Ο ΦΡΟΫΝΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ποιοι είμαστε κατά τη θρησκεία και τον Φρόυντ;

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση λίγης βασικής ψυχολογίας.

Εξετάζοντας κάποια μοντέλα (που στο παρελθόν έχουν επηρεάσει την ψυχολογία μας) χωρίς να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ποιο μοντέλο είναι σωστό, θα παρατηρήσουμε το εκάστοτε μοντέλο για να κρίνουμε εάν είναι κατάλληλο θεμέλιο για να χτίσουμε πάνω του τις αντιλήψεις μας.

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα παλαιότερα, το θρησκευτικό μοντέλο.

Εάν κοιτάξουμε την ιστορία της ανθρώπινης εμπειρίας θα δούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι για να επιβιώσουν έπρεπε να παλέψουν με την αρρώστια, την πείνα, την καταπίεση, τη στέρηση και τον ατέλειωτο φόβο, συμπληρωμένα με περιόδους τρόμου, με αραιά σημεία μιας ευκαιριακής όασης σχετικής ειρήνης, ελευθερίας και χαράς.

Εν συντομία, στην ιστορία της ανθρώπινης εμπειρίας, η ποιότητα ζωής δεν ήταν γεμάτη με αγάπη, καλοσύνη, χαρά και ευτυχία.

Κάπου στην διαδρομή της ιστορίας οι θρησκείες που έχουν επηρεάσει κατά πολύ την ύπαρξη μας, ανέπτυξαν την έννοια του προπατορικού αμαρτήματος, εκμεταλλευόμενες την ανθρώπινη εξάρτηση του να απαιτείς μια εξήγηση για το πώς είναι τα πράγματα. Σε σχέση με την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, το προπατορικό αμάρτημα είναι μια βολική εξήγηση για το γεγονός ότι η ζωή δεν λειτουργεί.

Περισσότερα εδώ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ