«ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ» ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…

Πρώτο κόμμα τα Πέντε Αστέρια σύμφωνα με τα exit polls

Στις κάλπες προσήλθαν εκατομμύρια Ιταλοί την Κυριακή, προκειμένου να ψηφίσουν την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης (τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρας Ελλάδας), τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ακολουθούν το Δημοκρατικό κόμμα και στη συνέχεια τα κόμματα της Κεντροδεξιάς (τα οποία λαμβάνουν ποσοστά χαμηλότερα των προσδοκιών τους). Πιο συγκεκριμένα:

  • Πέντε Αστέρια (Λουίτζι Ντι Μάιο): 28-30%
  • Δημοκρατικό κόμμα (Ματέο Ρέντσι): 21-23%
  • Φόρτσα Ιτάλια (Σίλβιο Μπερλουσκόνι): 13,5-15,5%
  • Λέγκα του Βορρά (Ματέο Σαλβίνι): 12,3-14,3%
  • Αδέλφια της Ιταλίας (Τζόρτζια Μελόνι): 4,4-5,4%
ΑP Photo

Ως συμμαχίες, η κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) λαμβάνει περίπου από 31,7% μέχρι 37,6%, ενώ η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, Ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, παίρνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Όπως διαφαίνεται λοιπόν, μεγάλο μέρος των Ιταλών υπέκυψε στο λαϊκιστικό, ευρωσκεπτικό και ακροδεξιό συναίσθημα, που σαρώνει κι άλλες χώρες της Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι εκλογές διεξήχθησαν με το νέο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο τα δυο τρίτα των βουλευτών (συνολικά 618) και γερουσιαστών (συνολικά 309) εκλέγονται με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Όσον αφορά στη συμμετοχή, μέχρι τις 5 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Κυριακής, η προσέλευση στις κάλπες ανερχόταν σε 58,5%, ενώ προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα: στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια (αρχικά είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας), ενώ 36 άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν στη Ρώμη, καθώς υπήρξε τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές στα εκλογικά τμήματα, καθώς για πρώτη φορά το κάθε ψηφοδέλτιο είχε έναν ειδικό αριθμό για την αποτροπή νοθειών.

Ακτιβίστρια ενώπιον Μπερλουσκόνι

Μία ακτιβίστρια της FEMEN διαμαρτυρήθηκε γυμνόστηθη μπροστά από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την ώρα που εκείνος βρισκόταν εντός εκλογικού τμήματος.

Στη συνέχεια, οι συνοδοί του 81χρονου, τον απομάκρυναν από το εκλογικό τμήμα.

ΑP Photo

efsyn.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ