία την δική της ιστορία στο χώρο του Ελληνικού θεάτρου.
Καλή Καλό κορυφαία του μουσικού μας θεάτρου που στα 5 της μόλις χρόνια ήταν η μούσα του Αττίκ. Κόρη της ηθοποιού Χρύσας Καλοχριστιανάκη η οποία εργαζόταν στο θέατρο με το καλλιτεχνικό όνομα Χρύσα Καλό, η μικρή Καλή θα πρωτοβγεί στο θέατρο στα 3 μόλις χρόνια της…

Ακολουθεί τη μητέρα της σε περιοδείες και παίζει και η ίδια, τραγουδά στου Αττίκ, βιώνει την κατοχή όπου και θα ακολουθήσει με την μητέρα της το κομμουνιστικό κόμμα, σπουδές στο Εθνικό Θέατρο με υποτροφία όπου και θα γνωρίσει τον ομοϊδεάτη της και παντοτινό από τότε φίλο της τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο…

Κατοχή και η ανήλικη Καλή υπεύθυνη διαφώτισης της Πρώτης Εργατικής Αχτίδας Αθηνών στα 17 της μόλις χρόνια, εδώ στην πόλη της Καλλιθέας στο πατρικό της κρύβει κυνηγημένους κομμουνιστές. Ταυτόχρονα παίζει στο θέατρο, εμφύλιος, 1947 η νεαρή Καλή Καλό από τα σανίδια του θεάτρου θα βρεθεί εξόριστη στην Ικαρία.
Κάποια στιγμή όλα τελειώνουν και η νεαρή θεατρίνα επιστρέφει στους θριάμβους ,τις επιτυχίες…

Μύθος για το Ελληνικό θέατρο η Καλή Καλό ‘Μονρόε της Ελλάδας’ όπως την αποκαλούσαν, στην θεατρική της διαδρομή συνεργάστηκε είτε σαν ηθοποιός είτε σαν θιασάρχης σχεδόν με όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής θεατρικής σκηνής , αστέρι που έλαμψε και … λάμπει ακόμα.

Η δημοκράτισσα Καλή Καλό με την υψηλή μόρφωση και αστική καταγωγή έζησε στο πατρικό της στην Καλλιθέα και στην Χαροκόπου πάνω από 10 χρόνια και όπως μου είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη:< η Καλλιθέα μου έδωσε μεγάλες χαρές μα και μεγάλες πίκρες…>.

Και αναφερόταν η μεγάλη σταρ στην 10ετία του ’40 όπου στο σπίτι της στην Καλλιθέα και στη Χαροκόπου βίωσε το τραυματικό γεγονός του πρόωρου χαμού του πρώτου της συζύγου του 20χρου Ίκαρου(η Καλή είχε παντρευτεί στα 16 της) Γιώργου Μαμαλάκη που σκοτώθηκε εν υπηρεσία πέφτοντας με το αεροπλάνο του και αφήνοντας μόνη την Καλή έγκυο στο πρώτο της παιδί την κόρη τους Γιούλη. (Είναι καλλιτέχνης και ζει στο εξωτερικό).

Αρκετά ακόμα τα δυσάρεστα στην προσωπική ζωή της Καλής Καλό-με κορυφαίο το χαμό του μοναχογιού της Χρήστου-, προσωπική ζωή για την προοδευτική διανοούμενη αντιστρόφως ανάλογη με τους θριάμβους της στο θέατρο…
Καλλονή που έκαψε καρδιές και καρδιές η Καλή Καλό…

Ξημερώνει και βραδιάζει
Ξημερώνει και βραδιάζει
πάντα στον ίδιο τον σκοπό
φέρτε μου να πιω
το ακριβότερο πιοτό
εγώ πληρώνω τα μάτια π’
αγαπώ

Κι όταν βλέπεις ταβερνιάρη
να σπάω να παραμιλώ
μη με παίρνεις για τρελό
εγώ πληρώνω τα μάτια π’
αγαπώ.

Η καρδιά μου συννεφιάζει
τρέχουν τα δάκρυα βροχή
σίγουρα θα πάμε
μια και φτάσαμε ως εκεί
εσύ στο χώμα κι εγώ στην φυλακή.

Στίχοι και μουσική: Βλάχος και Βασίλης Τσιτσάνης.
Πρώτη εκτέλεση: Μαρίκα Νίνου& Πρόδρομος Τσαουσάκης.

Ναι, η Πανέμορφη Καλή Καλό ενέπνευσε μεγάλο έρωτα στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο έρωτας όμως δεν είχε ανταπόκριση από την Καλή κι έτσι στον μεν Βασίλη Τσιτσάνη έμεινε αυτή η μεγάλη επιτυχία και στους δυο Καλή και Βασίλη… μια μεγάλη φιλία.
Στο λαμπρό αστέρι του θεάτρου μας, την για αρκετά χρόνια συμπολίτισσα μας θιασαρχίνα Καλή Καλό, τις ευχές όλων μας για την νέα χρονιά.

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ