ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

της Θεοτόκης (Τιτής) Ντολαπτσή

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) καθιέρωσε την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία». Η πρωτοβουλία του εορτασμού όμως, ανήκει στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, που είχαν καθιερώσει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Μνήμης Εργατών, προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων.

Φέτος ειδικά, η Παγκόσμια αυτή Ημέρα, έχει ως θέμα τη “Βελτιστοποίηση της Συλλογής και Χρήσης Δεδομένων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας” με σκοπό την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος σε θέματα που αφορούν την πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η οποία για να αποτελεί πηγή ευτυχίας πρέπει να είναι ασφαλής από ατυχήματα, από τυχαία συμβάντα δηλαδή, που προκαλούν βλάβες ή ζημιές.  Αποτελέσματα πολλών ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εργασία (εργατικά ατυχήματα, επικίνδυνες ουσίες κ.ά.) σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους οι πόλεμοι! Τα στοιχεία της ΔΟΕ αναφέρουν ότι ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα.

Στη διαδικασία της πρόληψης όλοι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο: εργοδότες, εργαζόμενοι, κυβερνήσεις, ο καθένας με διαφορετικό και ξεχωριστό ρόλο, μεγιστοποιώντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Ο εορτασμός λοιπόν της σημερινής ημέρας αποτελεί διεθνώς μια ετήσια ευκαιρία ευαισθητοποίησης, για την προώθηση της ασφαλούς, υγιούς και αξιοπρεπούς εργασίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ