Ο τομέας καθαριότητας… σε μαύρο χάλι στο δήμο Καλλιθέας!

Του Γιώργου Καστάνη, μέλους της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Καλλιθέας

-Αδιαφορία της δημοτικής αρχής του Κάρναβου …

Τι κι αν τελείωσε η απεργία; Αδιανόητο το χάλι που έχει περιέλθει ο Δήμος μας, με το τόσο γραφικό όνομα, στον δύσκολο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της καθαριότητας και της περιποίησης πρασίνου της περιοχής σε όλη την έκτασή του.

Παρακμή που έχει ονοματεπώνυμο και ταυτίζεται απόλυτα με τον επικεφαλής Δημήτρη Κάρναβο αλλά στιγματίζει ταυτόχρονα το σύνολο της Δημοτικής αρχής. Από τους πρώτους Δήμους της Χώρας στον τομέα της καθαριότητας, ανακύκλωσης και περιποίησης καταντήσαμε ουραγοί.

-Η καθαριότητα  της πόλης, με εξαίρεση το εμπορικό κέντρο είναι σε αθλία κατάσταση. Ακόμα και στο κέντρο όμως τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι δεν πλένονται. Το πλύσιμο είναι άγνωστη λέξη σε μία πόλη που στον αέρα της κυριαρχεί η σκόνη σε απίστευτες ποσότητες (παρατηρήστε τα αυτοκίνητα και τα τραπέζια μετά από δέκα μόλις λεπτά).

-Οι περισσότεροι κάδοι παρά τις εξαγγελίες τους δεν πλένονται , είναι κατεστραμμένοι και έχουν καταντήσει εστίες μολύνσεων, επικίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων. Βέβαια οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την υγεία δυστυχώς δεν υφίστανται και δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα.

Τα ογκώδη αντικείμενα που οι επόπτες υποτίθεται ότι τα εντοπίζουν και τα καταγράφουν καθημερινά, χρειάζονται εβδομάδες για να απομακρυνθούν. Το αν θα ειδοποιήσει αυτός που τα βγάζει και αν θα χρεωθεί ή όχι, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν θα πρέπει ούτως ή άλλως να απομακρυνθούν το συντομότερο.

-Η περιοχή των Τζιτζιφιών γύρω από το ίδρυμα Νιάρχου, η παραλία αλλά και ολόκληρες οι Τζιτζιφιές τόσο στη καθαριότητα όσο και στην οδοποιία, τα πεζοδρόμια και το πράσινο είναι σε κακή κατάσταση. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης δεν κλαδεύτηκαν τα χαμηλά δένδρα με αποτέλεσμα όχι μόνο να γεμίσουν φύλλα οι δρόμοι αλλά να είναι απροσπέλαστατα πεζοδρόμια και να υποχρεώνεται ο κόσμος να περπατάει στους δρόμους. Τα ποντίκια εμφανίστηκαν πάλι και πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα χωρίς να λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο γενικής μυοκτονίας.

-Τα αλσύλλια, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες της πόλης σε άθλια κατάσταση από όλες τις πλευρές και κυρίως στην καθαριότητα. Έχουν σωρευθεί απορρίμματα και έχουν καταστεί χώρος σοβαρή εστία μόλυνσης. Κι εδώ οι αθίγγανοι έχουν τον πρώτο λόγο αν και ένα μεγάλο κομμάτι των απορριμάτων εκποιείται από τους ίδιους.

-Πλατεία Δαβάκη. Η εικόνα της πόλης  σε πλήρη εγκατάλειψη. Συσσωρεύονται εδώ ειδικά τις βραδινές ώρες αθίγγανοι και μετανάστες και τη χρησιμοποιούν για ανάπαυση, υπνωτήριο, τουαλέτα, για πλύσιμο, για ζητιανιά, για εκμάθηση οδήγησης μοτ/των κ.λ.π.

-Η παραλία της Καλλιθέας έχει μετατραπεί από ναυταθλητική μαρίνα σε λιμάνι μεγάλων πλοίων. Ανύπαρκτη η καθαριότητα και η περιποίηση κι εκεί, όπου καταγράφονται ακόμα και και περιβαλλοντικά πρόστιμα, παρότι έχει περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα δεν απομακρύνονται, αλλά κατά τα λοιπά είμαστε υπερήφανοι γιατί επί τέλους έχουμε υπογράψει σύμβαση!!!.

-Σχολικά συγκροτήματα τα οποία το χρησιμοποιούν για τουαλέτα, κοιμούνται, πλένονται άγνωστοι κ.λ.π. Σημειωτέων έχουν καταστρέψει τα κάγκελα, τις βρύσες και ότι άλλο βρουν μπροστά τους. Ο δήμος δεν έλαβε μέτρα κατά τη θερινή περίοδο.Δεν βλέπουμε να γίνονται το καλοκαίρι όπως παλιά οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στους χώρους των σχολείων. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι σχολικές επιτροπές και όχι για να κάνουν προπαγάνδα με παιδιά και γονείς.

Ας μας εξηγήσει ο Κάρναβος όταν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους στην καθαριότητα (μόνιμοι, 102 συμβασιούχοι και 80 ΟΑΕΔ) χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς που εργάζονται στους φορείς του Δήμου (αθλητικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς κλπ) πόσες εκατοντάδες εργαζόμενους χρειάζεται ακόμα για να καθαρίσει επιτέλους αξιοπρεπώς την Καλλιθέα όταν πχ για όλο το νησί η Ρόδος έχει 70; Που βρίσκονται όλοι αυτοί και πόσες ώρες εργάζονται; Έχετε δει εργαζόμενο έξω μετά τις πρώτες πρωινές ώρες (και δεν αναφέρομαι στο πέρας των λαϊκών); Γιατί στους διπλανούς δήμους δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο της εξαφάνισης και τους βλέπεις με τη φόρμα τους μέχρι το μεσημέρι; Την ίδια δουλειά δεν κάνουν; Ακόμα και ο Αντιδήμαρχος καθαριότητος στις 10 το πρωί συνηθίζει να εγκαταλείπει το γραφείο του…

Χωρίς υποδομές, χωρίς σύγχρονο στόλο οχημάτων, χωρίς εφόδια, ακόμα και χωρίς στολές εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη και σχεδιασμό για την καθαριότητα, ο Κάρναβος αρέσκεται να αναλώνει τον χρόνο του στο facebook, απολαμβάνοντας τα εύγε και τη συμπάθεια των βολεμένων οπαδών του, την ίδια ώρα που η πόλη μας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, στον οποίο μόνο από την οσμή ξεχωρίζει κάποιος αν υπάρχει απεργία ή όχι.

Φυσικά θα προσπαθεί πάντα να κάνει το άσπρο μαύρο, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και σηματοδοτεί την δημαρχιακή του αποτυχία.

Το οριστικό κλείσιμο της μαύρης παρένθεσης που άνοιξε η εκλογή του για την πόλη μας, αναπόφευκτα έρχεται… λίγη υπομονή ακόμα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ