Ο φάκελος της Κύπρου παρεδόθη στην κυπριακή Βουλή

Ίσως από εκεί μάθουμε επιτέλους την αληθινή ιστορία μας.

Τον Φάκελο της Κύπρου παρέδωσε στην Κυπριακή Βουλή ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Πρόκειται για το υλικό της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί το 1986 προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με μικρό θαύμα παρομοιάζουν την ανασύσταση του φακέλου της Κύπρου οι άνθρωποι της επιστημονικής επιτροπής που συνεστήθη στη Βουλή των Ελλήνων, υπό τον γενικό γραμματέα Κώστα Αθανασίου, για τον σκοπό αυτόν. Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του για την Κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου» ο Γιώργος Λυκουρέντζος, μοιάζει απίστευτο, λόγω της σπουδαιότητας και της ιστορικής και εθνικής σημασίας του αρχειακού υλικού, όμως οι συνθήκες φύλαξης των φακέλων στα υπόγεια της Βουλής παρέπεμπαν σε χάος.
Το μαρτυρούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το υλικό. Είναι αυτός, άλλωστε, ο κυριότερος λόγος της απώλειας των 11 φακέλων με τις καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της δεκαετίας του ’80.
Οσο κι αν οι αρχικοί υπαινιγμοί έδειχναν επιτηδευμένη παρέμβαση ανθρωπίνου χεριού, το οποίο αφαίρεσε για ίδιον όφελος τους φακέλους, κανένας πλέον δεν αποκλείει οι φάκελοι να χάθηκαν κατά τη μεταφορά ή ακόμα και να βρίσκονται σε κάποιο άλλο υπόγειο της Βουλής και να αποκαλυφθούν στο μέλλον.
Οι άνθρωποι της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ανακάλυψαν το κύριο υλικό σε 260 φακέλους, οι οποίοι βρίσκονταν σε έξι διαφορετικούς φοριαμούς. Για να συγκεντρωθεί εκεί το υλικό, χρειάστηκε να γίνουν τρεις μεταφορές, καθώς φυλασσόταν σε τρεις διαφορετικούς χώρους.
Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης είναι ότι μέρος του υλικού, το οποίο αφορούσε εργασίες της Εξεταστικής της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου, βρισκόταν κλειδωμένο σε φοριαμό με υλικό άλλης Εξεταστικής και ανακαλύφθηκε κατά τύχη.
Το υλικό είχε αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Ενδεικτικό της πλήρους εγκατάλειψης είναι ότι το ο περιβάλλων χώρος όπου βρίσκονταν οι φοριαμοί θύμιζε σκουπιδότοπο. Το γεγονός ότι ο χώρος φύλαξης βρισκόταν κάτω από το κυλικείο είχε ως αποτέλεσμα το σημείο να είναι γεμάτο αποτσίγαρα και καφέδες!

Η απόφαση της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να βγάλει από το σκοτάδι τον φάκελο της Κύπρου και εν συνεχεία οι ενέργειες του νυν προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην ίδια κατεύθυνση είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθεί το σύνολο του υλικού -κατέστη δυνατή ακόμα και η ανασύνθεση του υλικού των απολεσθέντων 11 φακέλων- και να αρχίσει η διαδικασία για την αποκατάσταση ενός ιστορικού χρέους της χώρας.
Την παράδοση, δηλαδή, αντιγράφου του υλικού του φακέλου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα υπόγεια της Βουλής βρέθηκαν συνολικά 260 φάκελοι με έγγραφα, δύο τεράστιες μπομπίνες με ηχητικό υλικό, εκατοντάδες κασέτες και δισκέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου» για τον οποίο έγινε πολύς λόγος στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δρομολογήσει της μεταβίβαση του στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεντρωμένα έγγραφα με ρήτρα εμπιστευτικότητας της Βουλής των Ελλήνων.  Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου 1986 ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 31 Οκτωβρίου 1988.

Στο διάστημα αυτό η αρμόδια επιτροπή που αποτελείτο από 30 μέλη από όλα τα κόμματα της Βουλής εκείνης, πραγματοποίησε πάνω από 150 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν συνολικά 131 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ζώντες τότε αρχιπραξικοπηματίες.

Το σύνολο των εγγράφων, που έχει μείνει γνωστό ως «φάκελος της Κύπρου» και αριθμεί πάνω από 20.000 σελίδες φυλάσσεται σε κιβώτια στο αρχείο της Βουλής.

Αυτό που συνέβη με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν το 2016 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Γιάννης Βούτσης με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, είναι ουσιαστικά να ανοίξουν τα εν λόγω σφραγισμένα κιβώτια και να αρχίσει η ταξινόμηση και η ψηφιοποίηση των αρχείων που είχαν αφεθεί χωρίς κάποια τακτοποίηση.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προέβλεπε τη σύσταση επιστημονικής ομάδας, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, η οποία ταξινόμησε και ψηφιοποίησε όλο το υλικό.

Το υλικό αυτό θα διαβιβαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου με τις ισχύουσες ρήτρες εμπιστευτικότητας,  χωρίς να σημαίνει πως έχει παρθεί αυτή την στιγμή η απόφαση να «ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου» κάτι που δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει το επόμενο διάστημα με την σύμφωνη γνώμη και των δύο Κοινοβουλίων.

Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο,  αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς, επιστημονικούς και ιστορικούς σκοπούς με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων.

parapolitika.gr/  kathimerini.gr/  naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ