ΠΟΙΗΣΗ – Τριαντάφυλλος Μυλωνάς – ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ

Μεταφερόμαστε κάπου γύρω στο 1964 και μετά το θάνατο του σημαντικού λαϊκού ποιητή  Φώτη Αγγουλέ (Φώτης Χονδρουλάκης/1911-1964), του ‘προλετάριου’ Χιώτη ποιητή.

Και, βρισκόμαστε στην Αθήνα της 10ετίας του ’60. Εδώ ο Γιάννης Ρίτσος, η Μέλπω Αξιώτη, η Έλλη Παπαδημητρίου, η Έλλη Αλεξίου κι άλλοι πνευματικοί της αριστερής διανόησης όλοι φίλοι της ποίησης του Αγγουλέ, φίλοι της μεγάλης αυτής ιδιοφυίας που κάποια στιγμή αποφασίζουν να προχωρήσουν στην έκδοση των Απάντων του ποιητή. Συγκροτούν, λοιπόν, μια επιτροπή για τα σχετικά και μία από τις λογοτέχνιδες εκφράζει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την συμμετοχή στην επιτροπή του νεαρού ανιψιού του ποιητή του Τριαντάφυλλου Μυλωνά. Με ποια προσόντα;

Τότε η Έλλη Αλεξίου που γνώριζε δείγματα τις ποιητικής και πεζογραφικής δουλειάς του Τ.Μ. του πρότεινε να τα παρουσιάσει στους υπόλοιπους για να συμμετάσχει κι αυτός στην επιτροπή…

Κάπως έτσι… γεννήθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Τριαντάφυλλου Μυλωνά με τίτλο ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ/Τα λιανοτράγουδα μιας θητείας, και τόπο έκδοσης την Αθήνα..

Και μπορεί τα Άπαντα του έργου του Αγγουλέ από την συγκεκριμένη ομάδα λογοτεχνών να μην γράφτηκαν ποτέ, η συλλογή όμως του Τριαντάφυλλου ήρθε για να αποδείξει το ταλέντο του στην γραφή.

Μια μικρή συλλογή με 23 μόλις δημιουργίες, επιγράμματα και στοίχους. Ναι, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής καλύπτεται από επιγράμματα ποιότητας και.. συνέχειας της φιλοσοφίας και σκοπιμότητας  των επιγραμμάτων των κλασσικών μας Σολωμού κλπ και των νεοτέρων Ορέστη Αλεξάκη κλπ.

Ας ήταν νάταν

όταν η νύχτα τελειώνει

να μένει τ’ όνειρο.

Επίγραμμα: από τα αρχαιότερα είδη λόγου και… τα δυσκολότερα. Έχοντας γνωρίσει μεγάλες ‘δόξες’ στην κλασσική και Ελληνιστική περίοδο, το επίγραμμα πέρασε στην Βυζαντινή εποχή και συνέχισε ακάθεκτο μέχρι τις μέρες μας.

Η νύχτα δίχως άκρια

κι η μέρα σύνορα γεμάτη.

Η ποίηση, μια διαρκής πνευματική ακροβασία. Η ποίηση του Τ.Μ., ποίηση που δεν ενδίδει σε καμμιά διάλυση, παρά την εσωτερική σάρωση από την οποία διέρχεται ο φορέας της.

Δε θέλουμε τη μοίρα μας

να την ορίζουν άλλοι.

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ/ Τα λιανοτράγουδα μιας θητείας: η μία και μοναδική ποιητική συλλογή του Τριαντάφυλλου Μυλωνά όπου ο δημιουργός σταθεροποιείται ως φωνή, δίνει το στίγμα του και ορίζει τις συντεταγμένες του. Τίτλος της συλλογής που του δίνει κατευθυντήρια αναγνωστική γραμμή και που παρά το -τότε- νεανικό της ηλικίας του δημιουργού οι στοχαστικές απολήξεις του διατυπώνονται συγκροτημένα ενώ οι θεματικές του επιλογές είναι οροθετημένες και συγκροτημένες.

Όταν η γεύση του θανάτου ξεχειλίζει

Καταλαβαίνω πως φεύγεις.

Περιεκτική ικανότητα του Τ.Μ., να δημιουργεί εικόνες με συναίσθημα γατί ίσως ποίηση τελικά είναι συμπυκνωμένοι πίνακες και συναισθήματα…

Μπαίνω τις νύχτες στο γιαλό

κάποια μου θλίψη να σκορπίσω.

Το κύμα δεν τηνε μπορεί

και μου την ξαναφέρνει πίσω.

Το 2004 σην Χίο και από τις εκδόσεις Άλφα πι κυκλοφόρησε η αναθεωρημένη β’ έκδοση της συλλογής. 50 χρόνια μετά την πρώτη της χειρόγραφη παρουσίαση… Αν μη τι άλλο μοναδικό γεγονός στα ποιητικά μας χρονικά και συνδεδεμένο με τον λατρεμένο του κοινού λαϊκό ποιητή Φώτη Αγγουλέ και λόγος απόκτησης της συλλογής από τους λίγους -είναι η αλήθεια- φίλους της ποίησης εκτός φυσικά και από τον λόγο της υψηλής της ποιότητας.

Διάχυτη η ευαισθησία κι ο λυρισμός στους στοίχους του ποιητή, αγαπημένο μου…

Νάμαι! Ξανάρθα και ζητώ

από τον ίδιο ουρανό μας

τις ομορφιές που μούταξαν

του χωρισμού οι πίκρες.

… Και, που είναι το τελευταίο της καλαίσθητης συλλογής….

Περιμένοντας την ενεργότερη τοποθέτηση του δημιουργού στο πεδίο της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας …

Βιβλίο:

Τριαντάφυλλου Μυλωνά

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ

Εκδόσεις Άλφα πι/ 2004/Χίος.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ