Πάμε Θέατρο: Ο Ένοικος

Υπάρχουν και φιλίες που γίνονται διαδικτυακά και είναι ανθρώπινες. Μια τέτοια φιλία είναι με την ηθοποιό Άννα Παντζελή, ή οποία έχει στο θέατρο Αλκμήνη μια παράσταση που αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα.

«Ο Ένοικος«, αξίζει να το δούμε
Δημήτρης Μπιζιώτας

Με πήρε τηλέφωνο η φίλη μου η Γιώτα Αγνάντη, η οποία είναι γνωστή ηθοποιός, και μου είπε: «Πάμε θέατρο; παίζει μια φίλη μου, και η ίδια έχει γράψει και το έργο. Λέγεται «Ο Ένοικος».

Ο Ένοικος είναι ένα έργο που έχει γράψει η Άννα Παντζέλη. Μιλά για την οικογένεια, τα βιώματα και για πραγματικές καταστάσεις της ζωής. Είναι ψυχολογικό δράμα και παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη.

Όταν μπήκα στο θέατρο, μου τράβηξε την προσοχή ο χώρος. Ζεστός, φιλικός, σε καλοσωρίζει. Σε σκούρα χρώματα, με κλασσικά σαλονάκια, βελούδινα, πολυελαίους, χαλιά στο πάτωμα, αποπνέει ένα αέρα μιας άλλης όμορφης εποχής, σε πάει λίγο πίσω στο χρόνο.

Σε κάνει να θέλεις να κάτσεις να πιείς το ποτό σου, και φαντάζεσαι τους ηθοποιούς να μαζεύονται εκεί, και να σχεδιάζουν την παράσταση, ή να ξεκουράζονται συζητώντας μαζεμένοι όλοι μαζί μεγάλες παρέες για το έργο.

Σε ανάλογο στυλ και τα σκηνικά της παράστασης που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μυρσιώτης, όπως και τα κουστούμια της Λένας Μηνά. Οι θεατές είναι όλοι πολύ κοντά στην σκηνή, κάτι που επιτρέπει ν’απολαμβάνεις τις ερμηνείες των ηθοποιών. Όλα αυτά ταιριάζουν πολύ στην ατμόσφαιρα του έργου, η οποία είναι νοσταλγική, γλυκιά αλλά και πικρή, τρυφερή αλλά και σκληρή, πραγματική σχεδόν πεζή, αλλά και ονειρική, σχεδόν μυστηριακή ταυτόχρονα.

Μετά το τέλος του έργου οι ηθοποιοί καλούν τον κόσμο στην σκηνή, κι όλοι μαζί γίνονται ένα, μέσα σε μια πολύ φιλική και οικεία ατμόσφαιρα.

Ο Ένοικος είναι ένα έργο που έχει γράψει η Άννα Παντζέλη, και αφορά δύο αδελφές, την Μαρία που την ενσαρκώνει η ίδια η Άννα, και την Στέλλα που ενσαρκώνει η Λίνα Μαρκάκη.

Οι δύο αδελφές μένουν μαζί, αφού οι γονείς τους έχουν πεθάνει. Νοικιάζουν ένα δώμα που έχουν στο ίδιο σπίτι, σ’έναν νεαρό τον Μάρκο.

Ο Μάρκος έχει τα γενέθλιά του, και οι δύο αδερφές του έχουν ετοιμάσει μία έκπληξη.

Ο Ένοικος είναι ένα ψυχολογικό δράμα, που πολλές φορές με συγκίνησε, άλλες μ’έκανε ν’αναγνωρίσω συναισθήματα που νοιώθουμε οι περισσότεροι στην ζωή μας. Περιγράφοντας πραγματικότητες, μ’έκανε να προβληματιστώ για πολλά που θεωρούμε δεδομένα στην ζωή μας. Ο άντρας που είχαμε στην παρέα μας, είπε ότι ήταν λίγο «φοβιστικό». Τον έκανε να σκεφτεί για κάποια πράγματα στην ζωή.

Πολλοί θα ταυτιστούν είτε με την μία ηρωίδα του έργου, είτε με την άλλη. Θ’αναγνωρίσουν σκέψεις τους καθημερινές, και θ’αναλογιστούν που τους οδηγούν. Θα ταξιδέψουν μαζί με τις ηρωίδες στην ζωή τους, αλλά θα κάνουν και μία αναδρομή και ανασκόπηση και στην δική τους.

Δυνατή στιγμή του έργου, όταν η Άννα ως Μαρία λέει: Πολλά τα ναι, αμέτρητα τα ναι τόσα χρόνια.»

Πολύ καλές οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών, που σε «κρατούν» σε όλη την διάρκεια του έργου, και σε συμπαρασύρουν να το ζήσεις. Πολύ καλή η χημεία μεταξύ τους, που σε κάνει να νοιώσεις ότι είναι πραγματικές αδερφές.

Αξίζει να το δείτε, είτε αναθεωρήσετε είτε όχι.

Παίζουν:

Μαρία-Άννα Παντζέλη

Στέλλα-Λίνα Μαρκάκη

Σκηνικά-Γιάννης Μυρσιώτης

Κουστούμια-Λένα Μηνά

Μουσικά-Χρήστος Τσαπάρας

Τραγούδι-Αθηνά Μπαρδάκου

Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 12 Πετράλωνα τηλ 210 3428650

Κυριακή 6.30 μμ

heart2art.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ